Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valontarve on erilainen kotona ja kyläpaikassa

Koti
 
Riina Katajavuori
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, joka asuu 1950-luvun kerrostalossa.

Kyläpaikassa emäntä on miettinyt tarkkaan valotunnelmat. Hän on sytyttänyt pöytään oranssit kynttilät, sammuttanut kattovalot ja jalkalamput.

Kun emäntä menee vessaan, hapuilen läheistä johtoa ja napsautan vaivihkaa pöytävalon päälle.

Emäntä palaa vessasta ja sammuttaa tyynesti valon. Illanvietto jatkuu enkä sano mitään.

Olen valoterroristi. En tykkää istua pimeässä huoneessa. Kun menen kylään puolihämärään kotiin, räväytän kattovalot päälle heti tilaisuuden tullen. Pimeässä minua alkaa nukuttaa, on vaikea olla kokonaisvaltaisesti läsnä. En ole kissa.

Inhoan suljettuja kaihtimia. Avaan ne ja kiskon ylös heti ensimmäiseksi aamulla, jokaisesta huoneesta.

Lukuisiin hotelleihin olen jättänyt palautevalituksen: kunnon lukulamppu puuttuu. Kaikki eivät halua katsoa iltaisin televisiota. Moni tahtoo lukea. Missä yövalo?

Lentokoneissa, junissa ja busseissa käteni hapuilee heti katosta henkilökohtaista valospottia. Kerran lensin San Franciscosta, ja vieressäni istuva nuhainen nuorimies lainasi koko matkan ajan minun valokehääni. Hän nojautui kylkeeni, kirnusi nenäänsä ja luki valoläikässäni. En osannut päättää, millä kielellä kertoisin, että hän voi hyvin sytyttää oman valonsa. Koetin hengitellä kevyesti ja eri suuntaan.

Valontarpeen lisäksi olen valonarka. En voi lukea, jos viereisessä huoneessa oleva kattovalo häikäisee. En voi katsoa telkkaria, jos eteisen kirkas kattolamppu on päällä. Kun menen nukkumaan, en kestä ovien raoista tulevia valoviiruja.

Erään majapaikan katossa välkähti 15 sekunnin välein palovaroittimen vihreä valo. Argh!

Valojen lisäksi minua vaivaa kylässä myös veto. Kylässä tekee heti mieli sulkea avonainen ikkuna, ettei tule kylmä ja vetoa. Kotona sen sijaan avaan parvekkeen oven selkoselälleen eikä viima haittaa.

Edellä mainitut valo- ja ikkuna-asiat liittynevät alkeelliseen ajatukseen siitä, että toisten kotona on muiden armoilla. Joku muu saa päättää valo- ja tuuletusolosuhteet. Kotona on valta lisäillä röijyä niskaan, rämpsäyttää valoja päälle ja pois.

Turha kai mainita, että kyläillessä tekisi heti mieli sulkea radio, tv ja taustamusiikki. Juttelemaanhan tänne on tultu. Kunnon valossa. Sopivassa lämpötilassa.

hs.koti@hs.fi

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!