Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Remontointi ei tuo varmaa voittoa

Asunto pitää ostaa halvalla, jos odottaa voittoa.

Koti
 
Savanna Saarikko

Asuntojen remontoinnilla on nykyään vaikea saada voittoa, sanoo myyntijohtaja Jaana Mattsson Itäkeskuksen Kiinteistömaailmasta. Asunnon ostoon ja kunnostamiseen laitetut eurot saattavat sulaa, jos alueen asuntojen hinnat lähtevät laskuun.

"Remontoitava asunto kannattaa ostaa hyvältä alueelta. Tosin kysymys kuuluu, että minkä alueiden hinnat ovat nousussa. Viime aikoina hinnat ovat kehittyneet eri tahtiin."

Kun hyvä alue on löytynyt, pitää etsiä sopiva asunto. Taloyhtiön tilanteeseen kannattaa paneutua huolellisesti, sillä lähiaikoina tehtävät suuret remontit voivat nostaa kokonaiskuluja.

"Kaikki pelkäävät putkiremonttia, mutta myös katto- ja julkisivuremontit ovat todella kalliita. Sadan neliön asunnon osuus kattoremontista voi olla 40 000 euroa."

Mattssonin mukaan remontti- ja sijoitusmielessä asuntoa ei kannata ostaa, jos taloyhtiössä on suunnitteilla isoja remontteja seuraavan kymmenen vuoden aikana. Toisaalta jos linjasaneeraus on juuri alkamassa, sen aikana on hyvä remontoida koko asunto.

Sijoitusjohtaja Sanna Pälsi Suomen Hypoteekkiyhdistyksestä kertoo, että parin viime vuoden aikana huonokuntoisten asuntojen remontointi ja myynti voitontavoittelumielessä on selvästi vähentynyt.

Tärkein syy on se, että sopivia, huonokuntoisia asuntoja hyvissä taloyhtiöissä on vaikea löytää. Niiden hinnat ovat nousseet, mikä pienentää mahdollisuuksia saada remontille katetta.

Useimmat sijoittajat ovat kiinnostuneita kantakaupungin asunnoista. Niiden arvonnousu on vuoteen 2014 ollut suhteellisen tasaista, mikä lisää asunnosta saatua myyntivoittoa.

Ostajaa ei kannata aliarvioida, Jaana Mattsson painottaa.

Suomalaiset seuraavat tarkasti myös asunnon aiempia myyntihintoja. Jos ostaja huomaa, että sama asunto on myyty puoli vuotta aiemmin huomattavasti halvemmalla, hän ei halua suoda myyjälle liian suurta myyntivoittoa, Jaana Mattsson kertoo.

Pelkällä pintaremontilla on turha odottaa suurta tiliä.

"Ei auta, jos huitoo maalia seinään, sillä siistimisremontti ei vaikuta hirveän paljon asunnon hintaan. Ihmiset ovat nykyään tosi fiksuja ja tietävät, mitä mikäkin maksaa."

Muttei remonttiin kannata upottaa rahaa liikaakaan. Jaana Mattssonin mukaan neliötä kohti riittää 300–700 euroa asunnon kunnosta riippuen. Voitolle pääseminen edellyttää silti, että maksaa asunnosta alueen keskihintoja selvästi vähemmän.

"Kannattaa ostaa todella huonokuntoisia asuntoja, joiden hinnasta voi tinkiä. Kaava on yksinkertainen: osta halvalla ja myy kalliilla", Mattsson tiivistää.

Hän tuntee monia, jotka menestyvät hyvin remontoimalla asuntoja. Heiltäkin se edellyttää perehtymistä eri alueisiin ja taloyhtiöihin.

"Ikean keittiötä ei kannata laittaa arvoasuntoihin. Mutta sellainen sopii hyvin nuoren perheen asuntoon esimerkiksi Kalliossa", Mattsson kertoo.

Asunnon oston, remontoinnin ja myynnin voi toteuttaa myös osittain lainarahalla, jos lainaa ei tarvitse ottaa pitkäksi aikaa, Sanna Pälsin kertoo. Nykyisellä korkotasolla lainan koroista ei ehdi kertyä suurta summaa, jolloin sillä ei ole isoa vaikutusta mahdolliseen myyntivoittoon.

Mattssonin mukaan remontoimalla asunnon voittoa voi saada 200–2 000 euroa neliöltä. Tai sitten ei yhtään.

Kuten joka bisneksessä, tässäkin on riskinsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!