Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kerrostalojen pyörävarastot kohenevat hitaasti

Helsingissä uusien talojen pyörävarastojen kokoa valvotaan, mutta laatuvaatimukset ovat löyhät

Koti
 
Milka Alanen
Janne Ainesmaa asettaa pyöräänsä telineeseen Jätkäsaaren uudella kerrostaloalueella.
Janne Ainesmaa asettaa pyöräänsä telineeseen Jätkäsaaren uudella kerrostaloalueella. Kuva: Milka Alanen

Kerrostalojen pyöränsäilytystilat ovat usein epäkäytännöllisiä ja ahtaita. Polkupyörän voi joutua viemään kapeita portaita pitkin varastoon, jossa lastenvaunut, pyörät ja asukkaiden epämääräinen roina lojuvat sikin sokin.

Eikö pyörien säilytyksestä ole olemassa säädöksiä?

"Mikään laki ei velvoita taloyhtiötä järjestämään säilytystiloja pyörille tai lastenvaunuille", sanoo apulaispäälakimies Kristel Pynnönen Suomen Kiinteistöliitosta.

Fakta

Romupyöriä ei saa hävittää miten vain

Moni pyörävarasto täyttyy hylätyistä pyöristä ja muusta romusta. Suomen Kiinteistöliitto ja Pyöräliitto ovat laatineet ohjeet siitä, miten taloyhtiöiden pitäisi hävittää asukkaiden hylkäämät pyörät. Asunto-osakelaissa ei mainita asiasta.

 Asukkaille on ilmoitettava varaston siivoamisesta kirjallisesti hyvissä ajoin ja annettava aikaa poistaa turhat tavarat varastosta.

 Paras tapa on merkitä kaikki pyörät paperilapuilla ja pyytää asukkaita poistamaan laput niistä pyöristä, joita he käyttävät. Samalla ilmoitetaan, että parin kuukauden kuluttua viedään pois ne pyörät, joissa on merkki tallella.

 Poistetut pyörät siirretään väliaikaisvarastoon muutamaksi kuukaudeksi. Näin ne, joita ilmoitus ei ole tavoittanut, voivat noutaa käyttöpyöränsä.

 Hyväkuntoisia, arvokkaita pyöriä ei pidä hävittää hätäisesti, vaikka asukasta ei tavoitettaisikaan useaan kuukauteen.

 Käyttökelpoiset ja korjattavissa olevat pyörät, joille ei muutaman kuukauden aikana löydy omistajaa, tulee viedä poliisille.

 Jos poliisi ei ota pyöriä vastaan, ne voi myydä esimerkiksi nettitorilla. Varat voi käyttää taloyhtiön pyörävaraston parantamiseen.

 Käyttökelvottomat pyörät voi hallituksen päätöksellä viedä kaatopaikalle tai luovuttaa ne kierrätyskeskukseen tai muuhun yleishyödylliseen tarkoitukseen.

 Jos varastojen siivous tehdään huolimattomasti, asukas voi syyttää taloyhtiötä omaisuutensa hävittämisestä ja vaatia korvausta.

Nykyiset rakennusmääräykset kyllä edellyttävät "asianmukaisia tiloja" polkupyörien, lastenvaunujen ja ulkoiluvälineiden säilytykseen, mutta määräystä sovelletaan lähinnä uudistuotantoon.

Vanhojen talojen suunnittelussa pyöriä ei yleensä ole ajateltu.

Pelastuslaki määrää varastoinnista ainoastaan sen, että pyöriä, lastenvaunuja ja muita suurikokoisia tavaroita ei saa säilyttää porraskäytävässä.

Varastotiloihin laki ei lähtökohtaisesti puutu.

"Taloyhtiöllä voi toki olla omat pelisäännöt siitä, miten yhteisiä tiloja käytetään. Voidaan esimerkiksi määrätä, että pyöräkellariin ei saa viedä muuta kuin pyöriä", Pynnönen sanoo.

Myös kunnat voivat esittää vaatimuksia pyörien säilytyksestä uusissa taloissa.

Esimerkiksi Helsinki on vaatinut vuodesta 2010, että kerrostalon tontilta pitää varata polkupyöriä varten yksi säilytyspaikka jokaista 30:tä asuinneliötä kohden.

Säilytyspaikan tarkkaa kokoa ei ole määrätty, mutta vähintään puolet vaadittavista säilytyspaikoista on sijoitettava pihatasossa olevaan ulkoiluvälinevarastoon. Ohjeessa "suositellaan", että pyörille varataan oma varasto.

Miksi ohjeet ovat näin väljiä?

"Viranomainen ei voi puuttua jokaiseen detaljiin, vaan talon suunnittelijallekin on jätettävä jokin rooli. Me tarkistamme, että oleelliset asiat on hoidettu, eli onko varastointitilaa tarpeeksi ja onko se oikein sijoitettua", sanoo lupayksikön päällikkö Juha Veijalainen Helsingin rakennusvalvonnasta.

Rakennusvalvonta vääntää pyörävarastoista tiuhaan kättä rakennuttajien kanssa.

"Rakennuttajien kannalta pyörävarastot ovat tuottamattomia tiloja, joiden kustannukset pitää periä asuntojen hinnoissa. Säädökset kirjattiin ylös siksi, että edes minimit tulisivat hoidetuiksi."

Helsingin rakennuskanta uudistuu vain muutaman prosentin vuosivauhtia, joten pyörävarastojen mitoitusmääräykset toteutuvat harvan helsinkiläisen taloyhtiössä.

"Meillä on hirvittävä määrä taloja, joissa tätä asiaa ei ole hoidettu mitenkään", Veijalainen kertoo.

Luovat ratkaisut ovat kuitenkin mahdollisia myös vanhoissa taloissa. Eräs taloyhtiö osti osakkaalta autotallin ja teki siitä pyörävaraston. Tämänkaltaiset muutokset vaativat rakennusvalvonnan hyväksynnän.

Sen sijaan vanhoja perunakellareita ja muita varastointitiloja voi muuttaa pyörävarastoiksi ilman erillistä lupaa, Veijalainen sanoo.

Millainen sitten on pyöräilijän kannalta hyvä pyörävarasto?

"Sen tulisi sijaita maan tasossa niin, että pyörän voi taluttaa sisään. Riuska nuorimieshän kantaa pyörän minne vain vaikka portaita pitkin, mutta 70-vuotias ihminen, jolla on 20 kilon sähköpyörä, ei niin tee", sanoo Pyöräliiton puheenjohtaja Otso Kivekäs.

Sama pätee seinätelineisiin, joihin pyörä nostetaan. Koukut voivat olla helppokäyttöisiä nuorille miehille, mutta kaikki eivät jaksa nostella pyöräänsä, Kivekäs sanoo. "Erilaisia vinssausratkaisujakin on, mutta ne ovat usein vaikeita käyttää."

Ulkona on tärkeää saada pyörät katoksen alle, jotta ne säilyvät hyvinä ja niitä voi käyttää helposti talvellakin. Katoksessa tulisi lisäksi olla olla teline, johon pyörän saa lukolla kiinni rungosta.

Kivekäs ei kaipaa viranomaiselta täsmällisempiä ohjeita pyörävarastojen suunnitteluun.

"Ne vanhenisivat nopeasti. Parempi olisi, että Kiinteistöliitto, pyöräjärjestöt ja rakennusalan ammattilaiset laatisivat ohjeet, joihin viranomainen voi viitata. Ohjeita voi päivittää sitä mukaa, kun uusia ratkaisuja keksitään."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!