Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osta asunto halvalla, remontoi se ja myy kalliilla – kahdeksan kotiaan myyntikuntoon remontoinut Niina Andrade kertoo, miten se tehdään

Niina Andradella on jatkuva remonttikuume. Siksi hän ostaa huonokuntoisen kodin, remontoi sen, muuttaa hetkeksi asumaan – kunnes myy asunnon voitolla eteenpäin.

Koti
 
Savanna Saarikko
Näin remontoit pommista kodin, jossa on hieman luksusta
Näin remontoit pommista kodin, jossa on hieman luksusta
Helsinkiläinen Niina Andrade on ostanut ja uudistanut jo kahdeksan huonokuntoista asuntoa myyntiä varten. Hän antaa vinkkejä, miten huonokuntoisesta asunnosta saadaan myyntikelpoinen. Toimittaja Savanna Saarikko, kuvaus ja editointi Ville Männikkö.

Uusi koti Vallilassa on kuin suoraan sisustuslehden sivuilta: 35-neliöisen kaksion lattiassa on vaalea parketti, keittiön taso on täyspuuta, kylpyhuone on tyylikkään yksinkertainen, keittiön kaapit valkoiset ja seinät valkoiset tai beiget.

Niina Andrade on remontoinut muutaman asunnon tällä samalla tyylillä. Hän on muuttanut uuteen kotiinsa vasta pari kuukautta sitten.

Huhtikuussa Niina Andrade alkoi etsiä uutta asuntoa. Hän halusi taas päästä uudistamaan huonokuntoisen kodin houkuttelevaksi ja raikkaaksi. Hän luki Vallilan, Alppiharjun ja Kampin alueen yksiöiden ja kaksioiden myynti-ilmoituksia ja tutki erityisesti niiden pohjapiirustuksia: asunnon tulisi olla läpitalon huoneisto ja keittiöstä pitäisi saada muokattua avokeittiö. Lisäksi ikkunoista saisi olla kauniit näkymät.

Ville Männikkö
Niina Andrade on remontoinut kahdeksan asuntoa samanlaisella tyylillä. Hän ei tyydy pelkkään valkoiseen, vaan uskaltaa käyttää keittiössä puupintaa ja seinissä harmaan sävyjä.
Niina Andrade on remontoinut kahdeksan asuntoa samanlaisella tyylillä. Hän ei tyydy pelkkään valkoiseen, vaan uskaltaa käyttää keittiössä puupintaa ja seinissä harmaan sävyjä.

Parin viikon kuluttua hän löysi uuden kotinsa.

Asuntoesittelyssä Andrade kulki mittanauha kädessä: sohva mahtuisi olohuoneeseen ja 180 senttiä leveä sänky makuuhuoneeseen. "Asunnon huono kunto pitää näkyä sen hinnassa."

Kaupat syntyivät kesäkuun puolessa välissä. Samaan aikaan Andrade sai myytyä entisen kotinsa Kampissa.

Tunti Vallilan asunnon ostamisen jälkeen remonttimies upotti lekan keittiön ja olohuoneen väliseen seinään. Kahden ja puolen viikon päästä koko asunto oli remontoitu: Seinät tasoitettu ja maalattu, lattiaan asennettu uudet parketit ja kylpyhuone uusittu. Vain keittiön kalustaminen oli kesken, kun Andrade muutti kalusteineen asuntoon.

"Remonttimiehen kanssa olemme naureskelleet, että tämä on tällaista tetristä. Pitää siirtää muuttolaatikoita edestakaisin, että mahtuu remontoimaan", Andrade kertoo.

Niina Andrade
Vielä muutama viikko sitten keittiö näytti tältä.
Vielä muutama viikko sitten keittiö näytti tältä.

Asunto on kahdeksas, jonka Andrade on remontoinut perusteellisesti. Aiemmat seitsemän hän on jo myynyt.

"Minulla on jatkuva remonttikuume. Olen aina ollut kiinnostunut sisustamisesta ja jo lapsena piirtelin asuntojen pohjapiirustuksia, kun muut piirtelivät prinsessoja", Andrade kertoo.

Kaikki alkoi kuitenkin sattumalta. Kun Andrade teki ensimmäisen täydellisen asuntoremontin yli kymmenen vuotta sitten, hän ei ajatellut, että myisi asunnon pian eteenpäin.

"Remontoin asunnot itseäni varten. Kaiken pitää olla toimivaa, ja käytän keittiön suunnitteluun paljon aikaa. Säilytystilaa ei ole ikinä liikaa."

Andrade sanoo kotiutuvansa jokaiseen asuntoon.

Mutta kun remonttikuume iskee, muutto saattaa olla edessä jo puolen vuoden päästä.

Ville Männikkö
Kylpyhuoneen laatat jäivät mikrosementin alle.
Kylpyhuoneen laatat jäivät mikrosementin alle.

Vaikka Andrade on nopea asuntokaupoissaan, hän yrittää ajoittaa asunnonvaihdon mahdollisimman tarkasti. Kun hän myy entistä asuntoaan, hän yrittää sopia ostajan kanssa, että voisi jäädä asuntoon muutamaksi viikoksi kaupanteon jälkeen.

Toisaalta ostaessaan uutta asuntoa hän yrittää päästä remontoimaan sitä mahdollisimman pian. Uuden asunnon kaupat hän tekee vasta, kun on saanut rahat entisestä asunnosta. Useimmiten molempien kaupat ovat syntyneet samana päivänä.

Asunnonvaihtoa tarkemmin Andrade ajoittaa asunnon remonttiaikataulun. "Pitää kysyä itseltään, että missä oloissa haluaa elää. Seinien hiominen aiheuttaa paljon pölyä, joten niiden pitää olla maalatut, ennen kuin muutan sisään."

Lisäksi hän yrittää saada kylpyhuoneen remontin alkamaan mahdollisimman pian.

"Lähes kaikissa remontoimissani asunnoissa on ollut kylpyhuoneessa kosteutta, minkä kuivattamiseen voi kulua viikkoja."

"Otan aina yhden remonttimiehen tekemään kylpyhuonetta ja toisen tekemään muuta. Näin remontti edistyy nopeasti. Yleensä kuivien tilojen remontit tekee sama tuttu remonttimies."

Asunnon remontoiminen ei ole Andradelta mikään silmänkääntötemppu. Häneltä on kulunut asunnon suunnitteluun, tavaroiden hankkimiseen, aikatauluttamiseen ja muihin juokseviin asioihin reilusti yli sata tuntia. Rahaa on palanut lähes 20 000 euroa. Tämän kaiken Andrade tekee päivätyönsä ohessa.

Ville Männikkö
Asunto on hyvä mitata ennen ostoa, jotta sohva mahtuu huoneeseen.
Asunto on hyvä mitata ennen ostoa, jotta sohva mahtuu huoneeseen.

Sisustusvalinnoissa Andradella on muutama nyrkkisääntö: hän käyttää vain parkettia ja yrittää saada asuntoon vähän luksusta. Kaunis designliesituuletin vangitsee katseen avokeittiössä ja valkoinen keraaminen induktiotaso hohtaa sen valossa.

Hän arvioi, että asunnon täydelliseen remonttiin kuluu yleensä noin 500–1 000 euroa neliömetriä kohden. Tässä asunnossa hän ei vaihtanut kylpyhuoneen kaakeleita ja vesieristystä, vaan päällysti laatat mikrosementillä. Taloon oli tehty putki- ja kylpyhuoneremontti muutama vuosi sitten. Näin remontissa säästyi rahaa.

Andrade ei kerro, kuinka paljon täydellinen remontti nostaa asunnon hintaa, mutta paljastaa, että arvo nousee yleensä alueen keskihintoja selvästi korkeammalle.

"Kaiken tämän remonttisäätämisen jälkeen nykyinen asuntoni on käytännössä velaton", Andrade myöntää.

Asuntojen remontoinnilla on nykyään vaikea saada voittoa, sanoo myyntijohtaja Jaana Mattsson Itäkeskuksen Kiinteistömaailmasta. Asunnon ostoon ja kunnostamiseen laitetut eurot saattavat sulaa, jos alueen asuntojen hinnat lähtevät laskuun.

"Remontoitava asunto kannattaa ostaa hyvältä alueelta. Tosin kysymys kuuluu, että minkä alueiden hinnat ovat nousussa. Viime aikoina hinnat ovat kehittyneet eri tahtiin."

Kun hyvä alue on löytynyt, pitää etsiä sopiva asunto. Taloyhtiön tilanteeseen kannattaa paneutua huolellisesti, sillä lähiaikoina tehtävät suuret remontit voivat nostaa kokonaiskuluja.

Ville Männikkö
Asunnon ikkunoista pitää olla hyvät näkymät. Makuuhuoneen ikkunasta avautuu puistomaisema.
Asunnon ikkunoista pitää olla hyvät näkymät. Makuuhuoneen ikkunasta avautuu puistomaisema.

"Kaikki pelkäävät putkiremonttia, mutta myös katto- ja julkisivuremontit ovat todella kalliita. Sadan neliön asunnon osuus kattoremontista voi olla 40 000 euroa."

Mattssonin mukaan remontti- ja sijoitusmielessä asuntoa ei kannata ostaa, jos taloyhtiössä on suunnitteilla isoja remontteja seuraavan kymmenen vuoden aikana. Toisaalta jos linjasaneeraus on juuri alkamassa, sen aikana on hyvä remontoida koko asunto.

Fakta

Millaiset pinnat vetoavat ostajiin?

 Valkoiset seinät

 Lauta- tai parkettilattiat

 Valkoiset, yksinkertaisen näköiset keittiökalusteet

 Kylpyhuoneessa seiniin mieluiten valkoiset laatat, lattiaan mustat, harmaat tai valkoiset laatat

 Käytä laadukkaita materiaaleja arvoalueen asunnossa – ja mieluusti muuallakin.

 Jos haluat upeita tai huomiotaherättäviä yksityiskohtia, käänny sisustussuunnittelijan puoleen.

 
Vinkit: myyntijohtaja
Jaana Mattsson

Sijoitusjohtaja Sanna Pälsi Suomen Hypoteekkiyhdistyksestä kertoo, että parin viime vuoden aikana huonokuntoisten asuntojen remontointi ja myynti voitontavoittelumielessä on selvästi vähentynyt.

Tärkein syy on se, että sopivia, huonokuntoisia asuntoja hyvissä taloyhtiöissä on vaikea löytää. Niiden hinnat ovat nousseet, mikä pienentää mahdollisuuksia saada remontille katetta.

Useimmat sijoittajat ovat kiinnostuneita kantakaupungin asunnoista. Niiden arvonnousu on vuoteen 2014 ollut suhteellisen tasaista, mikä lisää asunnosta saatua myyntivoittoa.

Ostajaa ei kannata aliarvioida, Jaana Mattsson painottaa.

Suomalaiset seuraavat tarkasti myös asunnon aiempia myyntihintoja. Jos ostaja huomaa, että sama asunto on myyty puoli vuotta aiemmin huomattavasti halvemmalla, hän ei halua suoda myyjälle liian suurta myyntivoittoa, Jaana Mattsson kertoo.

Pelkällä pintaremontilla on turha odottaa suurta tiliä.

"Ei auta, jos huitoo maalia seinään, sillä siistimisremontti ei vaikuta hirveän paljon asunnon hintaan. Ihmiset ovat nykyään tosi fiksuja ja tietävät, mitä mikäkin maksaa."

Muttei remonttiin kannata upottaa rahaa liikaakaan. Jaana Mattssonin mukaan neliötä kohti riittää 300–700 euroa asunnon kunnosta riippuen. Voitolle pääseminen edellyttää silti, että maksaa asunnosta alueen keskihintoja selvästi vähemmän.

"Kannattaa ostaa todella huonokuntoisia asuntoja, joiden hinnasta voi tinkiä. Kaava on yksinkertainen: osta halvalla ja myy kalliilla", Mattsson tiivistää.

Hän tuntee monia, jotka menestyvät hyvin remontoimalla asuntoja. Heiltäkin se edellyttää perehtymistä eri alueisiin ja taloyhtiöihin.

"Ikean keittiötä ei kannata laittaa arvoasuntoihin. Mutta sellainen sopii hyvin nuoren perheen asuntoon esimerkiksi Kalliossa", Mattsson kertoo.

Asunnon oston, remontoinnin ja myynnin voi toteuttaa myös osittain lainarahalla, jos lainaa ei tarvitse ottaa pitkäksi aikaa, Sanna Pälsi kertoo. Nykyisellä korkotasolla lainan koroista ei ehdi kertyä suurta summaa, jolloin sillä ei ole isoa vaikutusta mahdolliseen myyntivoittoon.

Mattssonin mukaan remontoimalla asunnon voittoa voi saada 200–2 000 euroa neliöltä. Tai sitten ei yhtään.

Kuten joka bisneksessä, tässäkin on riskinsä.

Oikaisu kello 16.40: Niina Andraden nimi oli aiemmin kirjoitettu artikkelin otsikossa väärin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!