Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ympäristöpsykologi: Näin voi helpottaa kotiutumista

Koti
 
Helsingin Sanomat

Kotiutumista voi helpottaa monin tavoin. Ympäristöpsykologi Kirsi Salosen mukaan tärkeintä on hyväksyä se, että ihmisellä on kyky kiintyä paikkoihin aivan kuten ihmisiin. Hyvästelyriitit voivat helpottaa surua.

"Ennen muuttoa kannattaa käydä läpi tärkeitä paikkoja yksin tai ystävän kanssa, muistella siellä tapahtuneita hetkiä ja ottaa kuvia. Lisäksi mukaan voi napata vaikka kiven tai kävyn. Ne toimivat portteina siihen hyvänolontunteeseen, joka paikkaan liittyy."

Myös tutut tavarat luovat kodin tuntua.

Uudesta asuinpaikasta kannattaa etsiä pian uusia lempipaikkoja. Niiden avulla säädellään omaa henkistä hyvinvointia varsinkin, jos uusia ihmissuhteita ei ole löytynyt.

Jos sosiaaliset suhteet ovat vähissä, kannattaa mennä taloyhtiön kokoukseen, vapaaehtoistöihin tai ottaa yhteyttä läheiseen palvelukeskukseen. Netissä voi etsiä oman alueen Facebook-ryhmän tai laittaa viestiä asukasyhdistykselle.

Muuttoa harkitseville ikäihmisille Salosella on erityinen neuvo: mitkään edellä mainitut vinkit eivät välttämättä auta kotiutumaan kerrostaloon. Jos muuton syynä on se, että pihaa ei jaksa enää hoitaa, alenna omaa vaatimustasoa.

"Olen kuullut paljon tarinoita siitä, miten suuri suru pihan menettäminen on. Muuton sijaan voi tehdä mitä pystyy ja nauttia pihasta, vaikka se onkin erilainen kuin ennen."

Myös taloyhtiöt voivat miettiä rooliaan – jakaa pihan askareita asukkaiden kesken ja siten luoda tunnetta omasta paikasta tai toivottaa uudet asukkaat tervetulleeksi yhteisen tapahtuman avulla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!