Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sotapakolaisten jälkeen tulevat ilmastopakolaiset – väestöpommi kannattaisi purkaa

Koti
 
Harri Hautajärvi
Kirjoittaja on arkkitehti ja tekniikan tohtori.

Lapsen hankkiminen synnyttää suuremman hiilijalanjäljen kuin lentäminen New Yorkiin ja takaisin joka päivä seitsemän vuoden ajan.

Näin voimakkaalla rinnastuksella alkaa Kansallisteatterin uusi näytelmä Keuhkot, jossa nuori pariskunta pohtii elämän suuria kysymyksiä ja potee syyllisyyttä ilmastokatastrofista. Englantilaisen Duncan Macmillanin näytelmässä todetaan myös, että lapsia syntyy maailmassa eniten huonoihin oloihin.

Itse kannatan oikeutta lisääntyä, mutta kannatan myös ihmiskunnan ylikasvun hillitsemistä. Väestöräjähdys on noidankehä, joka kiihdyttää ilmastonmuutosta, kuluttaa loppuun luonnonvarat ja hävittää luonnon ja eläimet.

Väestöpommin syitä ja seurauksia sekä ratkaisuja väkiluvun hillitsemiseen syväluodataan Alan Weisman uusimmassa kirjassa Maailma täynnä meitä – Viimeinen yritys maapallon pelastamiseksi? Se on kerännyt maailmalla palkintoja mutta jäänyt Suomessa huomiotta. Yhdysvaltalainen Weisman tuli kuuluisaksi kirjallaan Maailma ilman meitä, joka sekin käsittelee lajimme maapallolle aiheuttamaa tuhoa.

Ihmiskunta lisääntyy miljoonalla 4,5 päivän välein. Afrikan väkimäärän lasketaan kaksinkertaistuvan kolmessa vuosikymmenessä. Sadoilla miljoonilla ihmisillä ei ole mitään mahdollisuuksia ehkäisyyn, vaikka he haluaisivat rajoittaa lapsimääräänsä. Se syventää perheiden ja valtioiden köyhyyttä.

Ilmastonmuutos heikentää elinoloja maailman köyhimmissä maissa ja lisää sotia. Kokonaisia valtioita voi romahtaa. Nyt Eurooppaan tulevat pakolaisvirrat lienevät siis vasta alkua.

Kehitysavun kutistamisella teemme hallaa itsellemme. Kehitysapua tarvitaan perhesuunnitteluun, naisten koulutukseen ja tasa-arvon lisäämiseen. Päättäjiemme soisi lukevan tiedemiesten perustelut Maailma täynnä meitä -kirjasta.

Maahanmuutosta on Suomelle hyötyä, sillä uusi väestö ja kulttuurien vuorovaikutus muuttavat syrjäistä maatamme monin tavoin paremmaksi. Euroopassa kantaväestö vanhenee ja vähenee, työntekijöistä tulee pulaa, ja siksi tänne tarvitaan maahanmuuttajia.

Mutta jos maailman pakolaisongelma paisuu miljoonien ihmisten jatkuvaksi, hallitsemattomaksi massaliikkeeksi, se koituu kaikille osapuolille vaikeaksi. Siksi kannattaa pyrkiä vaikuttamaan lähtömaiden olosuhteisiin jo nyt.

Väestöpommi voidaan purkaa, mutta siihen tarvitaan kansainvälistä yhteistyötä tieteessä ja politiikassa.

hs.koti@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!