Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vapaarahoitteisiin senioriasuntoihin ei ole ollut tunkua

Jos kaupat solmii huolimattomasti, senioritalossa voi joutua asumaan nuorempien seurassa kuin ajatteli

Koti
 
Kimmo Räisänen
Abraham Wetterin tielle Helsingin Herttoniemeen valmistui 55 asuntoa yli 55-vuotiaille. Kuva toukokuulta.
Abraham Wetterin tielle Helsingin Herttoniemeen valmistui 55 asuntoa yli 55-vuotiaille. Kuva toukokuulta. Kuva: Kimmo Räisänen

Vaikka väestö ikääntyy kovaa vauhtia, vapaarahoitteisiin senioriasuntoihin ei ole ollut tunkua. Soittokierros rakennusyhtiöille paljastaa, että yli 55-vuotiaille suunnatuille senioriasunnoille on ollut paikoin vaikea löytää ostajia.

"Kaikki kohteemme eivät ole löytäneet ostajia senioriväestöstä, vaan asuntoihin on muuttanut muitakin. Jos taloa on markkinoitu seniorikohteena eikä sinne muodostukaan senioriyhteisöä, on luonnollista, että osa asukkaista pettyy", sanoo kehitysjohtaja Pekka Helin YIT:ltä.

YIT on toistaiseksi suunnitellut vain yksittäisiä vapaarahoitteisia senioritaloja, koska niiden markkinointi on vaikeaa.

Senioritaloja on monenlaisia

 Senioritalolla voidaan viitata monenlaisiin asuntoihin. Yleensä ne eivät eroa tavallisista asunnoista muuten kuin että esteettömyyteen on kiinnitetty tavallista enemmän huomiota, ja palvelut ovat lähellä. Joskus taloissa on yhteisiä harrastustiloja.

 Senioritalot voivat olla omistus-, asumisoikeus- tai vuokrataloja. Valtion tukemat asumisoikeus- ja vuokra-asunnot ovat edullisempia kuin vapaarahoitteiset asunnot.

 Seniori-sana viittaa asukkaiden ikään: senioriasunnon asukkaan, päävuokralaisen tai asumisoikeuden haltijan pitää usein olla vähintään 55-vuotias. Asunnossa voi asua myös nuorempia perheenjäseniä.

 Senioritalo eroaa palvelutalosta siten, että sillä ei ole vastuuta asukkaidensa hoidosta. Osa senioritaloista kuitenkin tarjoaa asukkailleen esimerkiksi terveyspalveluja, jotka tuottaa ulkopuolinen yhteistyökumppani.

 Joskus senioritalot sijaitsevat palvelutalon läheisyydessä, ja asukas voi ostaa sieltä erilaisia palveluita.

Senioritalojen markkinointia vaikeuttaa muun muassa se, että niiden kohderyhmään kuuluu hyvin erilaisia ihmisiä. YIT:n kuluttajatutkimuksissa on havaittu, että osa senioreista ei halua naapureikseen omanikäisiä vaan nimenomaan eri-ikäisiä ihmisiä.

"Seniorit eivät ole millään tavalla homogeeninen kohderyhmä. Osa heistä arvostaa luonnonläheisyyttä, osa palveluja, ja osa haluaa palvelujen lisäksi yhteisöllisyyttä. Se tekee markkinoinnista haastavaa", Pekka Helin kertoo.

Skanskan ja SRV Rakennuksen tutkimuksissa on havaittu, että ikäihmiset eivät halua ostaa asuntoja, joita myydään nimenomaan senioreille.

"Mielikuva senioritalosta ei saa olla se, että kyseessä on mummojen ja pappojen asunto. Seniorit viettävät aktiivista elämää ja haluavat ostaa samanlaisia asuntoja kuin muutkin", sanoo viestintäpäällikkö Liisa Salmela Skanskalta.

Skanska ei markkinoi mitään asuntoja pelkästään seniori-ikäisille. Sen sijaan Skanska on toteuttamassa kokeiluluontoisesti Espooseen Konkari-nimistä asuntohanketta, jonka suunnitteluun seniorit ovat tiivisti osallistuneet ja jossa on otettu huomioon heidän erityistarpeensa. Konkarissa on esimerkiksi asukkaille yhteinen klubitila, ja makuuhuoneissa on tavallista enemmän liikkumatilaa. Taloon voivat kuitenkin muuttaa myös esimerkiksi lapsiperheet. Asukkaat pääsevät muuttamaan Konkariin vuodenvaihteessa.

Senioriasunnon ostoa harkitsevan kannattaa selvittää tarkkaan, mitä talon yhtiöjärjestys sanoo asukkaan iästä, neuvoo Kiinteistöliiton lakiasiantuntija Kristel Pynnönen. Jos yhtiöjärjestykseen on kirjattu, että talossa voivat asua vain yli 55-vuotiaat, kirjaus sitoo taloyhtiötä. Tällöin senioriasunnon omistaja ei voi luovuttaa asuntoaan esimerkiksi alle 55-vuotiaan sukulaisen käyttöön, Pynnönen sanoo.

Tilanne on toinen, jos yhtiöjärjestykseen on kirjattu, että asuntoja voidaan poikkeustapauksissa luovuttaa nuoremmillekin taloyhtiön hallituksen luvalla.

Tämäkään kirjaus ei velvoita taloyhtiötä myöntämään asumisoikeutta nuoremmille. Pynnönen kertoo, että poikkeusluvan saaminen ei ole ollenkaan itsestään selvää.

"Taloyhtiön hallituksen kannattaa todella tarkkaan harkita mahdollisen poikkeusluvan myöntämistä. Senioriasukkaat ovat voineet muuttaa senioritaloon sillä perusteella, että olettavat taloyhtiön olevan rauhallinen, kun siellä asustelee vanhempaa väkeä. Seniorit eivät välttämättä ole kovin tyytyväisiä hallituksen myöntämiin poikkeuslupiin."

Vahingonkorvauksien vaatiminen edellyttäisi kuitenkin taloudellista vahinkoa, joten se tuskin tulisi kyseeseen, Pynnönen sanoo.

Seniorin, joka ei halua asua nuorempien kanssa, kannattaa tarkistaa yhtiöjärjestyksen sanamuodot ennen ostopäätöstä, hän neuvoo.

Myös alle 55-vuotiaan kannattaa selvittää yhtiöjärjestyksen yksityiskohdat, jos hän harkitsee asunnon ostamista senioreille rakennetusta talosta.

Pynnönen kertoo oikeustapauksesta, jossa turkulaisen taloyhtiön yhtiöjärjestyksessä oli merkintä, että osakas ei saa vuokrata asuntoaan ulkopuolisille ilman taloyhtiön hallituksen lupaa. Eräs osakas kuitenkin toimi näin, jolloin taloyhtiö päätti ottaa asunnon haltuunsa. Turun hovioikeus piti taloyhtiön toimintaa asianmukaisena.

Pynnönen rinnastaa oikeustapauksen senioritalojen ikärajoituksiin. "Onhan melkoinen riski ostaa asunto senioritalosta, jos on nuorempi eikä saakaan taloyhtiöltä lupaa asumiseen. Lupa-asia pitää selvittää etukäteen."

Kiinteistöliitto on saanut viime aikoina useita kyselyjä senioritalojen asukkailta, joille asukkaiden ikään liittyvät rajoitukset tai niiden puute on tullut yllätyksenä.

"Myyjä ei saa harhauttaa ostajaa, mutta myös ostajan tulee huolellisesti perehtyä yhtiöjärjestykseen", Pynnönen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!