Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiskirättikin voi kerätä banaanikärpäsiä

Keittiö kannattaa raivata ruuasta sekä likaisista astioista ja haisevista räteistä.

Koti
 
Liisa Takala
Likaiset asiat ja likainen rätti houkuttelevat banaanikärpäsiä.
Likaiset asiat ja likainen rätti houkuttelevat banaanikärpäsiä. Kuva: Liisa Takala

Kosteana syyspäivänä keittiössä voi pörrätä kymmeniä ellei satoja banaanikärpäsiä. Jos kärpäsiä on paljon, keittiö pitää raivata, neuvoo kehittämispäällikkö Teija Jerkku Marttaliitosta.

"Keittiön pinnoilta kannattaa raivata pois hedelmät ja kaikki muukin ruoka sekä likaiset astiat. Itse poistin lisäksi basilikat ja muut yrtit, sillä banaanikärpäsiä löytyy myös mullasta."

Banaanikärpästen hävittämiseen on monia niksejä, ja makea ansa on ehkä yksi suosituimmista.

Jerkun niksi on asettaa keittiöön laakea astia ja kaataa siihen vettä, vähän sokeria, väkiviinaetikkaa sekä pari tippaa astianpesuainetta. Liuos vaihdetaan muutaman päivän välein. Parin viikon kuluessa kärpästen pitäisi olla poissa.

Banaanikärpäsiä voi pörrätä myös tiskialtaassa, jos viemäriaukkoon on jäänyt ruuantähteitä. "Viemäriin kannattaa lorauttaa etikkaa tai kiehuvaa vettä", Jerkku neuvoo.

Kärpäset voivat parveilla myös tiskirätissä. Rätti kannattaa silloin huuhtaista etikalla.

Tiskirätit kannattaa muutenkin pestä säännöllisesti käsitiskiaineella ja lopuksi huuhtoa kunnolla. Osa valmistajista ilmoittaa pakkauksissa, että rätit voi pestä pyykinpesukoneessa tai astianpesukoneessa rullattuna aterintelineeseen.

"Rätit eivät ole ikuisia, vaan ne pitää vaihtaa riittävän usein. Tärkeää on myös laittaa rätti puhdistuksen jälkeen ilmavasti kuivumaan", Teija Jerkku kertoo.

Jos rätin jättää mytyksi altaan pohjalle, se alkaa nopeasti haista.

Banaanikärpästen ilmaantumista voi ehkäistä siivoamalla keittiö tavanomaista useammin. "Puhdasta tulee vain puhtailla välineillä", Jerkku painottaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!