Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aikuinen elämä ei ala yhdessä yössä – onneksi kotiin voi aina soittaa

Opiskelija Emilia Westerholm muutti omakotitalosta Karjaalta Helsingin keskustaan

Koti
 
Ville Männikkö
Opiskelija Sofia Westerholm muutti Karjaalta rauhalliselta omakotialueelta kerrostaloon vilkkaan Mannerheimintien varrelle Helsinkiin.
Opiskelija Sofia Westerholm muutti Karjaalta rauhalliselta omakotialueelta kerrostaloon vilkkaan Mannerheimintien varrelle Helsinkiin. Kuva: Ville Männikkö

Meilahden sairaalaan kiitävät ambulanssit ja keittiön pulputtava tiskiallas.

Nämä äänet eivät jättäneet 20-vuotiasta Emilia Westerholmia rauhaan, kun hän muutti ensimmäistä kertaa omaan kotiin. 24 neliön yksiö Helsingin Mannerheimintiellä on hyvin erilainen ympäristö kuin vanhempien omakotitalo Karjaalla.

"Jotenkin siihen kuitenkin tottui. Enää en edes huomaa ääniä", kertoo Westerholm.

Muutosta on kolme kuukautta. Westerholm muutti asuntoonsa kuukausi ennen kuin viestinnän opinnot alkoivat Helsingin yliopistossa. Lapsuudenkaverit lähtivät opiskelemaan Tampereelle.

"Kävelin ympäriinsä yksin ja mietin, että mitä olen mennyt tekemään."

Opiskeluiden alettua uusi kaveriporukka löytyi nopeasti.

"Nyt on aina joku, jonka kanssa lähteä kahville tai kuntosalille. Mutta jos ei ole mitään paikkaa, missä tavata ihmisiä, kaupunkiin muuttaminen on varmasti todella yksinäistä."

Opiskelija on löytänyt pieniä asioita, jotka muistuttavat kodista. Kun säät sallivat, hän syö aamiaisen pienellä sisäpihalla. Tuttua tunnetta tuo myös Keskuspuistossa lenkkeily. "Yritän tutkia ympäristöä, mutta silti olen suurimman osan ajasta hukassa, silmät puhelimen karttapalveluun naulittuna."

Vaikka huonekalut ovat uusia, Westerholm toi muutossa paljon esineitä huoneestaan Karjaalla.

Ympäristöpsykologi Kirsi Salosen mielestä Westerholm on käyttänyt juuri oikeita keinoja kotiutumiseen.

"Opiskelijoista ajatellaan usein, että ensimmäisenä pitää tietää missä ovat kapakat ja yliopisto. Nämä kaikki ovat kuitenkin vieraita paikkoja. Rinnalle pitäisi ottaa paikkoja, jotka muistuttavat lapsuudenkodista ja käydä niissä päivittäin, vaikka olisikin kiire."

Luonto on suomalaisille tärkeä. "Vuonna 2007 tehdyn tutkimuksen mukaan helsinkiläisistä ja tamperelaisista 77 prosenttia arvioi, että he kaipaisivat enemmän rauhaa ja hiljaisuutta sekä metsäntuntua", Salonen kertoo.

Aluksi Westerholm ajatteli, että koska hän on aloittanut aikuisen elämän, täytyy pärjätä omillaan. "Ajatus ahdisti. Onneksi isä sitten sanoi, että aina voi soittaa kotiin ja niin olenkin tehnyt. Käytännön asioista ja resepteistä tulee soiteltua eniten."

Vertaistukea Westerholm saa myös soittamalla ystävälleen, joka on asunut omillaan vuoden.

"Yleensä hän kertoo tuntemukseni olevan normaaleja ja käskee käpertymään peiton alle katsomaan Netflixiä. Huono olo on aina mennyt ohi."

Ympäristöpsykologin mielestä paine selviytyä omillaan on yksi syy siihen, miksi jonot esimerkiksi Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiön psykologeille ovat pitkiä.

"On todella iso asia, kun fyysinen ja sosiaalinen ympäristö muuttuvat täysin. Pahinta on, jos epävarmuutta pitää heikkoutena ja peittelee sitä, että on ihan pihalla", Salonen sanoo.

Hän neuvoo suhtautumaan rauhallisesti epävarmuuteen. Pieniltäkin tuntuviin asioihin, kuten lampun vaihtamiseen, voi pyytää apua, jos sitä tarvitsee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!