Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ekaa kertaa kerrostalossa

Kaksi naista kertoo, miltä tuntuu muuttaa kerrostaloon, kun on vuosikymmeniä tottunut omakotitalon rauhaan ja vapauteen

Koti
 
Rakas omakotitalo jäi Lestijärvelle
Rakas omakotitalo jäi Lestijärvelle
Hyvinkäälle kerrostaloon muuttanut Raita Pyhälä ikävöi taloaan Keski-Pohjanmaalla. Sen pihalla hän kasvatti kukkia ja pensaita, ja ikkunoistakin näki järvelle. Toimittaja: Riikka Tuomivaara, kuvaus ja leikkaus: Ville Männikkö.

Asuuko täällä ketään muita? Sitä pohti Raita Pyhälä, 75, muutettuaan kerrostaloon lähes viidenkymmenen vuoden omakotitaloasumisen jälkeen.

Seinien takana oli aivan hiljaista.

Puolitoista vuotta aiemmin Pyhälän mies oli yllättäen kuollut nukkuessaan. Makuuhuoneeseen oli vaikea mennä, joten Pyhälä nukkui olohuoneen lattialla tyttärensä koiran kanssa.

"Koira ikävöi emäntäänsä ja minullakin oli ontto olo", Pyhälä muistelee.

Kylällä tuntemattomat ihmiset tulivat halaamaan, mutta kotona arjen askareista oli vaikea selvitä yksin. Naapureita ei kehdannut vaivata joka kerta, kun ruohonleikkuri oikutteli.

Edessä oli uusi elämänvaihe. 150 neliötä keskellä Lestijärven luontoa Keski-Pohjanmaalla vaihtui kolmioksi Hyvinkäällä.

Ennen muuttoa Pyhälä otti kuvia paikoista, joista piti luopua: ikkunasta avautuvasta mäntymetsästä, tutuista sienipaikoista ja lähijärvestä, jonka värejä hän oli tottunut tarkkailemaan.

Uuden asunnon hän valitsi siksi, että ikkunasta näkyi mäntyjä.

Kaikki muu olikin uutta. Vara-avainta ei voinut pitää ulkona, ja Pyhälä lukitsi itsensä ulos kolme kertaa – kerran jouluaattona.

Vaikka naapurit eivät tervehtineet, Pyhälä halusi silti yrittää tutustua heihin.

"Toisten oville ei voinut mennä noin vain koputtelemaan, kuten Lestijärvellä oli tapana. Tytär piti puhuttelun siitä, miten kaupungissa käyttäydytään."

Niinpä hän kirjoitti jokaiselle naapurille kutsun tupaantuliaiskahville ja sujautti lapun postiluukusta.

Sitten vain odoteltiin vieraita.

Ville Männikkö
Raita Pyhälän kodin tärkein esine on vanha pohjalainen morsiustuoli, joka kuului alunperin hänen isoäidilleen. Pyhälän mies oli innokas huonekalujen entisöijä.
Raita Pyhälän kodin tärkein esine on vanha pohjalainen morsiustuoli, joka kuului alunperin hänen isoäidilleen. Pyhälän mies oli innokas huonekalujen entisöijä.

Muutto voi olla raskas ja monimutkainen prosessi. Sen henkiseen puoleen kiinnitetään ympäristöpsykologi Kirsi Salosen mielestä liian vähän huomiota. Hänen mukaansa perinteisessä psykologiassa mieli käsitetään saarekkeena, jota hoidetaan erillään fyysisestä ympäristöstä.

"Yleensä havahdumme ympäristön muutoksiin ääritilanteissa, hapen vähennyttyä tai melun vuoksi. Ympäristö on kuitenkin läsnä koko ajan ja vaikuttaa tiedostamattomasti. Se mahdollistaa ja estää monia asioita", Salonen sanoo.

Tutkimuksissa on havaittu, että mitä enemmän ihmisten asuinpaikan lähellä on viheralueita, sitä vähemmän he kokevat itsensä yksinäiseksi.

Toinen tutkimustulos liittyy kerrostaloasumiseen: mitä huonompi äänieristys, sitä vähemmän asukkaat juttelevat toisilleen käytävillä.

"Koti on ihmisen tärkein väline säädellä sitä, milloin on kontaktissa muihin. Jos valinnanvapautta rajoitetaan, voimme huonosti", Salonen selventää.

Ympäristöpsykologia on Suomessa melko tuntematon psykologian suuntaus, jossa sekä ihmisen fyysinen että yhteisöllinen ympäristö otetaan huomioon.

"Muuton aiheuttaneet syyt, kuten ero tai kuolema, käsitellään kyllä, mutta samalla pohditaan miten fyysinen ympäristö voi tukea elpymistä ja kontaktin saamista muihin."

Asunnon muuttuminen kodiksi vaatii aikaa. Keskimäärin kotiutuminen kestää kaksi vuotta, arvioi asumisen psykologiaa tutkinut dosentti Liisa Horelli Aalto yliopistosta.

"Toisilla kestää vähemmän ja toiset eivät kotiudu koskaan. Esimerkiksi taloudellinen tilanne vaikuttaa: kotia pitää saada muokata omannäköiseksi."

Muuttaminen muovaa myös persoonallisuutta. Horellin mukaan jokaisen muuton yhteydessä kysymme itseltämme, kuinka paljon haluamme muuttua ja paljonko pysyä samana.

"Jos haluaa uuden alun ja eroon kaikesta vanhasta, voi myöhemmin tulla tyhjä olo."

Kun joensuulainen Tiina Belov muutti 21 vuoden omakotitaloasumisen jälkeen kerrostaloon, hänen elämänsä muuttui sosiaalisemmaksi.

"Päätin suhtautua muuttoon positiivisesti. Tervehdin aina naapureita ja hyväksyn heidät sellaisina kuin he ovat. Omakotitalossa vierailut sovittiin ennakkoon ja ensin siivottiin. Nyt pyydän tuttuja syömään useammin tai he tulevat spontaanisti kyläilemään."

Belov otti omakotitalosta mukaan vain tärkeimmät esineet, kuten äidin maalaamat taulut ja isän nikkaroimat huonekalut.

Eniten Below kaipaa pihalla puuhastelua, mutta sen korvaa puutarhaksi muutettu parveke.

"Omaa elämää on tärkeää näyttää ulospäin. Pidän verhoja auki, jotta olisin osa kaupunkia. Parvekkeessa on ihanaa myös se, että voi astua ulos ja silti olla omassa tilassa, eikä heti julkisessa rapussa."

Onko kotiutuminen sitten asenteesta kiinni?

Ei, sanoo ympäristöpsykologi Kirsi Salonen.

"Joskus sitä yrittää kaikkensa, mutta ympäristö ei avaudu. Naapurien elämä on kiireistä ja uusia tuttavia ei löydy. Silloin ei pidä syyttää itseään."

Näin näyttää käyneen Raita Pyhälälle, joka neljä vuotta sitten tiputti kutsun naapuriensa postiluukuista. Kaikista talon asukkaista paikalle saapui yksi nainen lapsineen. Kahvittelun jälkeen ei pidetty yhteyttä.

Nykyään Pyhälä kuitenkin tietää, ketä talossa asuu. "On eräs yksin asuva nainen. Ja yksin asuva mies", hän hymähtää.

Silti hän ei anna tilanteen lannistaa: Pyhälä viettää aikaa lastensa kanssa, opettaa kotonaan suomea kahdelle sudanilaiselle ja juttelee Skypessä ruotsalaisen ystävänsä kanssa esperantoksi.

Muuton yhteydessä Raita Pyhälä haaveili uusista huonekaluista, mutta hänen lapsensa ehdotti vanhojen säilyttämistä. Päätös oli hyvä: tutut sohvakalusteet ja ruokapöytä ovat luoneet vakauden ja kodin tuntua.
Muuton yhteydessä Raita Pyhälä haaveili uusista huonekaluista, mutta hänen lapsensa ehdotti vanhojen säilyttämistä. Päätös oli hyvä: tutut sohvakalusteet ja ruokapöytä ovat luoneet vakauden ja kodin tuntua.

Koko elokuun Pyhälä vietti Ranskassa ja yöpyi muiden esperantoa harrastavien luona sohvasurffauksen hengessä.

Pyhälä on myös vuokrannut siirtolapuutarhan.

Hän on löytänyt myös muutaman lempipaikan.

"Naapuri näytti lähellä olevan sillan, jossa on ihmeen erämainen tunnelma. Siellä pääsen luonnonrauhaan."

Muutama päivä sitten Pyhälä vieraili Lestijärvellä ja huomasi, kuinka autioitunut kylä on. Nuoret muuttavat pois ja keskustaan kulkee bussi kulkee enää kerran viikossa.

Hyvinkäällä on omat hyvät puolensa. "Palvelut. Niitä täällä ainakin on."

Korjaus 5.10. klo 8.55. Raita Pyhälä nukkui tyttärensä koiran, ei kissan kanssa.

Kodin seinältä löytyy ristipistotyö esperanton aakkosista.
Kodin seinältä löytyy ristipistotyö esperanton aakkosista.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!