Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tšekkiläiseltä ikkuna-asentajalta löytyi yllättävä lääke äidin koti-ikävään

Koti
 
Katri Kallionpää Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

Se täällä on erilaista, että kampaaja on inkeriläinen, siivooja virolainen ja ikkuna-asentaja tšekki. Tampereella kaikki ovat tamperelaisia, kuulin äitini selittävän ystävälleen puhelimessa.

Höristin korviani. Olen hiukan varpaillani, sillä olin itse houkutellut vanhempiani muuttamaan Tampereelta Helsinkiin, lähemmäksi meitä lapsia. Muutto toteutui kesällä. Pelkään, että vanhemmillani on juuri nyt kova koti-ikävä Tampereelle.

Tampereellahan on helppo tuntea olonsa kotoisaksi. Keskustelu kampaajan tai siivoojankin kanssa aloitetaan siellä käymällä läpi mahdolliset yhteiset tuttavat. Niitä yleensä löytyi, sillä vanhempani ovat eläkkeellä olevia opettajia. Entisiä oppilaita riittää.

Äidin havainnot Tampereen ja Helsingin eroista saavat vahvistusta tilastoista. Tampereen kaupungin asukkaista ulkomaan kansalaisia on noin neljä prosenttia, kun Helsingissä vastaava luku on 8,4.

Tosin tilastot tuskin antavat enää oikeata kuvaa tilanteesta, kun maahan on tullut tänä vuonna jo yli 20 000 uutta turvapaikanhakijaa. Heitä parveilee jo meidänkin kotikulmillamme, Koskelan vastaanottokeskuksen liepeillä.

Turvapaikanhakijoita tulee Suomeen edelleen, mutta vähäisempiä määriä kuin tähän asti, arvioi minulle 25-vuotias irakilainen Bareq Abdollah, kun juttelin hänen kanssaan pari viikkoa sitten Kallion kirkolla jazzkonsertissa.

Abdollah on opiskellut pari vuotta hammaslääketiedettä Georgiassa. Hän tuli Suomeen kuukausi sitten, kun Irak oli ilmoittanut, että georgialainen tutkinto ei enää päde Irakissa.

Abdollah – joka puhui muuten ällistyttävän hyvin suomea – toivoi voivansa valmistua hammaslääkäriksi Suomessa.

Olisikohan mahdollista, että äidin hampaita vielä joskus hoitaisi irakilainen lääkäri?

Abdollahilla oli kova ikävä perhettään, joka jäi terroristijärjestö Isisin hallitsemalle alueelle Anbariin. Äidin Tampereen-ikävä sai sen sijaan lievitystä, kun hän tarjosi tšekkiläiselle ikkuna-asentajalle kahvit.

Kävi ilmi, että asentaja oli koulutukseltaan opettaja ja työskennellyt Tšekeissä koulussa, kuten äitikin joskus Tampereella.

Yhteinen sävel löytyi heti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!