Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Porkkanat säilyvät maassa tai kylmälaukussa

Koti
 
Helsingin Sanomat
Sabrina Bqain
Pestyt, kuivat porkkanat säilyvät viileällä parvekkeella pitkään, kunhan ne eivät kuivu liikaa.Multaisina ne säilyisivät vielä paremmin.
Pestyt, kuivat porkkanat säilyvät viileällä parvekkeella pitkään, kunhan ne eivät kuivu liikaa.Multaisina ne säilyisivät vielä paremmin. Kuva: Sabrina Bqain
Punajuuri säilyy sulassa maassa.
Punajuuri säilyy sulassa maassa.

Kasvimaan juurekset, kuten porkkana, punajuuri ja lanttu, säilyvät syksyllä parhaiten maassa. Voit antaa niiden kasvaa niin kauan kuin maa pysyy sulana. Peitä juuresten kannat mullalla, niin ne eivät palellu pakkasöinä. Versot lakastuvat kylmässä, mutta se ei haittaa.

Talven lähestyessä voit kaivaa juureksille kasvimaahan ison kuopan. Sen pitää yltää routarajan alapuolelle eli yli 30 sentin syvyyteen Etelä-Suomessa.

Laita juurekset sinne ja peitä mullalla ja oljilla tai peitteillä. Ota kuopasta juureksia sitä mukaa kuin perhe niitä syö.

Jos käytössäsi on autotalli tai kylmävarasto, juurekset säilyvät siellä laatikossa hiekka-turveseokseen upotettuina. Niin ne säilyvät kosteina.

Esimerkiksi porkkanan säilymisen pahimmat uhkia ovat kuivuminen ja pakkaset.

Voit säilyttää pienen sadon myös kylmälaukussa parvekkeella.

Styroksisessa kylmälaukussa porkkanat voivat säilyä vuodenvaihteeseen asti.

Laita laukun alle matto, pahvia tai styroksia, sillä usein pahin kylmyys tulee alhaalta.

Sijoita kylmälaukku varjoon. Näin aurinko ei nosta sen lämpötilaa liian korkeaksi. Päivällä voit pitää laukun kantta hetken auki, jotta liikaa kosteus haihtuu. Nosta laukku sisälle yöksi, jos tulossa on kovia pakkasia.

Muoviset kylmälaukut eivät sovi juuresvarastoksi. Sen sijaan verkkovirralla käyvät, ladattavat kylmälaukut sopivat tarkoitukseen hyvin. Niissä voi säätää laukun sisälämpötilaa ja seurata sitä näytöltä.

Asiantuntija: Kasvinviljelyasiamies Mika Virtanen,
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!