Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja saa usein törkyä niskaan – Miten ihmeessä Mika Artesola jaksaa paukuttaa nuijaa viidessä yhtiössä?

Puheenjohtajan tehtävä voi olla rankka: työtä riittää, palkkiot ovat pienet ja kritiikkiä satelee. Mikä saa ryhtymään moiseen toimeen?

Koti
 

Taloyhtiön asukkaiden tärkein tapahtuma on yhtiökokous. Tiedättehän: pari tuntia haukottelua, ja vuoden päästä sama uudelleen. Osa ei käy kokouksessa lainkaan, ettei vain tule valituksi hallitukseen.

Asumisen arki ei kuitenkaan pyöri ilman hallitusta. Se ahkeroi taloyhtiön kulisseissa vuoden ympäri ja panee toimeen asunto-osakkaiden yhtiökokouksessa tekemiä päätöksiä.

Tunkua hallitukseen ei yleensä ole. Kiinteistöliiton selvityksen mukaan lähes puolet taloyhtiöiden hallituksista koostuu vain kolmesta jäsenestä, ja suurin osa heistä tulee valituksi yksimielisesti ilman äänestyksiä.

Hyvin harvoin hallitukseen on ehdokkaita enemmän kuin sinne mahtuu jäseniä.

Vesa-Matti Väärä
Turkulainen Mika Artesola osallistuu vuodessa noin 40 kokoukseenseitsemässä eri taloyhtiössä. Takana yksi yhtiöistä, Luostarinpuisto.
Turkulainen Mika Artesola osallistuu vuodessa noin 40 kokoukseen
seitsemässä eri taloyhtiössä. Takana yksi yhtiöistä, Luostarinpuisto.

Turkulainen Mika Artesola, 50, on poikkeuksellinen suomalainen siinä mielessä, että on mukana peräti seitsemän taloyhtiön hallituksessa ja toimii niistä viidessä puheenjohtajana. Oman taloyhtiönsä lisäksi hän toimii vanhempiensa taloyhtiön hallituksessa. Lisäksi hän on ulkopuolisena jäsenenä viidessä muussa yhtiössä.

Artesolan johtamat yhtiöt ovat pääasiassa 1960- ja 1970-lukujen kerrostaloja, joissa on 50–100 asuntoa. Joukossa on myös yksi 12 asunnon pienkerrostalo.

Kaikki alkoi 1990-luvun alussa. Artesola päätyi hallitukseen pian ensiasunnon oston jälkeen. Kymmenkunta vuotta myöhemmin tarjoutui tilaisuus päästä puheenjohtajaksi. Artesolaa ei tarvinnut suostutella, sillä hallitustyöhön oli jäänyt koukkuun.

"Tavallisen suomalaisen suurin omaisuus on yleensä oma asunto. Aloin kiinnostua omaisuuden hoidosta ja sen kehittämisestä", Artesola sanoo.

Samasta syystä helsinkiläinen Olli Turunen, 31, on viihtynyt kolme vuotta taloyhtiöiden hallituksissa. Nyt hän on puheenjohtajana hyvinkääläisessä 128 huoneiston kerrostaloyhtiössä. Lisäksi hän kuuluu hallitukseen jyväskyläläisessä kerrostalossa, jossa on 72 huoneistoa.

"Taloyhtiön hallitukseen kannattaa valita mahdollisimman monipuolista osaamista", helsinkiläinen Olli Turunen sanoo.
"Taloyhtiön hallitukseen kannattaa valita mahdollisimman monipuolista osaamista", helsinkiläinen Olli Turunen sanoo.

"Olen kiinnostunut asuntosijoittamisesta ja oman varallisuuteni hoidosta. Haluan kehittää yhtiöitä ja varmistua, ettei tule yllätyksiä ja että pystyn varautumaan remontteihin. Haluan tietää, missä rahani ovat kiinni", Turunen sanoo.

Tutkimusten mukaan suomalaiset arvostavat vuorovaikutteista johtajaa. Sama toimii taloyhtiömaailmassa. Tuppisuu ei menesty. Puheenjohtajan pitää pystyä kuuntelemaan, neuvottelemaan ja olemaan linkkinä asukkaiden, hallituksen ja isännöitsijän välillä. Tehtävä vaatii ajankäytön hallintaa ja kykyä delegoida.

"Ei puheenjohtajan pidä pyrkiä hoitamaan itse kaikkia tehtäviä hallituksessa. Hallitus on kollektiivinen elin, jossa tehtäviä voidaan jakaa keskenään niin, että kaikille löytyy vastuualueita esimerkiksi omien kiinnostuksen kohteiden mukaan", Artesola sanoo.

Aina asiat eivät hoidu isännöitsijän kanssa, vaikka niistä on sovittu. "Sitten joutuu soittelemaan isännöitsijän perään, mutta häntä ei saa kiinni, koska on lomalla, koulutuksessa tai milloin missäkin. Kollegat eivät tiedä asiasta juuri mitään", Turunen kertoo.

Hän on yllättynyt siitä, ettei ihmisiin voi luottaa.

"Kun isännöitsijä vihdoin vastaa, hän lupaa perata sähköpostia ja palata, mutta kahden viikon päästä havahdun siihen, ettei hän ole palannut. Huonon viestinnän ja työn organisoinnin vuoksi vaihdamme isännöitsijää yhdessä taloyhtiössä."

Artesolan taloyhtiöissä ei ole ollut yhtä ammattitaidottomia isännöitsijöitä. Hän kehuu yhteistyön isännöitsijöiden kanssa sujuneen moitteetta.

"Kun olen tullut valituksi puheenjohtajaksi, olemme istuneet isännöitsijän kanssa keskustelemaan käytännön järjestelyistä: sopineet pelisäännöistä ja siitä, mitä odotamme toisiltamme."

Artesolan mielestä hallituksen ja isännöitsijän välisen työnjaon ja vastuualueiden pitää olla selvät. "Kaiken pohjana on huolellisesti laadittu isännöintisopimus."

Hallituksen toimintakulttuuri vaihtelee taloyhtiöittäin.

Artesolan mukaan jotkut hallitukset tykkäävät tulla ikään kuin valmiiseen isännöitsijän kattamaan pöytään, kun taas toiset haluavat tehdä asioita itse enemmän.

Turunen kertoo esimerkin. "Isännöitsijä pantiin hommiin, kun yhdessä taloyhtiössä tehtiin parvekelasitukset ja toisessa rappukäytävien maalaus. Hänelle annettiin ohjeet, joiden perusteella hän pyysi tarjoukset. Hallituksen tehtäväksi jäi urakoitsijan valinta."

Myös kokousten määrät vaihtelevat. Moni asia hoituu kätevästi sähköpostilla tai puhelimella. Varsinaisia kokouksia Olli Turuselle kertyy muutama vuodessa, Mika Artesolalle jopa nelisenkymmentä.

Talon elinkaaren vaihe vaikuttaa kokoustamiseen. Vanha, remontin tarpeessa oleva talo vaatii enemmän ponnisteluja kuin uusi talo.

"Kun ollaan tekemässä isoa korjaushanketta, yhteydenpito saattaa olla päivittäistä isännöitsijän ja muiden tahojen kanssa", Artesola kertoo.

Hän on ottanut tavaksi käydä pari kertaa kuukaudessa taloyhtiöissä, joissa on puheenjohtajana. Näin hän pysyy hyvin kärryillä talojen kunnosta ja asukkaita askarruttavista asioista.

"Joissakin yhtiöissä olen pitänyt puheenjohtajan vastaanottoa kerhohuoneessa ja kesällä pihakeinussakin. Silloin asukkaat ovat saaneet tulla juttelemaan huolistaan ja toiveistaan."

Haastavinta puheenjohtajana on ollut oppia nöyräksi, Artesola sanoo.

"Tajuta se, paljonko taloyhtiössä on erilaisia asioita, joita hallitus käsittelee. On tärkeää käyttää ulkopuolisia asiantuntijoita apuna, kun oma osaaminen ei riitä. Ei pidä lähteä siitä, että hallitsemme kaiken itse."

Turunen taas pitää vaikeana vaihtoehtojen vertailua ja asiantuntijalausuntojen tulkintaa.

"Jos tulee putkiremontti ja yksi ehdottaa perinteistä menetelmää, toinen pinnoitusta ja kolmas sukitusta, hallituksen pitää valita niistä paras vaihtoehto."

Aina asukkaat eivät ole tyytyväisiä hallituksen päätöksiin. Kun vastiketta joudutaan nostamaan, asukkaat saattavat valittaa puheenjohtajalle, että hallitus on hoitanut asiat huonosti.

"Yhteiskunta lisää koko ajan taloyhtiöiden rasitetta. Kiinteistövero tuntuu kipuavan ylöspäin vuosi vuodelta, ja energiatehokkuusvaatimukset nostavat kustannustasoa", Artesola sanoo.

Hän muistuttaa, että taloyhtiön hallitus ei voi vaikuttaa esimerkiksi kaukolämmön tai veden hintoihin.

Remonttikulut kismittävät erityisesti vanhoissa taloissa, joissa on eletty 20–30 vuotta ilman isoja remontteja.

Turunen suunnittelee paraikaa Hyvinkään-kerrostaloonsa energiansäästöhanketta, jonka tavoitteena on alentaa lämmityskuluja vuosittain 10 000 eurolla.

Mutta on hallituksellakin terveisiä asukkaille.

Artesola toivoo, että asukkaat osallistuisivat yhtiökokoukseen ja kertoisivat enemmän mielipiteistään. Turunen kaipaa arkijärjen käyttöä.

"Vanha sohva tai televisio ei kuulu roskakatokseen. Kun rojua kannetaan roskikseen, osakkaat joutuvat maksamaan ylimääräisiä kustannuksia ja asukkaat korotettua vuokraa", hän sanoo.

"Sen jälkeen kun asensimme valvontakameran roskakatokseen, ongelma siirtyi pyöräkellariin."

Taloyhtiön hallitukseen kannattaa valita niin taloustietäjä, korjausrakentaja kuin it-kaveri
Taloyhtiön hallitukseen kannattaa valita niin taloustietäjä, korjausrakentaja kuin it-kaveri
Asuntosijoittaja Olli Turunen suosittelee kokoamaan mahdollisimman monipuolisen hallituksen taloyhtiöön. Hänestä hallitukseen kannattaa valita esimerkiksi taloustietäjä, korjausrakentamisen asiantuntija ja it-alan ammattilainen, jolloin yhtiön johdossa on monenlaista osaamista. Toimittaja: Sami Takala, kuvaus ja editointi: Ville Männikkö
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!