Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloyhtiöille on tulossa viestintäsuositus marraskuussa – Palkittu taloyhtiö tiedottaa sähköpostilla ja Facebookissa

Asioiden hoitaminen on helppoa, kun osakkaat tietävät koko ajan, missä mennään, sanoo rivitaloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mikko Malila.

Koti
 
Taru Taipale
Milla von Konow
Isännöintiyritys Walttarin Anu Hoskosen (vas.) ja Hannaleena Kuutilon mielestä taloyhtiötä on helppo johtaa, jos viestintä tehdään hyvin.
Isännöintiyritys Walttarin Anu Hoskosen (vas.) ja Hannaleena Kuutilon mielestä taloyhtiötä on helppo johtaa, jos viestintä tehdään hyvin. Kuva: Milla von Konow

Jos taloyhtiön nettiyhteys on poikki, sitä voi harmitella itsekseen – tai kysyä neuvoa naapurilta. Toinen naapuri taas saattaa tietää, miksi suihkusta ei tule kunnolla vettä.

Tällaisista arjen asioista keskustellaan taloyhtiö Nymaninkujan omilla Facebook-sivuilla. Kirkkonummelaisessa rivitaloyhtiössä tieto kulkee Facebookin lisäksi sähköpostilla, yhtiökokouksissa ja kaksi kertaa vuodessa pihatalkoissa.

Hallituksen puheenjohtaja Mikko Malila on huomannut, että taloyhtiön asioiden hoitaminen on helpompaa, kun kaikki osakkaat ja asukkaat tietävät koko ajan, missä mennään.

Taloyhtiöiden viestintäsuositus julkaistaan marraskuussa

 Isännöintiliitto ja Kiinteistöliitto julkaisevat taloyhtiöiden viestintäsuosituksen Kiinteistö 2015 -messuilla Helsingissä 18. marraskuuta.

 Suosituksen taustalla on vuonna 2010 voimaan tullut asunto-osakeyhtiölaki.

 Oikeusministeriö selvitti syksyllä 2013 ja keväällä 2014 lain toimivuutta, vaikutuksia ja muutostarpeita yhdessä alan toimijoiden kanssa. Selvityksessä kävi ilmi, että taloyhtiöiden osakkaat ja asukkaat toivovat parempaa viestintää.

 Suositusta valmisteltaessa ministeriö on teettänyt useita kyselyitä ja verkkokeskusteluita. Viime kesänä suosituksen luonnoksesta järjestettiin yleisölle avoin kuuleminen.

 Suosituksessa annetaan taloyhtiön osakkaille, hallituksen jäsenille ja isännöitsijöille kokonaiskuva taloyhtiön viestintää koskevista asunto-osakeyhtiölain säännöksistä ja niitä täydentävästä hyvästä tavasta.

 Suositus tulee ladattavaksi liittojen ja oikeusministeriön nettisivuille.

Lähde: Isännöintiliitto

"Taloyhtiön johto saa tiedon mahdollisista ongelmista riittävän ajoissa. Hallituksen ja isännöitsijän aikaa ei mene turhiin kysymyksiin. Yhtiökokouksissakin kaikki ovat kartalla – ja suurin osa myös paikan päällä", Malila kertoo.

Nymaninkujalla riidellään harvoin.

"Viimeksi olemme yhtiökokouksessa joutuneet tarkentamaan pihojen käyttöön liittyviä pelisääntöjä. Hyvä viestintä ehkäisee riitoja", Malila sanoo.

Avuksi viestinnän kehittämiseen taloyhtiöissä on marraskuussa tulossa erityinen taloyhtiöiden viestintäsuositus. Suositusta ovat oikeusministeriön kanssa valmistelleet Isännöintiliitto sekä Kiinteistöliitto.

Suosituksella halutaan parantaa tiedonkulkua taloyhtiöissä sekä selventää esimerkiksi hallituksen ja isännöinnin roolia. Suosituksen valmistelussa mukana ollut Isännöintiliiton viestintäpäällikkö Annukka Lehto sanoo, että parempi viestintä auttaisi moneen ongelmaan.

"Monessa yhtiössä puuttuu luottamus taloyhtiön johtoon. Osakkaat eivät edes tiedä, miksi yhtiössä on hallitus tai mikä sen ja isännöinnin rooli on. Asukkaat eivät tiedä, mitä mahdollisuuksia heillä on vaikuttaa yhtiössä. Myös yhtiökokousviestintä voi olla epäselvää", sanoo Annukka Lehto.

Viesintäsuositus on ennen kaikkea keskustelun avaus taloyhtiöille. Lehto antaa esimerkin:

"Jos taloon on tulossa putkiremontti, taloyhtiön hallitus voi viestintäsuosituksen avulla miettiä, miten ja kuka remonttista viestii."

Nymaninkujalla hallitus viestii aktiivisesti koko ajan. Se muun muassa tiedottaa päätöksistä ja muista oleellisista asioista jokaisen hallituksen kokouksen jälkeen. Yhteistyö isännöinnistä vastaavan Ovenian kanssa toimii, ja hallitus on sopinut isännöitsijän kanssa viesintävastuista.

"Pääasiallinen viestintäkanavamme on sähköposti. Sen käytöstä on sovittu yhtiökokouksessa. Jos on erityisen tärkeää asiaa, siitä lähtee myös perinteinen paperinen tiedote", Malila sanoo.

Tehokkaimmaksi tavaksi tavoittaa ihmiset on osoittautunut Facebook, jonne taloyhtiö avasi omat sivunsa vuonna 2010. Kaikki asukkaat eivät kuitenkaan ole sosiaalisessa mediassa, joten Facebook ei voi olla yhtiön virallinen viestintäkanava.

Malilan mielestä Facebook-tiedottaminen on nykyaikaa. Facebookia on luonteva käyttää taloyhtiön asioista tiedottamiseen, koska ihmiset ovat muutenkin siellä.

Kirkkonummelaisessa Walttari-isännöintiyrityksessä on tapana ennakoida asioita.

"Vesikiertoinen lämmitys toimii oikein, kun patteri on ylhäältä lämmin ja alhaalta viileämpi. Lattialämmitys toimii oikein, kun lattia ei tunnu paljaaseen jalkaan lämpimältä eikä kylmältä. Nyt olisi hyvä aika huoltaa yhtiön ruohonleikkurit ja muut pihanhoitovälineet."

Näin Walttari muistutti asiakkaitaan syyskuussa. Yritys julkaisee kuukausittain omaa Walttarin Uutiset -tiedotetta, jolla se pyrkii sujuvoittamaan asumista taloyhtiöissä.

Milla von Konow
Hannaleena Kuutilo päivittää isännöimänsä taloyhtiön nettisivuja.
Hannaleena Kuutilo päivittää isännöimänsä taloyhtiön nettisivuja.

Walttarin perustivat kaksi vuotta sitten kirkkonummelaiset Anu Hoskonen ja Hannaleena Kuutilo, joilla on pitkä kokemus alalta. Naisille oli alusta saakka selvää, että omassa toimistossaan heidän kannattaa yhtenäistää viestintää.

"Pyörää ei tarvitse keksiä joka päivä uudelleen. Asioita voi myös ennakoida", Kuutilo sanoo.

Saako parvekkeella grillata? Voiko taloyhtiön pihalle panna trampoliinin? Aika monissa taloyhtiöissä törmätään samoihin kysymyksiin.

Walttari järjestää myös asukasiltoja. Hoskonen ja Kuutilo ovat huomanneet, että asioiden hoito sujuu helpommin, kun naama on tuttu. Ihmiset käyttäytyvät puhelimessakin eri tavalla.

Kolme neuvoa taloyhtiöille

1. Näin järjestät onnistuneen yhtiökokouksen
Anna osakkaille etukäteen tarpeeksi tietoa. Jos kokouslistalla on isoja asioita, kutsu asiantuntija paikalle kertomaan niistä. Hanki faktat ja laskelmat valmiiksi ja pyydä osakkailta kysymyksiä ennen kokousta.

Muista, että yhtiökokous on monelle vuoden ainoa tilaisuus päästä vaikuttamaan, joten anna kokouksen jälkeen tilaa myös vapaalle keskustelulle.

2. Näin yhtiökokousten välillä pitäisi viestiä
Hyvä tapa on viestiä säännöllisesti – ei vain silloin, kun jotain tapahtuu. Hallitus voi tiedottaa päätöksistä jokaisen kokouksen jälkeen.

Isännöitsijän kannattaa tiedottaa pitkin vuotta ajankohtaisista asioista. Myös esimerkiksi siitä kannattaa tiedottaa, miten yhtiökokous toimii.

3. Näin viestit isosta taloyhtiön remontista
Isoista remonteista on syytä järjestää ensin asukastilaisuus ja vasta sitten viedä asia yhtiökokoukseen. Kun remontti alkaa, siitä pitää viestiä koko ajan ja tietoa jakaa mahdollisimman paljon etukäteen.

Lähde: Anu Hoskonen ja Hannaleena Kuutilo, Walttari

"Täytyy muistaa, että asiakkaat eivät soita meille silloin, kun heillä on hyvä päivä vaan silloin, kun heillä on ongelma", Kuutilo sanoo.

Naiset ovat sitä mieltä, että säännöllinen tiedottaminen lisää ihmisten kiinnostusta taloyhtiön asioihin, koska se osoittaa, että yhtiössä tapahtuu koko ajan.

Uusi viestintäsuositus on oikein tervetullut, sanoo Nymaninkujan hallituksen puheenjohtaja Mikko Malila.

"Kaikki asiat taloyhtiössä liittyvät jollain tavalla viestintään."

Mikko Malilan perheen edellinen koti oli taloyhtiössä, jossa yhtiön asioita hoiti vuodesta toiseen sama vanha porukka. Malila sanoo, että talossa tulikin "vain asuttua".

"Yhtiökokouksissakin kävimme vain katsomassa, miten samat tyypit pyörittivät sitä. Täällä Nymaninkadulla olemme nimenomaan halunneet välttää sellaista ja siksi hallituksen kokoonpanokin muuttuu joka vuosi."

Viime vuonna Isännöintiliitto valitsi Nymaninkujan vuoden parhaaksi taloyhtiön hallitukseksi. Perusteluina oli muun muassa se, että Nymaninkujalla hallitus keskustelee osakkaiden kanssa.

Anu Hoskonen ja Hannaleena Kuutilo ovat huomanneet, että kiinnostus omaan asumiseen ja omistamiseen on lisääntynyt viime vuosina. Se lisää myös viestinnän tarvetta.

"Isännöitsijän pitää pystyä viestimään niin, että osakkaat ymmärtävät, miksi asioita tehdään. Ettei käy niin, että ei tehdä mitään, vaan asutaan kiinteistö loppuun", Kuutilo sanoo.

"Hyvä viestintä tuo helpotusta arkeen, poistaa epätietoisuutta ja epäluuloja, lisää avoimuutta ja saa ihmiset katsomaan samaan suuntaan, jolloin taloyhtiötä on helpompi johtaa."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!