Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hallituksilla on pienet palkkiot

Taloyhtiön hallituksen jäsen saa yleensä 40–69 euroa kokoukselta.

Koti
 
Ville Männikkö
Olli Turunen saa yhdessä yhtiössä 50 euroa kokoukselta, toisessa palkkiota ei makseta lainkaan.
Olli Turunen saa yhdessä yhtiössä 50 euroa kokoukselta, toisessa palkkiota ei makseta lainkaan. Kuva: Ville Männikkö

Taloyhtiöiden hallituksille maksettavat palkkiot ovat työmäärään ja vastuuseen nähden vaatimattomia. Kiinteistöliiton tekemän selvityksen mukaan yleisin kokouspalkkio on 40–69 euroa.

Palkkiot ovat yleisempiä ja suurempia isoissa kunnissa. Myös taloyhtiön koko vaikuttaa palkkioihin. Palkkiot ovat tavallisempia kerrostaloissa kuin rivitaloissa.

Puolet taloyhtiöistä maksaa puheenjohtajalle hieman suurempaa palkkiota kuin muille hallituksen jäsenille. Puheenjohtajalle saatetaan korvata myös puhelinkuluja.

Helsinkiläinen Olli Turunen saa yhdessä yhtiössä 50 euroa kokoukselta, mutta toisessa palkkiota ei makseta lainkaan.

Turkulainen Mika Artesola toimii seitsemässä hallituksessa ja saa 60–250 euroa kokoukselta.

Turusen mukaan taloyhtiöiden tulisi siirtyä kokouspalkkioista vaikkapa vuosikorvaukseen. Hallitustyö sisältää paljon muutakin kuin kokouksia.

"Esimerkiksi isännöitsijän kilpailuttamisessa työ tehdään kokousten ulkopuolella. Sähköpostikirjeenvaihto, puhelinrumba, tarjouksiin perehtyminen, isännöitsijöiden tapaaminen ja suosittelijoiden haastattelut vievät aikaa eikä niistä saa korvausta", Turunen kertoo.

Artesolan mukaan kokouspalkkion pitäisi olla tavallista suurempi ainakin silloin, kun yhtiössä tehdään linjasaneerausta tai muuta työlästä remonttia.

Jotkin taloyhtiöt palkitsevat hallitustaan muilla tavoin, esimerkiksi ravintolaillallisella.

Toisissa taloyhtiöissä hallituksen jäsenet saavat vapautuksen autopaikka- ja saunamaksuista. Myös vesimaksuja korvataan kokousten määrän mukaan. Jotkin hallitukset tyytyvät kattamaan kahvipöydän koreaksi tai ostavat itselleen viskipullot, Kiinteistöliiton selvityksestä ilmenee.

Erikoiset palkitsemistavat eivät ole aina suositeltavia.

"Esimerkiksi saunavuoro- ja vesimaksuhyvitykset eivät toteuta osakkaiden yhdenvertaisuutta taloyhtiössä eikä verottajakaan pidä niitä sopivina. Viinapullojen ostokaan ei kuulosta sopivalta", sanoo Kiinteistöliiton yhteysjohtaja Timo Tossavainen.

Hyvä hallintotapa taloyhtiöissä -suosituksen mukaan puheenjohtajalle on kohtuullista maksaa 100–150 euroa ja muille hallituksen jäsenille 60–80 euroa kokoukselta. Suositusta päivitetään paraikaa.

"Palkkiot ovat hieman yleistyneet ja nousseet viime vuosina", Tossavainen sanoo.

Taloyhtiö voi ostaa hallitustyön myös ammattilaisilta, jos osakkaita ei löydy hallitukseen.

Hallitusammattilaiset saavat 350–450 euroa kokoukselta, kertoo Kiinteistöalan hallitusammattilaisten asiamies, varatuomari Keijo Kaivanto.

Ammattipuheenjohtajilla taas on kuukausipalkkio 100–250 euroa taloyhtiön koosta riippuen. Lisäksi maksetaan sovitut kokouspalkkiot.

"Hallitustyöhön menee keskimäärin 10–12 tuntia vuodessa 4–6 kokouksessa. Remontit vaativat enemmän kokouksia ja aikaa. Pienissä uusissa yhtiöissä hallitus voi kokoontua harvemmin", Kaivanto sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!