Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko meluaja syyttää muita kotirauhan rikkomisesta?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Yläkerran naapurimme ovat todellisia häiriköitä. Joudumme usein käymään valittamassa melusta. Nyt he ovat alkaneet sanoa, että he haastavat meidät oikeuteen kotirauhan häiritsemistä, koska käymme heidän ovensa takana valittamassa. Voivatko he tehdä niin? Itse olemme hyvin hiljaisia naapureita.
 

Eivät voi, vastaa Kiinteistöliiton apulaispäälakimies Kristel Pynnönen.

Lain mukaan kotirauhan rikkominen tarkoittaa sitä, että joku tunkeutuu tai menee salaa kotirauhan suojaamaan paikkaan. Kotirauhaa voi rikkoa myös esimerkiksi metelöimällä tai heittelemällä esineita.

"Jos kysyjä on käynyt huomauttamassa naapurin aiheuttamasta metelistä, naapuri ei voi lähtökohtaisesti syyttää häntä kotirauhan rikkomisesta", Pynnönen sanoo.

"Mutta juuri siksi, ettei naapuri voi alkaa esittää tällaisia väitteitä, suosittelemme usein kutsumaan poliisin paikalle häirintätapauksissa."

Mikäli häirintä on jatkuvaa ja toistuvaa, Pynnönen neuvoo kääntymään myös taloyhtiön puoleen.

Jos naapurit toistuvasti meluavat varsinkin yöaikaan, taloyhtiön pitäisi puuttua asiaan. Metelistä voidaan antaa hallintaanottovaroitus. Jos metelöinti jatkuu, viimeinen vaihtoehto on asunnon hallintaanotto yhtiökokouksen päätöksellä.

Mikäli yläkerran metelöinti alkaa vaikuttaa naapurien kiusaamiselta, voi pohtia, onko siinä kyse alakerran kotirauhan häiritsemisestä, Pynnönen sanoo.

Silloin kyseessä on rikosoikeudellinen prosessi eikä asia ole enää taloyhtiön vastuulla.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!