Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eteisessä on tehty lapsia ja erottu ainiaaksi

Koti
 
Jari Tammi
Kirjoittaja on helsinkiläinen kirjailija, jolle koti on syli ja metsä.

Eteisessä on tehty lapsia ja erottu ainiaaksi. Ei siis mikä tahansa paikka. Hyvä on, mielihuoneesi on taatusti kaukana eteisestä, mutta lähemmin tarkasteltuna täytyy tunnustaa, että eteinen on kodin aliarvostetuin huone.

Koti kertoo omistajastaan, mutta ensivaikutelman betonoi eteinen. Entisajan pölynimurikauppiaalle kehittyi luultavasti paras mahdollinen ihmissilmä. Heti kynnyksellä hän tiesi, mistä tuulee.

Ja on pölynimurikauppiaalla pelotteluun vähän aihettakin. Jos jokin paikka pitäisi siivota ennen vieraita, se on juuri eteinen. On ihan sanottu, että eteisestä emäntä tunnetaan.

Asuntotyypistä riippuen eteinen voi alkaa jo lasitetusta kuistista tai tuulikaapista, jatkua eteishalliin ja haarautua kuraeteiseksi. Puuttuvat vain läpivalaisulinja, metallinpaljastinportti ja desinfiointikaappi. Oviakin riittää joka lähtöön, eikä niistä vähäisin ole se, joka johtaa vieras-wc:hen.

Porstua, rakkaani! Tuon lyhyen matkan aikana ihminen voi muuttua joka kerta – suunnasta riippuen – pendelöijästä kotikissaksi tai kotityrannista iloiseksi koiranulkoiluttajaksi.

Eteiskokemus onkin kuin ikuinen muuttumisleikki, initiaatiorituaali – tai esterata, jossa pitää kompastumatta selviytyä ulkovaatteista ja harrastusvälineistä. Eräs Facebook-ystäväni julkaisi havainnollisen kuvan eteisen tuolista, jonka ympärille pitkin lattiaa olivat valuneet neljän pikku koululaisen talvikamppeet ja reput.

Nörttilukiolaiselle eteinen energiajuomineen on teleportti toiseen universumiin, samoin kuin hänen huoneenovensa madonreikä toiseen siisteysulottuvuuteen.

Eteisellä on oma aikatilansa. On ihan normaalia etsiä kiireessä tavaroita, jotka on sinne edellisessä kiireessä hukannut. Esimerkiksi kotiavaimia. Jos niitä ei löydäkään, vastaan saattaa tulla muita sattumia, kuten kateissa olleita leluja, myöhästyneitä laskuja, parittomia rukkasia, käyttämättömiä kosteusvoiteita, rikkinäisiä kuulakärkikyniä tai puoliksi syötyä ruokaa.

Eteisessä näkyvät koko elämän muistot, kolhuista hymyn tuoviin. Eteisen pullonkaulan kautta on saatu arvopostia, tehty muutot ja hyvästelty ystävät. Eteisen peilistä on otettu viimeinen lähtövilkaisu kuontaloon ja säikähdetty.

Ja kuinka monta kertaa ovensuusta onkaan huudettu pikku koululaista takaisin hakemaan reppunsa!

Eteiselle pitäisi omistaa kokonainen rakkauslaulu. Nyt sille syntyi tällainen rakkauskolumni.

hs.koti@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!