Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Rakennustarkastus on tarkka ilmanvaihdosta

Painovoimaista ilmanvaihtoa on vaikeaa saada hyväksytyksi

Koti
 
Savanna Saarikko
Valesauma paljastaa, että talon sokkeli nousee tavallista korkeammalle. Seinässä on ohut rappaus.
Valesauma paljastaa, että talon sokkeli nousee tavallista korkeammalle. Seinässä on ohut rappaus.

Vain yhteen kahteen prosenttia uusista omakotitaloista rakennetaan painovoimainen ilmanvaihto. Vaikka rakentamismääräykset eivät kiellä painovoimaista ilmanvaihtoa, sitä on vaikea saada hyväksytyksi. Näin kävi Klaus ja Tarja Paaerin ekotalon käyttöönottotarkastuksessa Lempäälässä.

"Luvan hakemista painovoimaiselle ilmanvaihdolle vaikeutti se, että energiatodistuslomakkeissa ei ollut mahdollista antaa riittävästi tietoa painovoimaisesta ilmanvaihdosta", kertoo Jaakko Keppo AFKS-arkkitehtitoimistosta. Toimisto suunnitteli Paaerien talon.

Rakentamismääräysten mukaan asuintiloissa sisäilman pitää vaihtua kokonaan kahden tunnin välein. Mutta painovoimaisessa järjestelmässä olosuhteet vaikuttavat siihen, kuinka paljon ilmaa vaihtuu.

Talvella painovoimainen ilmanvaihto voi toimia liiankin tehokkaasti, kun sisä- ja ulkoilman lämpötilaero on suuri. Tällöin kylmää ulkoilmaa virtaa paljon sisätiloihin, jos ilmanvaihdon venttiilit ovat auki. Kesällä taas lämpötilaerot ovat pienet, joten sisäilma ei välttämättä vaihdu tarpeeksi. Tällöin moni tuulettaa lisäksi ikkunoista ja ovista.

Talotekniikkayksikön päällikkö Tomi Marjamäki Helsingin rakennusvalvontavirastosta kertoo, että myös energiatehokkuusvaatimukset vaikuttavat ilmanvaihtoon. Nykyään poistoilmasta pitää ottaa talteen lämpöenergiaa lämmöntalteenottolaitteella.

Koska painovoimaisessa ilmanvaihdossa lämpöenergiaa ei oteta talteen, ulos päästetty lämpö pitää kompensoida rakenteilla, joilla on parempi lämpöarvo. Rakenteiden pitää olla sen verran parempia, että ne korvaavat lämpöhäviön, joka menetetään ilmanvaihdon kautta.

Myös määräykset melusta ja ilmanpuhtaudesta suosivat koneellista ilmanvaihtoa. Jos talo sijaitsee esimerkiksi vilkkaasti liikennöidyn tien varrella, painovoimainen ilmanvaihto päästää usein liikaa melua ja ilman epäpuhtauksia sisälle.

"Painovoimaisessa järjestelmässä sisään tulevan ilman suodatus ja äänenvaimennuksen toteuttaminen voi olla mahdotonta", Marjamäki kertoo.

Kun Paaerien talon käyttöönottotarkastus oli tammikuussa 2011, rakennustarkastaja keskeytti sen, koska Paaerit eivät pystyneet todistamaan ilman vaihtuvan tarpeeksi tehokkaasti. Kuukauden päästä, kun asiantuntijat olivat tutkineet asiaa, käyttöönottotarkastus meni läpi.

Rami Marjamäki
Keittiönkaapeissa ei ole sokkelia, jotta lattialämmityksen lämpö pääsee kaappien alta huoneilmaan. Poistoilmaventtiili on valurautaa.
Keittiönkaapeissa ei ole sokkelia, jotta lattialämmityksen lämpö pääsee kaappien alta huoneilmaan. Poistoilmaventtiili on valurautaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!