Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Valoilla saa parvekkeelle tunnelmaa pimenevinä iltoina – eikä sähkön puutekaan ole ongelma

Koti
 
Jaana Laitinen
Sabrina Bqain
Valot pidentävät parvekkeen käyttöaikaa, sanoohelsinkiläinen Johanna Pelto. Hän nappaa läppärin syliin ja istahtaa lukemaan sähköpostit työpäivän jälkeen.
Valot pidentävät parvekkeen käyttöaikaa, sanoohelsinkiläinen Johanna Pelto. Hän nappaa läppärin syliin ja istahtaa lukemaan sähköpostit työpäivän jälkeen. Kuva: Sabrina Bqain

Kun illat pimenevät, parvekkeelle saa tunnelmaa valaistuksella. Samalla parvekkeen käyttöaika pitenee.

Valolla voi sisustaa parvekkeen viihtyisäksi aikana, jolloin kesäkukat eivät sitä kaunista. Jos parvekkeelle näkyy suoraan olohuoneesta tai keittiöstä, on tärkeää, että näky ilahduttaa myös syksyllä ja talvella.

Parvekkeella saa käyttää vain ulkokäyttöön tarkoitettuja valaisimia ja valosarjoja. Myös lasitettu parveke on ulkotilaa, jossa valaisin, johdot ja pistorasia altistuvat kylmälle ja kosteudelle. Avoparvekkeella ne saavat niskaansa myös sadetta.

Parvekkeelle sopivat valaisimet ja valosarjat tunnistaa pakkaukseen merkityistä symboleista ja IP-luokituksesta. Niissä pitää olla vähintään IPx3-luokan merkki. Tavallisimmin ulkovalosarjojen suojausluokka on IP44. Myös jatkojohdossa pitää olla IP44-merkki.

Parvekkeelle ei saa viedä sisäkäyttöön tarkoitettuja pöytä- ja lattiavalaisimia tai valosarjoja.

Sisäkäyttöön tarkoitettuissa valosarjoissa ja muuntajassa käytetään merkintää IP20. Jos luokitusmerkintä puuttuu, valosarjaa saa käyttää vain kuivissa sisätiloissa.

Vanhoissa kerrostaloissa parvekkeilla ei usein ole pistoketta. Silloin valoa saa parvekkeelle kynttilöillä, aurinkokennovalaisimilla, paristoilla toimivilla valosarjoilla sekä ladattavilla ledivalaisimilla.

Parvekkeelle ei saa vetää jatkojohtoa ikkunan tai oven raosta.

Ledivalosarja toimii paristoilla pitkän aikaa. Kynttilälyhdyn ympärille kannattaa jättää tilaa, jottei lyhty kuumene liikaa.
Ledivalosarja toimii paristoilla pitkän aikaa. Kynttilälyhdyn ympärille kannattaa jättää tilaa, jottei lyhty kuumene liikaa.

Tarkista valosarjan kunto ennen kuin asettelet sen parvekkeelle. Heitä epäilyttävät valot pois. Älä yritä omin päin korjata valosarjaa, vaan vie se sähkö- ja elektroniikkajätteen keräyspisteeseen ja osta turvallinen sarja tilalle.

Jos sarjasta on sammunut lamppuja, korvaa ne uusilla. Varmista, että niissä on sama teho ja jännite kuin alkuperäisissä lampuissa.

Valaisimet voivat toimia verkkojännitteellä (230 V) tai muuntajan kautta pienoisjännitteellä (12 V). Valosarjassa saa käyttää vain sille alun perin kuulunutta muuntajaa.

Säilytä valosarjaa ja muuntajaa aina alkuperäisessä pakkauksessa. Niin muuntajat eivät mene sekaisin.

Valaise ulkovalolla tai valosarjalla parvekkeen kauneimmat kohdat.

Kierrä valonauhaa kuivien oksien ympärille tai asettele se sykeröksi lasimaljaan. Asettele ledivalonauhaa metrin korkeuteen ja suuntaa valo alaspäin. Niin valaiset parveketta, eivätkä parvekkeella olevat ihmiset näy ulospäin. Kirkas ja väärin suunnattu valo voi häiritä naapureita ja ohikulkijoita.

Myös kynttilöillä ja lyhdyillä saa parvekkeelle valoa. Muista kuitenkin paloriski. Parvekkeilla voi olla paljon palavaa materiaalia: puukalusteita, rottinkikoreja, mattoja ja tyynyjä.

Sijoita lyhdyt, isot kynttilöille tarkoitetut lasiastiat ja tuikkuasetelmat niin, etteivät ne heilu tai kaadu sateessa ja tuulessa.

Sähköt saa parvekkeelle 250–300 eurolla

Sähköpistokkeen asentamiseen parvekkeelle tarvitaan aina taloyhtiön lupa. Ennen kuin aloitat urakan, tee kirjallinen muutostyöilmoitus isännöitsijälle.

Mieti, tarvitsetko parvekkeelle sähköä vain valaistusta varten. Voit tarvita sähköä myös lämmittimen ja sähkögrillin toimintaan. Anna sen jälkeen sähköistyksen suunnittelu ja tekeminen ammattilaisen työksi.

Sähkötyöt saa tehdä vain pätevä sähköurakoitsija. Sähköpistokkeen asentaminen parvekkeelle maksaa pääkaupunkiseudulla 250–300 euroa.

Parvekkeen pistorasian pitää olla kosteudelta suojattu ja siinä pitää olla vikavirtasuojakytkin.

Vanhoissa huoneistossa johto pistokkeeseen joudutaan tuomaan usein sulaketaulusta asti.

Uusissa huoneistoissa on yleensä kolmivaihesähkö. Silloin sähköt voidaan vetää parvekkeen puolelle esimerkiksi olohuoneesta.

Johdot joudutaan vetämään ulkoseinän läpi. Kun asennus on tehty, taloyhtiö tai remontin valvoja tarkastaa, että läpivienti on tehty hyvän rakennustavan mukaan.

Asiantuntija: rakennuttamispäällikkö Hemmo Päivärinne, Matinkylän Huolto

Varmista, että ilma kiertää kynttilän ja lyhdyn ympärillä. Esimerkiksi kapea, korkea lasiastia voi haljeta kuumuudessa.

Polta kynttilöitä ja säilytä lyhtyjä vain alustalla, joka ei kuumene.

Perinteinen metallitarjotin ei toimi, sillä kuumuus hohkaa sen läpi pöydälle.

Tuikkukynttilät saattavat leimahtaa tuleen, jos ne ovat liian lähellä toisiaan. Niiden välillä pitää olla vähintään viisi senttiä.

Sammuta kynttilät aina kun lähdet kotoa tai jäät huoneeseen, josta et näe parvekkeelle. Ulkotulia ei saa polttaa parvekkeella lainkaan.

Pidä parvekkeella käden ulottuvilla sammutuspeittoa. Pienen palon alun saat sammutettua sillä.

Palohälyttimet eivät toimi parvekkeella oikein, sillä siellä on kosteaa ja usein kylmää. Ne aiheuttavat vääriä hälytyksiä.

Lähteet: parvekeharrastaja
Johanna Pelto, Parveke.fi, Valoa pimeyteen -opas, Tukes, turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino, Suomen pelastusalan keskusjärjestö

Ulkokäyttöön sopiva Fatboy-valaisin toimii ladattavalla akulla.
Ulkokäyttöön sopiva Fatboy-valaisin toimii ladattavalla akulla.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!