Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Klaus ja Tarja Paaer halusivat rakentaa talon, jota ei tarvitse huoltaa pitkään aikaan – tällainen siitä tuli

Kun Klaus ja Tarja Paaer rakennuttivat talon Lempäälään, he halusivat, että se olisi kestävä ja sitä ei tarvitsisi huoltaa. Talon sokkelille annettiin 200 vuoden takuu.

Koti
 
Savanna Saarikko
Lempääläläiset Paaerit rakensivat erilaisen ekotalon - sokkelillakin 200 vuoden takuu
Lempääläläiset Paaerit rakensivat erilaisen ekotalon - sokkelillakin 200 vuoden takuu
Klaus ja Tarja Paaer rakensivat talon, jossa on maalämpö, kalkkikivilattia ja painovoimainen ilmanvaihto. Samalla he saivat kodin, jota ei juuri tarvitse huoltaa. Toimittaja: Savanna Saarikko, kuvaus: Rami Marjamäki, leikkaus: Arttu Luhtala HS.

Talosta ei voi erehtyä. Mutkan jälkeen se tulee näkyviin valkoiseksi rapattuna ja korkeana. Talon tumma katto hohtaa kauniisti auringossa ja sointuu kauniisti pihan harmaaseen kiveen.

Moderni rakennus ja pelkistetty kivipiha hämäävät. Kun ajaa pihaan ja pihatietä eteenpäin talon taakse, pääsee keskelle mökkimaisemaa: vain noin 50 metriä omakotitalosta seisoo toinen talo, iso hirsirakennus ja taustalla siintää järvi.

Vuonna 2007 Klaus ja Tarja Paaer päättivät, että he haluavat rakentaa omakotitalon kesämökkitontilleen Lempäälään. Yli 200 kilometrin mökkimatka entisestä kotipaikasta, Raaseporin Åminneforsista tuntui liian pitkältä. Lisäksi isolla, 4 400 neliön tontilla oli reilusti tilaa toisellekin talolle.

Rami Marjamäki
Klaus ja Tarja Paaerin kodissa on korkeat huoneet, jotta painovoimainen ilmanvaihto toimii kunnolla. Kalkkikivilattian alla on lattialämmitys.
Klaus ja Tarja Paaerin kodissa on korkeat huoneet, jotta painovoimainen ilmanvaihto toimii kunnolla. Kalkkikivilattian alla on lattialämmitys.

He eivät kuitenkaan halunneet rakentaa mitä tahansa taloa, vaan erityisen laadukkaan. Talon sisäilman piti olla yhtä raikas kuin pihassa olevan hirsitalon. Lisäksi talon piti kestää yhtä pitkään kuin hirsisen. He eivät halunneet taloa, jota piti hirsisen tapaan jatkuvasti huoltaa ja korjata. Klaus Paaerin isä oli rakentanut hirsimökin 1950-luvulla, mutta sen kunnossa pitäminen vaatii paljon aikaa.

Pariskunta päätti rakentaa talon tiilestä.

"Olin katsellut Sveitsissä tiilitaloja ja halusin itsekin sellaisen", Klaus Paaer kertoo.

Lisäksi talon kaikki muutkin osat pitivät olla kestäviä ja huoltovapaita.

Klaus Paaer valitsi ikkunoiden ja ovien materiaaliksi amerikkalaisen valkotammen, koska se on kestävä puulaji. Paikallinen puuseppä valmisti ne.
Klaus Paaer valitsi ikkunoiden ja ovien materiaaliksi amerikkalaisen valkotammen, koska se on kestävä puulaji. Paikallinen puuseppä valmisti ne.

Klaus Paaer etsi kuukauden ajan kokopäiväisesti sopivaa tiiltä internetistä. Tiilellä piti olla mahdollisimman korkea lämpöarvo. Lopulta hän päätyi tiiliharkkoon, jonka ontelot on täytetty perliittirakeilla. Perliittiä saadaan, kun vulkaanista kivimursketta lämmitetään yli tuhannessa asteessa, jolloin kivestä tulee ilmava rae.

Tiili johtaa lämpöä erittäin huonosti. Valmistajan mukaan u-arvo on vain 0,08, joten lämpö ei karkaa seinän läpi harakoille. Mitä pienempi arvo on, sen parempi. Suomessa u-arvon vähimmäisvaatimus on 0,17.

Artikkeliin liittyvät

Tiiltä ei kuitenkaan voinut ostaa Suomesta.

"Valmistajan maahantuoja ei halunnut myydä, vaan sanoi, että se on tiilien rolls royce eikä sitä kannata tuoda Suomeen", Klaus Paaer kertoo. Hän joutui tilaamaan tiilen Saksasta suoraan valmistajalta.

Tiiliseinän ulko- ja sisäpintaan tehtiin ohut rappaus, joten kosteuden pitäisi päästä siirtymään vähitellen sisältä ulos. Kosteussulkua seinissä ei ole.

Toinen erikoisuus Paaerien talossa on painovoimainen ilmanvaihto. Nykyään vain noin yhteen kahteen prosenttiin uusista omakotitaloista rakennetaan painovoimainen ilmanvaihto.

"Ei tullut mieleen laittaa mitään muuta. Olemme kuulleet koneellisesta ilmanvaihdosta niin paljon huonoa."

Talossa on kaksi katolle vievää piippua hormeineen, joita pitkin poistoilma kulkeutuu ulos.

"Täällä on todella hyvä ilma. Olen hyvin altis hajuille", Tarja Paaer kertoo kotinsa olohuoneessa.

"Suihkun jälkeen kylpyhuoneen seinät eivät ole kosteat ja pyykki kuivuu täällä nopeasti", Klaus Paaer kertoo.

Ilmanvaihtoventtiilit he metsästivät Fiskarsin Rakennusapteekista. Ne ovat valurautaa, ja niiden ainoa tekniikka on naru, jonka avulla luukkua voi säätää isommaksi ja pienemmäksi.

Paaerien mukaan yksinkertaiset ja kestävät ratkaisut ovat kaikkein parhaita.

Seinät on rakennettu tiiliharkoista. Niiden sisällä on lämpöä eristäviä perliittirakeita.
Seinät on rakennettu tiiliharkoista. Niiden sisällä on lämpöä eristäviä perliittirakeita.

Materiaalit on valittu myös sen mukaan, että ne ovat helppohoitoisia ja kestäviä. Lattiat ovat kalkkikivestä ja alla kiertää lattialämmitysputkisto.

"Puulattia olisi eristänyt lattialämmityksen lämpöä. Kalkkikivi tuntuu jalalle pehmeämmältä kuin vaikkapa graniitti", Klaus Paaer selittää valintaa.

Puuta on käytetty sen sijaan paikallisen puusepän valmistamissa, ruskeansävyisissä ikkunankarmeissa. Ne ovat amerikkalaista valkotammea, jota käytetään esimerkiksi viinitynnyrien valmistukseen. Puulaji kestää hyvin kosteutta.

Talon kruunaa kuparinen katto, jonka peltiseppä laittoi paikoilleen. Neljässä vuodessa se on jo tummunut mustanharmaaksi, eikä sen pintaa korista sammal tai mikään muukaan. Kuparikatto hoitaa itse itsensä ja kestää parhaimmillaan satoja vuosia. Myös autotallin ovi on kuparista.

Paaerit halusivat, että heidän talossaan on yhtä hyvä sisäilma kuin samalla tontilla sijaitsevassa hirsitalossa.
Paaerit halusivat, että heidän talossaan on yhtä hyvä sisäilma kuin samalla tontilla sijaitsevassa hirsitalossa.

Suurimman loven rakennusbudjettiin teki kuitenkin talon näkymätön osa, sokkeli.

"Se tehtiin niin hyvin, ettei talo varmasti lähde elämään. Lisäksi se tehtiin korkeaksi, ettei kosteutta pääse talon rakenteisiin. Urakoitsija lupasi sokkelille 200 vuoden takuun", Klaus Paaer kertoo.

"Naapurit kyselivät, että eikö täällä rakennustyömaalla muuta tapahdu, kun sokkelia tehtiin monta kuukautta", Tarja Paaer jatkaa.

Takka on osa talon ilmanvaihtoa. Tarja Paaer latoo puita tulipesään.
Takka on osa talon ilmanvaihtoa. Tarja Paaer latoo puita tulipesään.

Paaerit laskevat, että talon rakennustyö maksoi keskimäärin 10 000 euroa viikossa, sillä työmaalla hääri aina vähintään kaksi miestä kerrallaan. Hintaan sisältyvät myös suunnittelu- ja valvontakustannukset.

Kaikki tehtiin tuntityönä, sillä urakoitsijat eivät osanneet antaa työlleen urakkahintaa: projekti oli niin erikoinen.

Talo maksoi lähes 600 000 euroa. "Materiaalit eivät tulleet kovin kalliiksi. Tuli halvemmaksi tilata tiilet Saksasta kuin ostaa betoniharkkoja täältä. Suurin kustannus tuli työstä", Klaus Paaer kertoo.

He uskovat, että talo on hintansa arvoinen, kun sitä ei tarvitse huoltaa ja korjata.

"Sokkeli kestää 200 vuotta ja talo ainakin seuraavat sata vuotta", Klaus Paaer sanoo.

Lisäsäästöä syntyy lämmityksestä: talo kuluttaa yhtä vähän lämmitysenergiaa kuin uudet, koneellisella ilmanvaihdolla ja lämmön talteenotolla varustetut pientalot.

 

Juttua varten on haastateltu Jouko Lommia Pientalorakentamisen Kehittämiskeskuksesta ja Sami Seunaa Motivasta.
Omakotimessut Vantaalla 23.–25.10. Omakotimessut.net

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!