Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko vanhan kerrostaloasunnon katon äänieristää?

Koti
 
Helsingin Sanomat

Voiko asunnon sisäkaton äänieristää vanhassa kerrostalossa ja mitä se suurin piirtein maksaisi?
Äänet kuuluvat läpi todella häiritsevästi. Vika voi olla myös siinä, että yläkerran asukas asensi luvatta osaan asuntoa laminaattilattian vanhan parketin päälle. Se kopisee erityisen paljon. Kannattaisiko ensin tehdä äänimittaus ja miten se tapahtuu? Entä jos yläkerta ei suostu yhteistyöhön?
 

Kyllä, vanhankin talon sisäkaton voi äänieristää. Katon äänieristämisestä olisi todennäköisesti melko paljonkin hyötyä, sanoo akustiikka-asiantuntija, toimitusjohtaja Heikki Helimäki Helimäki Akustikoista.

Asuntoon pitäisi rakentaa alaslaskettu, tärinäeristetty katto. Ennen sitä täytyy kuitenkin tutkia seinämateriaalit. Seinien rakenne ja materiaalit vaikuttavat arvioon siitä, kuinka paljon alaslasketulla katolla saadaan lisättyä ääneneristystä.

1900-luvun ensimmäisen puoliskon kerrostaloissa kantavat seinät ovat usein tiiltä ja muut seinät niin sanottuja kananpaska- eli kipsikuonaseiniä. Yläkerran ja alakerran välillä on yleensä vain puuvälipohja. Iskut kuuluvat läpi ja koko katon alapinta voi säteillä ääntä.

Katon äänieristys tehdään yleensä niin, että alaslaskettu katto kiinnitetään kantaviin seiniin tai tuetaan tärinäneristimillä. Näin uusi katto ei ole ollenkaan kiinni vanhassa katossa eikä äänenvärähtely kuulu läpi.

"Jos haluaa äänieristykseen kunnolla parannusta, voi olla ihan perusteltua äänieristää koko asunto", Helimäki sanoo.

Seinien tutkiminen ja arvion antaminen katon äänieristyksestä maksaa 500–2 000 euroa. Äänieristys maksaa vähintään 50 euroa neliöltä. Hintaa nostaa se, jos ääni kantautuu myös seiniä pitkin ja nekin joudutaan remontoimaan.

Kun rakennemateriaalit ovat tiedossa, äänieristykseen erikoistunut insinööritoimisto suunnittelee remontin. Asunto voidaan remontoida huone kerrallaan, mutta remontti vaatii aina koko huoneen tyhjennyksen.

Alkutilanne kannattaa kartoittaa mittaamalla ilma- ja askelääneneristävyydet. Ääneneristävyys ei saa heikentyä. Niin voi käydä joskus, jos rakenteita ei ole suunniteltu kunnolla. Näin on ehkä käynyt kysyjän tapauksessa.

Äänimittaus vaatii pääsyn sekä yläkerran että alakerran asuntoon samaan aikaan. "Askeläänitasokone laitetaan hakkaamaan yläkerran lattiaan, ja samalla kerätään dataa molemmissa asunnoissa. Tämä kestää pari tuntia."

Jos asukas haluaa äänimittauksen, hänen pitää kääntyä ensin isännöitsijän puoleen. Isännöitsijä sopii mittauksesta yläkerran asukkaiden kanssa. Yläkertalaiset eivät voi kuitenkaan kieltää sitä. Ääritapauksessa asuntoon voidaan mennä vaikka poliisin kanssa.

Äänimittaus maksaa noin 500–1 500 euroa.

Helimäen mukaan asumisterveysrajat ylittyvät melko usein vanhoissa rakennuksissa äänimittauksia tehdessä. Asukkaiden arviot puutteellisesta äänieristyksestä osuvat siis usein oikeaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!