Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Muutto on aina kaaottinen

Koti
 
Tuomas Vimma
Kirjoittaja on helsinkiläinen rakennusalan yrittäjä, joka saa elantonsa rakennusalan konttoritöitä tekemällä ja romaaneja kirjoittamalla.

Olen muuttanut elämässäni seitsemäntoista kertaa, joista vieraaseen maahan kahdesti. Muuttoprosessi on aina ollut yhtä kaoottinen. Koko omaisuus pakataan viime hetkellä pahvilaatikoihin, lainataan pakettiauto ja rekrytoidaan kaverit muuttomiehiksi pitsapalkalla. Perillä sitten ihmetellään, mitä mikäkin pakkaus sisältää, mitä on mennyt reissussa rikki ja mitä on unohtunut matkan varrelle. Yllättävän moni kellariin pakattu laatikko kannetaan avaamattomana seuraavaan kellariin. Onpa keittiön roskapussikin kiikutettu uuteen osoitteeseen monesti.

Edellisestä muuttokerrastani on kulunut yksitoista vuotta, ja nyt edessäni on taas uusi muutto, tällä kertaa Ranskaan. Alta kolmekymppisen ja melkein neljäkymppisen elämät eroavat monella tavalla toisistaan, eivätkä vähiten nurkkiin kertyneiden tavaroiden määrällä mitattuna. Oikeastaan on ollut aika opettavaista kahlata läpi ympärilleen haalimiaan esineitä ja miettiä jokaisen kohdalla, että tarvitsenko oikeasti tätä seuraavan parin vuoden aikana?

Koska muuttomatkamme Pariisiin tehdään henkilöautolla, ja jo vaimoni kokkikirjat ja keittiövälineet, vasikan kokoinen koiramme sekä lasketteluvarusteemme nielevät leijonanosan tavaratilasta, olemme todellakin joutuneet pohtimaan sitä, mitä kaikkea voimme ottaa mukaan.

Ensimmäinen sääntömme on ollut se, että jos uuden vastaavan saa perillä Ikeasta tai tammikuun alennusmyynneistä, niin mukaan ei mahdu. Toinen sääntö puolestaan se, että jos vastaavaa ei periltä saa kirveelläkään, niin mukaan vaan, vaikka ei mahtuisikaan. Tähän kategoriaan osuvat Tuntematon sotilas -dvd ( Edwin Laineen versio itsenäisyyspäivää varten), juustohöylä, pussilakanat sekä viisi kiloa ruisjauhoja. Kuivauskaapin sitomista auton katolle harkitsemme vielä.

Kun kaikki pakollinen ja olennainen on saatu eroteltua muusta roinasta, on aika miettiä sitä, mitä suomalaista haluaa hieman löytöretkeilijät ja lasihelmet -hengessä alkuasukkaiden lahjomiseksi mukanaan raahata. Koska uusi elämämme Ranskassa tulee olemaan paljon ruuan ympärillä, päädyimme kuivattuihin metsäsieniin. Ranskalaiset ovat sienihullua kansaa, ja kuivattujen tattien kilohinta pyörii useissa sadoissa euroissa, eikä jokamiehenoikeutta tunneta.

Näiden kaikkien lisäksi pitäisi muistaa vielä pakata kolme mapillista ranskaksi käännettyjä ja notaarin vahvistamia asiapapereita alkaen isoisoäidin virkatodistuksesta, niin uskoisin, että muutto sujunee muuten omalla painollaan. Roskapussin ajattelin tosin tällä kertaa jättää kuormasta.

hs.koti@hs.fi

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!