Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tavallisten maalien katku voi tuntua kuukausia

Allergiatunnus, EU-ympäristömerkki sekä Joutsenmerkki lupaavat, että maali on ihmisille ja ympäristölle turvallinen. Joutsenmerkin vaatimukset kiristyvät marraskuussa.

Koti
 
Jaana Laitinen
Markus Jokela HS
Remonttimies maalaa kattoa helsinkiläisessä kerrostaloasunnossa.
Remonttimies maalaa kattoa helsinkiläisessä kerrostaloasunnossa. Kuva: Markus Jokela HS

Hiekkaa, poltettua oranssia, uturoosaa.

Kodin remontista haaveileva alkaa ensiksi selata maalien värikarttoja ja napata sävyjä kodin seinille.

Tätä ennen kannattaa kuitenkin tutkia, mitkä maalit ovat turvallisia perheelle ja ympäristölle.

Suomalaiset viettävät pitkiä aikoja sisällä. Siksi ei ole samantekevää, millaisia kemikaaleja kotona käytetään.

Erityisen tärkeää on valita maalit oikein, jos perheeseen kuuluu herkkäihoisia, astmaatikkoja tai allergikkoja.

Maali koostuu pigmenteistä, sideaineista, täyteaineista, liuotteista tai vedestä ja niin sanotuista apuaineista. Aineiden suhde vaihtelee maalin käyttökohteen mukaan.

Kemikaalien käyttöä säädellään laeilla ja asetuksilla. Silti maaleissa on aineita, jotka ovat haitallisia ympäristölle ja ihmisten terveydelle.

Jotta haittoja saadaan vähennettyä, maaleille on luotu erikoismerkkijärjestelmiä. Merkki kertoo, että maali täyttää lakeja tiukemmat ympäristö- ja allergiakriteeerit.

Valmistajat voivat hakea maalilleen merkkiä vapaaehtoisesti. Sertifikaatit maksavat yrityksille 350–2 000 euroa. Niiden käytöstä peritään myös vuosimaksua tuotteen liikevaihdon mukaan.

Maalien ympäristömerkit ovat Pohjoismaiden yhteinen ympäristömerkki Joutsenmerkki ja Euroopan unionin EU-ympäristömerkki. Joutsenmerkki on Suomessa niistä tunnetumpi.

Ympäristömerkin saaneet maalit eroavat muista maaleista siinä, että niissä on tiukemmat rajat haitallisille aineille.

Esimerkiksi liuottimia ja muita haihtuvia aineita niissä saa olla hyvin vähän. Joidenkin aineiden käyttö on kielletty kokonaan.

Kun tutkitaan, täyttääkö maali ympäristömerkin vaatimukset, otetaan huomioon maalin koko elinkaari.

Tarkastelu kattaa raaka-aineet, valmistuksen, maalaamisen, maalipinnasta sisäilmaan haihtuvat päästöt, maalipurkkien ja maalijämien hävittämisen ja pensseleiden pesun.

Maalin pitää olla turvallinen myös siinä vaiheessa, kun maalia hiotaan, jotta seinä voidaan maalata uudelleen.

"Maalin pitää toimia ja kestää vähintään yhtä hyvin kuin tavalliset maalit. Siksi merkki on myös laadun tae", sanoo Joutsenmerkin teknokemian asiantuntija Heidi Vaarala Motiva Servicesistä. Motiva Services hallinnoi Suomessa EU-ympäristömerkkiä ja Joutsenmerkkiä.

EU-ympäristömerkkiä ja Pohjoismaiden Joutsenmerkkiä kehitettiin aluksi rinta rinnan.

EU-ympäristömerkki kiristi vaatimuksiaan viimeksi viime vuonna.

Myös Joutsenmerkin vaatimukset kiristyvät pian. Uudet kriteerit vahvistetaan 5. marraskuuta.

"Joutsenmerkillä haluttiin Pohjoismaissa kehittää sisämaaleista ympäristölle ja ihmisille vielä ystävällisempiä kuin muualla Euroopassa", Vaarala kertoo.

Joutsenmerkin uusissa kriteereissä on entistä tiukemmat rajat säilöntäaineiden kokonaismäärälle ja joillekin yksittäisille säilöntäaineille.

Joutsenmerkin kriteereissä haitallisten aineiden kokonaismäärä lasketaan yhteen ja sille asetetaan rajat.

EU-merkissä on periaatteessa kielletty ympäristölle vaaralliset aineet, mutta joillekin yhdisteille on annettu poikkeuksia.

Lisäksi Joutsenmerkki kieltää nanopartikkeleiden käytön. Poikkeuksena ovat jotkut pigmentit, esimerkiksi valkoisen raaka-aine titaanioksidi.

Nanopartikkelit ovat millimetrin miljoonasosan kokoisia hiukkasia. Niitä voi päätyä hengityksen mukana keuhkoihin.

Joutsenmerkki-maaleissa ei saa olla flataattejakaan. Niiden epäillään heikentävän ihmisen hormonitoimintaa. Useat flataatit lisäksi vaikuttavat kielteisesti ympäristöön ja terveyteen.

Allergiatunnus puolestaan kertoo, että maaleista ei haihdu terveydelle haitallisia aiheita. Merkin myöntää Allergia- ja astmaliitto.

"Jo maalin katku kertoo, että maalista haihtuu sisäilmaan aineita. Ne ovat haitaksi kaikille mutta erityisesti herkille, astmaatikoille ja allergikoille", sanoo Niki Alanko. Hän toimii viestintäpalvelujen johtajana Astma- ja allergialiitossa.

Allergiatunnuksen saaneet maalit kuuluvat M1-luokkaan.

Se tarkoittaa, että maalista haihtuu huonetilaan erittäin vähän yhdisteitä.

Lisäksi maalista ei saa haihtua ilmaan mitään aineita kolmen vuorokauden kuluttua maalaamisesta.

"Maalin pitää olla turvallinen, kun sillä maalataan. Vielä tärkeämpää on, ettei maalista haihdu haitallisia aineita, kun kotona asutaan. Tavallisten maalien katku voi tuntua useiden kuukausien ajan", Alanko kertoo.

"Toivon, että kun kotia remontoidaan, kaupasta ei osteta tarjouksesta halvinta maalia. Kannattaa miettiä myös terveyttä, varsinkin jos perheessä on lapsia", Alanko neuvoo.

Suomessa maaleihin ei lisätä hajusteita, joille monet ovat yliherkkiä. Allergiatunnus-maaleissa niitä ei sallitakaan. Ulkomailla hajusteita voidaan käyttää.

"Hajusteet ovat tarpeetonta tuoksumarkkinointia", Alanko sanoo.

Ensimmäinen maali, joka sai Allergiatunnuksen, oli Tikkurilan Remontti-Ässä vuonna 2000. Se oli kauan ainoa maali, jolle tunnus oli myönnetty.

Nyt myös Teknos ja Rauta-Kesko ovat hakeneet merkin joillekin maaleilleen.

Kaikki Suomessa ympäristömerkin saaneet maalit ovat Tikkurilan maaleja. Sisämaalien tuotepäällikön Pia Puhkin mukaan erikoismerkin saaneet maalit ovat muuten samanlaisia kuin tavalliset maalit.

"Niitä voi käyttää, pestä ja säilyttää samalla tavalla."

Ne myös maksavat saman verran kuin tavalliset maalit, Puhk sanoo.

"Niistä ei haluttu tehdä kalliita erikoistuotteita vaan tavallisia maaleja, joita ihmisten on helppo ostaa ja käyttää. Hinnan määrää lopulta kuitenkin kauppias."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!