Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asunnon alkutarkastus ehkäisee vuokravakuudesta aiheutuvia riitoja – muista nämä asiat

Vuokravakuuden pidättämisen syy pitää pystyä perustelemaan täsmällisesti

Koti
 
Markus Jokela HS
Vuokra-asunnon kunto on hyvä tarkistaa ennen kuin vuokralainen muuttaa sisään.
Vuokra-asunnon kunto on hyvä tarkistaa ennen kuin vuokralainen muuttaa sisään. Kuva: Markus Jokela HS

Myös mukavasti sujunut vuokrasuhde saattaa päättyä riitaan, jos vuokranantaja ei palauta asunnon vuokravakuutta poismuuttavalle.

Vuokravakuuden pidättämisestä syntyvät kiistat ovat yksi yleisimmistä syistä, joiden vuoksi vuokralaiset ja vuokranantajat hakevat apua etujärjestöiltään tai Kuluttajaliitosta.

Näkemyseroja syntyy sekä huoneiston kunnosta että loppusiivouksesta.

Mikä vuokravakuus?

 Vuokravakuus voi olla enintään kolmen kuukauden vuokraa vastaava rahasumma. Vuokranantajan suostumuksella voidaan sopia myös esimerkiksi henkilötakauksesta.

 Vuokranantaja saa pyytää vakuuden maksamista omalle pankkitililleen. Vuokralaisen kannalta turvallisempi vaihtoehto on kuitenkin tallettaa raha erilliselle tilille, jolta se voidaan nostaa vain molempien osapuolten suostumuksella. Vakuudesta kertyvä korko kuuluu vuokralaiselle.

 Vuokravakuus on toimitettava vuokrasopimuksen tekemisen jälkeen, mutta ennen muuttoa.

 Vuokrasuhteen päätyttyä vuokralaisella on oikeus saada vakuus takaisin viipymättä. Kuluttajaliiton mukaan kohtuullinen aika on 1–2 viikkoa.

"Yksityisillä vuokranantajilla tuntuu välillä olevan ehtona, että asunto on vuokrasuhteen päättyessä samassa kunnossa kuin sen alkaessa. Mutta vaikka olisi kuinka siisti ja huolellinen, asumisesta jää jälkiä", sanoo Kuluttajaliiton johtava lakimies Tuula Sario.

Lain mukaan asunnon tavanomainen kuluminen kuuluu asiaan, mutta äkillisesti syntyneistä jäljistä voi veloittaa vuokralaista. Vuosien saatossa seinätapettiin haalistunut taulun paikka ja tai lipaston painauma parketissa eivät riitä vuokravakuuden pidättämiseen, mutta haljennut lavuaari tai puuttuva ovi kyllä.

Myös lasten seiniin tekemät piirrokset ja lemmikkien kynsien jättämät naarmut oikeuttavat korvauksiin.

"Vuokralaisen velvollisuus on pitää asunnosta huolta. Jos puupintaista pöytätasoa käytetään leikkuulautana tai olohuoneen seinä on kuin ammuttu täyteen naulanreikiä, meidän ohjeemme mukaan näistä voi vaatia korvausta", kertoo Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Nykyisin monen riidan aiheena ovat reiät, joita asuntojen seiniin jää televisioiden ja kotiteatterikaiutinten kiinnitysruuveista.

"Mitä enemmän kotiteatterit yleistyvät, sitä todennäköisemmin vuokranantajat ehkä pitävät niistä syntyviä reikiä normaaliin asumiseen kuuluvina", Koro-Kanerva sanoo.

Myös hutilointi loppusiivouksessa on yleinen syy pidättää vuokravakuus.

"Keittiö ja vessa saatetaan jättää likaiseksi. Mielestäni suihkuseinä, lattiakaivo ja liesi pitää olla pesty, jotta vuokravakuuden saa takaisin", Koro-Kanerva kertoo.

Sen sijaan ikkunoiden pesuun ei taas Kuluttajaliiton mielestä voida velvoittaa.

Kun vuokranantaja pidättää vuokravakuuden tai osan siitä, hänen tulee eritellä kirjallisessa ilmoituksessa, millaisiin siivous- ja remonttikuluihin raha käytettiin. Jos vuokranantaja tekee kunnostustyöt itse, kohtuullisena tuntihintana työlle on kymmenen euroa. Siivous- tai remonttifirman käyttäminen on kuitenkin suositeltavaa hinnoittelun selkeyden vuoksi.

"Kun jotain on mennyt rikki, se osataan yleensä kertoa. Valitettavasti on myös tapauksia, joissa vedotaan ylimalkaisesti siihen, että asunnossa oli monenlaista vialla", kertoo Vuokralaiset VKL:n toiminnanjohtaja Anne Viita.

Viime aikoina Viita on saanut vuokralaisilta runsaasti yhteydenottoja, joiden mukaan nämä eivät ole saaneet vuokravakuuttaan takaisin.

"Aina, kun Suomen taloustilanne heikkenee, vuokranantajat kiristävät vuokravakuuden palauttamisen ehtoja."

Riitojen välttämiseksi on sekä vuokralaisen että vuokranantajan etu tehdä asunnossa huolellinen alkutarkastus, jossa kirjataan kaikki löytyvät kulumat.

"Jälkikäteen ei yleensä pystytä todistamaan, onko esimerkiksi keittiön kaakeli haljennut vuokrasuhteen aikana vai ennen sitä. Siksi parasta olisi, että vuokralainen ottaa sisään muuttaessaan valokuvat asunnon rikkinäisistä ja huonokuntoisista kohdista", Koro-Kanerva neuvoo.

Jos vuokralainen ja vuokranantaja eivät pääse sopuun vuokravakuuden pidättämisen perusteista, asiaan voi hakea ratkaisua Kuluttajariitalautakunnalta. Päätöstä joutuu odottamaan vuokra-asioissa keskimäärin 14 kuukautta.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!