Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koti myyntiin ja itse vuokralle – voiko sillä lyödä rahoiksi?

Koti
 
Taru Taipale
Asunnon omistus ei tuonutkaan onnea Matias Savolaiselle
Asunnon omistus ei tuonutkaan onnea Matias Savolaiselle
Matias Savolainen vaihtoi perheensä kanssa omistusasunnon vuokrakotiin. Nykyisin hän on kiinteistösijoittaja ja neuvoo, miten asunnosta saadut rahat kannattaisi sijoittaa. Toimittaja: Taru Taipale, kuvaus ja leikkaus: Laura Oja

Ikkunoista näkyy kauas. Munkkiniemeläinen vuokrakolmio sijaitsee kerrostalon toiseksi ylimmässä kerroksessa, ja sieltä aukeavat näkymät aina Meilahteen saakka.

Alhaalla kadulla kolistelee raitiovaunu.

Komeat maisemat ovat erityisen tärkeät perheen äidille Terhi Majasalmelle. Majasalmi ei kestäisi asua asunnossa, jonka ikkunasta näkyy vain viereisen talon seinä.

"En sano, etteikö iso keittiö olisi kiva asia, mutta kyllä tärkeintä asunnossa ovat hyvät näkymät. Meidän keittiössämme mahtuu kääntymään."

Laura Oja
Terhi Majasalmi ja Matias Savolainen sekä tyttäret Teresa (vas.) ja Vanessa Savolainen asuvat nyt vuokra-asunnossa Helsingin Munkkiniemessä.
Terhi Majasalmi ja Matias Savolainen sekä tyttäret Teresa (vas.) ja Vanessa Savolainen asuvat nyt vuokra-asunnossa Helsingin Munkkiniemessä.

Munkkiniemeläinen asunto on jo kolmas, jossa Majasalmi ja hänen miehensä Matias Savolainen asuvat vuokralla. Vielä vuonna 2006 perheellä oli omistusasunto Espoon Matinkylässä. Sitten he päättivät toisin.

"Olin ajatellut elämän menevän niin, että käyn koulut loppuun, hankin hyvän työpaikan ja ostan oman asunnon. Nyt olen sitä mieltä, että vaikka omistusasuminen tuo turvaa, oman kodin omistaminen ei tuo onnea", sanoo Savolainen.

Hän oli hankkinut ensimmäisen omistusasuntonsa Matinkylästä samasta talosta, jossa oli itse asunut lapsena.

Savolainen ja Majasalmi ostivat myöhemmin vuonna 1984 valmistuneesta kerrostalosta 75-neliöisen kolmion ja remontoivat sen täysin.

Toivottu avokeittiökin syntyi kaatamalla vähän seiniä.

Pari oli saanut juuri sellaisen asunnon kuin halusi ja vieläpä siitä talosta, josta halusi.

"Kodista tuli hyvin meidän näköisemme. Ajattelimme silloin, että maksetaan asuntolaina nopeasti pois ja sitten ollaan velattomia", Savolainen sanoo.

Samaan aikaan Savolainen oli vaimonsa kanssa innostunut asuntosijoittamisesta. Aina, kun he saivat rahaa säästöön, he hakivat lainaa pankista ja ostivat uuden sijoitusasunnon.

Savolainen päätti, että ennen kuin hän täyttää 40 vuotta, hänellä on kaksikymmentä sijoitusasuntoa. Mutta vuonna 2006 pankki ei antanut enää lainaa uusiin sijoituksiin.

Pariskunta päätyi siihen, että heidän kannattaa myydä Matinkylän kotinsa, muuttaa vuokralle ja sijoittaa asunnosta saadut rahat uusiin sijoitusasuntoihin.

Savolainen sanoo ymmärtävänsä hyvin niitä, jotka haluavat ostaa oman asunnon. Sillä, että ihmiset omistavat asuntonsa, on paljon myönteisiä vaikutuksia koko yhteiskunnalle.

"Vaikka eihän kukaan omista sitä asuntoa vaan ainoastaan paperit sen hallintaan", hän sanoo.

Kysymys on myös siitä, miten Suomessa kuuluu elää: ensin pitää käydä koulut loppuun, sitten hankkia hyvä työpaikka, ostaa oma asunto ja maksaa se velattomaksi.

"Minäkin otin ihan todesta, että näin elämän kuuluu mennä. Tämä on kansakunnan kulttuurista perintöä", Savolainen sanoo. Hänen mielestään vuokralla asuvaa pidetään Suomessa helposti kakkosluokan kansalaisena.

Päätös luopua omistusasunnosta ei ollut vaikea. Sitä helpotti se, että Savolainen ja Majasalmi olivat aiemmin haaveilleet asuvansa lähempänä Helsingin keskustaa.

Jo pari viikkoa myöhemmin he kantoivat tavaransa Taka-Töölössä sijaitsevaan vuokrakolmioon ja panivat vanhan kotinsa myyntiin.

Puoli vuotta myöhemmin heillä oli kymmenkunta uutta sijoitusasuntoa.

"Asuimme yli kaksi kertaa kalliimmassa asunnossa kuin ennen, ja sen sijainti oli paljon parempi. Mietin, kuka oli se kummallinen kaveri, joka aikoinaan halusi velattoman omistusasunnon", Savolainen sanoo.

Nykyään Savolainen ja Majasalmi ovat molemmat yrittäjiä ja sijoittavat kiinteistöihin myös ammatikseen. Heillä on kaksi lasta.

Perheen yrityksillä on useita sijoitusasuntoja Suomen lisäksi Yhdysvalloissa, jossa vuokralla-asuminen on yleisempää kuin Suomessa.

Savolainen sanoo, että perhe asuu mielellään vuokralla, koska yrittäjinä he eivät tiedä varmasti, mitä ansaitsevat.

Vuokra-asunnon vaihtaminen halvempaan – tai parempaan – käy helpommin kuin omistusasunnon.

"Voimme ottaa myös lasten muuttuvat tarpeet paremmin huomioon", hän sanoo.

Kerran he joutuivatkin vaihtamaan pienempään ja halvempaan asuntoon.

"Olimme juuri ennen finanssikriisiä muuttaneet hienoon kattohuoneistoon. Muutamaa vuotta myöhemmin ajatus ei tuntunut enää yhtään hyvältä."

Perheeseen oli syntynyt ensimmäinen lapsi, ja Majasalmi oli äitiyslomalla. Ensin korot nousivat, sitten Lehman Brothers kaatui ja perheen bisnekset alkoivat mennä huonosti. Sitten syntyi toinen lapsi. Kun säästöt oli syöty, jotain piti tehdä.

Perhe vaihtoi halvempaan asuntoon ja Savolainen halvempaan autoon.

Mikä sitten on Savolaisen unelma? Miten hän haluaisi jonain päivänä asua?

"Haluaisin asua Kuusisaaressa etelätontilla kolmekerroksisessa erillistalossa", hän vastaa.

"Talo voisi olla oma tai vuokrattu, sillä ei ole suurta väliä. Mutta olisinko todella valmis ostamaan sellaisen? Ehkä olisin, mutta melko tarkkaan sitä pitäisi miettiä."

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!