Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miten omistusasunnosta saatavat rahat pitäisi sijoittaa?

Jos aikoo luopua omistusasunnosta ja muuttaa vuokralle, miten rahat pitäisi sijoittaa? Ratkaisu ei ole helppo, osoittaa pankin esimerkki.

Koti
 
Taru Taipale

Danske Bankin yksityispankkitoiminnasta vastaava johtaja Kimmo Laaksonen laskee HS:n pyynnöstä kuvitteellisen esimerkin.

Esimerkissä oletetaan, että perhe myy velattoman asuntonsa espoolaisesta lähiöstä ja saa siitä 300 000 euroa. Sitten perhe muuttaa vuokralle Helsingin kantakaupunkiin vastaavaan asuntoon.

Asunnon myynnistä saatu 300 000 euron pääoma sijoitetaan niin, että se tuottaa pitkällä aikavälillä keskimäärin neljä prosenttia.

Tavoitteena on, että perhe maksaa asumisensa vuokra-asunnossa sijoitetusta pääomasta saatavalla tuotolla.

Kun tuottoon lisätään vanhassa asunnossa maksettu vastike, jota vuokra-asunnossa ei siis enää makseta, nähdään, etteivät ne yhdessäkään riitä vuokranmaksuun.

Perheen pitää siis alkaa käyttää pääomaa. (Katso viereinen taulukko.)

Nordean liiketoimintajohtaja Riikka Laine-Tolonen kehottaa laskemaan myös niin sanotun oman asunnon vuokratuoton.

Se lasketaan vähentämällä vanhan asunnon vastike uuden asunnon vuokrasta. Esimerkkitapauksessa se olisi 1 250 euroa kuukaudessa.

Jos perhe pitäisi oman asuntonsa ja sijoittaisi tämän erotuksen kuukausittain, olisi perheen kokonaisvarallisuus kymmenen vuoden päästä suurempi, kuin jos se sijoittaisi kerralla asunnon myynnistä saatavan summan.

Pankeissa tällaisia esimerkkiperheitä tulee vastaan harvoin.

Laine-Tolonen sanoo, että asiakkaalla pitää olla erittäin vahva näkemys markkinoiden kehittymisestä, jos aikoo vaihtaa omistusasunnon vuokra-asuntoon.

Kaikki laskelmat asuntojen hintojen tai vuokrien kehityksestä perustuvat oletuksiin.

"Jos tämä kuvio toimisi hyvin, sittenhän kaikki tekisivät sitä", hän sanoo.

Danske Bankin Kimmo Laaksonen ei suosittele luopumaan omasta asunnosta.

"Uskon, että pitkällä aikavälillä pitää omistaa – joko oma asunto tai osakkeita. Jos siirtyy puhtaasti vuokralle, sen kylkeen pitää rakentaa sijoitussalkku. Pahinta on, jos jää eläkkeelle eikä ole mitään säästöjä eikä sijoituksia."

Miten esimerkkiperheen pitäisi sitten sijoittaa asunnon myynnistä saadut rahat?

Pankit eivät anna yleisiä sijoitusneuvoja. Ne tekevät asiakkailleen aina oman riskiprofiilin kartoituksen, joka vaikuttaa sijoitussuosituksiin.

Esimerkiksi Nordea käy kartoituksen yhteydessä läpi asiakkaan taloudellisen tilanteen, kokemuksen sijoittamisesta, sijoittamisen tavoitteen sekä riskinottohalukkuuden.

Näiden tietojen perusteella Nordea esittelee suosituksensa asiakkaan mallisalkuksi.

"Jos pääomalla on tarkoitus maksaa vuokraa, sen pitää tuottaa säännöllisesti korkeaa kassavirtaa. Sitä ei voi siis sijoittaa sellaiseen, josta ei saa tuottoa ulos. Siksi ei voi laskea pelkän arvonnousun varaan", Danske Bankin Laaksonen sanoo.

Hänen mielestään pienet vuokra-asunnot ovat hyviä.

"Jos sijoittaa osakkeisiin tai osakerahastoihin, pitää valita osinkoyhtiöitä. Korkosijoitukset sopivat nykyään huonosti", hän neuvoo.

Esimerkkilaskelmissa on oletettu, että asunnonvaihtaja on lapsiperhe, jonka pitää säilyttää asunnon myynnistä saatu pääoma.

Mutta entä jos omistusasunnostaan luopuukin eläkeläispariskunta, joka haluaa muuttaa lähemmäksi lapsenlapsiaan tai palveluita?

Laaksosen mukaan eläkeikäinen voi hyvinkin luopua omistusasunnostaan, muuttaa vuokralle ja käyttää siihen pääomaansa. Varsinkin, jos se nostaa asumisen tasoa ja parantaa elämänlaatua.

"Ihmisen elämänkaari on sellainen, että nuorena pitäisi miettiä, miten nykyiset ja tulevat tulot muutetaan varallisuudeksi, keski-ikäisen pitäisi miettiä, miten jo kertynyt omaisuus sijoitetaan – ja kuusikymppisen pitäisi miettiä, miten kertynyt omaisuus käännetään tuloiksi", Laaksonen sanoo.

On tärkeää varautua tulevaan riittävän aikaisin, muistuttaa Nordean Laine-Tolonen.

Kun omat voimat eivät enää riitä omakotitalon hoitamiseen, voi viedä aikaa ennen kuin talo saadaan myytyä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!