Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sukuasunnon myyntiä ei voida kieltää

Koti
 
Anna Malk
Pekka Elomaa
Kuvia 1940-luvun luvulta. Patrik Bergin isä Leif ottaa ensi askeleitaan uuden kodin pihalla.
Kuvia 1940-luvun luvulta. Patrik Bergin isä Leif ottaa ensi askeleitaan uuden kodin pihalla. Kuva: Pekka Elomaa

Joskus asunnon lahjoittaja tai testamenttaaja haluaisi sanella, mitä asunnolle saa tai ei saa tehdä tulevaisuudessa. Kaikki ei kuitenkaan ole sallittua.

Ehto ei saa olla hyvän tavan vastainen, kertoo Helsingin yliopiston siviilioikeuden professori Urpo Kangas. Se tarkoittaa, että ehto ei saa loukata perus- tai ihmisoikeuksia eikä rajata saajan oikeutta tehdä itsenäisiä valintoja.

”Omaisuutta ei voi esimerkiksi testamentata sillä ehdolla, ettei perijä rekisteröi parisuhdetta samaa sukupuolta olevan kanssa tai vuokraa asuntoa turvapaikanhakijalle”, Kangas sanoo

Tavallisin sallittu ehto, joka lahjoihin ja testamentteihin liitetään, on avio-oikeusmääräys. Lahja tai perintö annetaan vain omalle lapselle tai lapsenlapselle, ei tämän puolisolle.

Lahjakirjojen ja testamenttien ehdot jaetaan usein lykkääviin ja purkaviin. Asuntolahjoituksissa tavallisempia ovat lykkäävät ehdot. Perijä voi esimerkiksi saada asunnon vasta, kun hän täyttää 25 vuotta.

Purkava ehto liittyy usein siihen, että asunto lahjoitetaan jotakin tarkoitusta varten. Asunnon voi esimerkiksi testamentata sillä ehdolla, että se toimii museona kuukauden ajan vuodessa tai muuten testamentti puretaan.

Testamenttaaja tai lahjoittaja voi myös ”vaatia”, että saaja säilyttää asunnon sen alkuperäisessä kunnossa. Tällaiset ehdot kuitenkin menettävät merkityksensä, jos niitä on mahdoton noudattaa. ”Saajalla ei välttämättä ole varaa ylläpitää hienoa hirsihuvilaa meren rannalla”, Kangas kertoo.

Lahjoittaja tai testamenttaaja voi myös määrätä, kenellä on ensisijainen oikeus ostaa asunto. Myymistä ei kuitenkaan voi kieltää.

Kangas kertoo, että kiellon juuret löytyvät kapitalismin historiasta. Muun muassa talousteoreetikko Adam Smith propagoi sen puolesta, että omaisuuden pitää olla vapaasti vaihdettavissa, sillä silloin siitä on eniten hyötyä kansantaloudelle.

Pekka Elomaa
Talon ovessa on lukenut Berg jo 75 vuotta.
Talon ovessa on lukenut Berg jo 75 vuotta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!