Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Koskelalaista puutaloa asuttaa jo neljäs sukupolvi

Patrik Berg asuu perheineen talossa, joka on ollut hänen suvullaan vuodesta 1940 asti. Mikä on muuttunut?

Koti
 
Anna Malk
Rakas vai rasite? - Käpyläläiset Bergit kertovat, millaista on asua sukuasunnossa
Rakas vai rasite? - Käpyläläiset Bergit kertovat, millaista on asua sukuasunnossa
Patrik Berg asuu perheineen talossa, jonka isoisä Edwin osti vuonna 1940. Vaikka taloa on remontoitu, menneiden sukupolvien jäljet tulevat vastaan joka päivä. Toimittaja: Anna Malk, kuvaus ja editointi: Pekka Elomaa.

Kun Marja-Liisa Berg, 77, saattoi lapsen­lapsensa Aronin kouluun, hän näytti matkan varrelta vanhan puun. Sen alla hän oli 60 vuotta sitten viettänyt koko yön jutellen poikaystävänsä ­ Leifin kanssa.

Marja-Liisa ja Leif asuivat molemmat Helsingin Koskelassa, Leif tässä harmaanvihreässä talossa Nastolantiellä. Hän oli muuttanut taloon yksivuotiaana, kun hänen vanhempansa, Edvin ja Elli Berg, ostivat talon vuonna 1940.

Marja-Liisasta ja Leifistä tuli pari. Kun he menivät naimisiin, he muuttivat Nastolantien talon yläkertaan. Myöhemmin he remontoivat asuttavaksi myös vintin. Leifin vanhemmat asuivat alakerran kaksiossa.

”Appivanhempani olivat avarasydämisiä ihmisiä”, Marja-Liisa muistelee.

He antoivat ainoan poikansa vaimoineen asua ilmaiseksi koko molempien opiskeluajan. Vasta kun nuoret menivät töihin, heiltä alettiin periä vuokraa.

Marja-Liisa ja Leif saivat kolme lasta, ja nyt yläkertaa ja vinttiä isännöi lapsista nuorin, Patrik. Hän asuu vuokralla vaimonsa Marjon sekä kolmen poikansa Aronin, Mathiaksen ja Jesperin kanssa. Marja-Liisa asuu alakerrassa.

Keskikerros ja vintti ovat valoisia ja nykyaikaisia. Tavaraa on vähän, ja pinnat on maalattu vaaleiksi lattiasta kattoon. Ikkunat ovat alkuperäiset, ja ruokailu­tilan ruskea lipasto on ollut talossa 1940-luvulta asti.

Mummun alakerta on tummempi ja täynnä tavaraa. Siellä on aarteita: 1970-luvun remontissa seinän sisältä löytynyt ikoni, merimies-Edvinin matkoiltaan tuomia afrikkalaisia epä­jumalia ja viidakkokivääri. Verannan ovessa ja seinässä on jälkiä sodanaikaisesta pommista.

Talo on rakennettu vuonna 1939. Näin vanhoja ja tätä vanhempia taloja on Helsingissä vähän. Siksi se, että talot siirtyvät sukupolvelta toiselle kolmanteen tai neljänteen polveen, ei ole kovin tavallista.

Lisäksi vielä sata vuotta sitten suurin osa helsinkiläisistä asui vuokralla, joten useimmilla ei ollut jättää asuntoa perinnöksi.

”Tällaista asumista muodostuu varmasti pikkuhiljaa enemmän ympäri Helsinkiä, kun 1950-luvun lähiöt alkavat olla tarpeeksi vanhoja”, kertoo Helsingin kaupunginmuseon tutkimuspäällikkö Minna Sarantola-Weiss.

Patrik ja Marjo Borg muuttivat vuokralle Nastolantielle ensimmäistä kertaa parikymppisinä. He asuivat alakerrassa kuusi vuotta, mutta muuttivat sitten Helsingin Torpparinmäkeen.

”Silloin ajattelimme, ettemme ikinä palaa”, Marjo kertoo.

Joidenkin vuosien päästä Marjo ja Patrik alkoivat pohtia muuttoa takaisin Koskelaan, tällä kertaa yläkertaan. Toinen lapsi oli tulossa, ja Patrikin vanhemmat olivat muuttaneet alakerran asuntoon.

Sitten yhtenä päivänä puhelin soi. Leif kysyi pojaltaan, olivatko nämä ajatelleet Koskelaan muuttamista.

”Faija sanoi, että pohtikaa rauhassa”, kertoo Patrik. ”Kaksi päivää harkittiin”, sanoo Marjo.

Ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista selvisi, että Leif oli vakavasti sairas.

Molemmat voittaisivat asumisjärjestelyssä: Patrik ja Marjo asuisivat vuokralla alle markkinahinnan, eikä äidin tarvitsisi muuttaa mihinkään, kun 67-vuotias puoliso ­pian kuolisi.

”Kun nimet olivat paperissa, faija huokaisi sydäntä raastavan helpottuneesti”, Patrik muistelee.

Vaikka muutto oli Patrikin vanhempien toive, nuorempi polvi ei kokenut, että heitä olisi painostettu siihen. ”Faija sanoi ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista, että muistakaa, että mutsi voi elää vaikka satavuotiaaksi.”

Patrikin kaksi vanhempaa sisarusta olivat jo asettuneet perheineen muualle. ”He hyppivät ilosta kuullessaan järjestelystä, olivat niin helpottuneita, kun en jäisi tähän yksin”, mummu Marja-Liisa kertoo.

Leifin kuolemasta on kulunut nyt yhdeksän vuotta. Aluksi Patrik ajatteli usein esimerkiksi taloa remontoidessaan, että ”pitäisiköhän tästä kysyä mutsilta” tai ”mitäköhän faija tästä ajattelisi”. Enää hän ei ajattele niin.

Vaikka vuokrasopimukseen ei ole kirjattu mitään eri­tyisehtoja, Patrik kokee, että talosta ja äidistä on pidettävä huolta. ”Olemme kiitollisia, mutta emme tunne kiitollisuudenvelkaa.”

Myös Marja-Liisa on kiitollinen, että hänellä on pojan perhe turvanaan. ”Vaikka onhan tässä kestämistä molemmin puolin.”

Marjo ja Patrik miettivät joskus, onko lapsista mummulle liikaa vaivaa. Pojat käyvät päivittäin mummun luona jäätelön toivossa. Silti alakerran ulko-ovi ei ole ollut lukossa kertaakaan.

Riitoja ei ole ollut kerrosten välillä. Molemmissa kodeissa eletään vapautuneesti omaa elämää, eikä toisten valintoihin puututa.

Toisinaan sukupolvien väliset erot kuitenkin huomaa. ”Joskus olen ihmetellyt, että eivätkö ne nyt siivoa noita lehtiä, että pitäisikö mennä sanomaan”, Marja-Liisa kertoo.

Mutta ei hän mene, sillä hän ymmärtää. ”Nuorilla on oma kiireinen elämänsä. Eivät he ole niin kiinnostuneita kasveista ja puutarhatöistä.”

Marjo kertoo ottavansa mummun huomioon tehdessään pihatöitä. ”Pyrin siihen, etten kitkisi pois kasveja, jotka ovat olleet paikoillaan kymmeniä vuosia”, hän sanoo. ”Mutta minä voin nimetä jokaisen kukan, joka on hävinnyt”, Marja-Liisa nauraa.

Nastolantien taloa on remontoitu paljon vuosien varrella, eivätkä vanhemmat ole kieltäneet nuorempia muovaamasta taloa oman mielensä mukaan.

Marja-Liisa muistaa kuitenkin yhden asian, jonka hän olisi halunnut muuttaa, mutta sekä aviomies että appivanhemmat kielsivät.

Hän olisi mielellään maalannut vihreän verannan valkoiseksi. Vihreä maali oli kuitenkin saatu sota-aikana, ja sillä oli tunnearvoa. Siksi lupaa ei herunut.

Patrikin isovanhemmat Edvin ja Elli Berg asuivat Nastolantiellä kuolemaansa saakka. Sen jälkeen Leif peri talon. Kun Leif kuoli, vaimo peri talon ja vuokraa sitä nyt lapselleen.

Asuukohan tässä Bergejä vielä 2080-luvulla?

”Tuntuisi hurjalta ajatella, että talo menisi ventovieraille eikä jäisi joko meidän tai Patrikin sisarusten lapsille”, Marjo sanoo.

”Olisi kauheaa, jos joku vaihtaisi ikkunat”, anoppi ja miniä päivittelevät yhteen ääneen.

Marja-Liisa kertoo, että hänellä on testamentti, jolla hän testamenttaa omaisuutensa tasan kolmelle lapselleen ilman minkäänlaisia ehtoja.

”Eikä Patrik ole siinä ensisijaisena lunastamassa tätä asuntoa. Välillä kyllä mietin, että miten sisarukset hanteeraavat tämän, kun minua ei enää ole”, Marja-Liisa sanoo

”Toivottavasti sitä ei tarvitse lähivuosina miettiä”, Patrik sanoo.

Kun viimeisetkin lehdet putoavat puusta, ruokailutilan ikkunan edessä olevan vaahteran takaa pilkottaa Jesperin päiväkoti. Siellä myös Patrik oli hoidossa 35 vuotta sitten, ja Tupu -täti on hoitanut molempia.

Aamuisin mummu kuulee päiväkotiin lähtijän askeleet yläpuolellaan. Aivan kuten Patrikin mummu kuuli Patrikin askeleet.

”Silloin tunnen itseni hurjan onnelliseksi”, hän sanoo.

Korjaus 4.11. kello 14.05: Bergit asuvat Koskelassa, eivät Käpylässä.

Bergit kertovat, millaista on, kun kolme sukupolvea asuu samassa talossa. HS.fi/hstv
Pekka Elomaa
Nelikerroksisessa talossa on 200 neliötä. Kahta ylintä kerrosta asuu Patrik Berg perheineen. Toiseksi alimmassa kerroksessa asuu hänen äitinsä Marja-Liisa Berg.
Nelikerroksisessa talossa on 200 neliötä. Kahta ylintä kerrosta asuu Patrik Berg perheineen. Toiseksi alimmassa kerroksessa asuu hänen äitinsä Marja-Liisa Berg.
Pekka Elomaa
Mathias (vas.), Marjo, Aron, Patrik, Marja-Liisa ja Jesper Berg keskikerroksen keittiössä.
Mathias (vas.), Marjo, Aron, Patrik, Marja-Liisa ja Jesper Berg keskikerroksen keittiössä.
Pekka Elomaa
Kellariin on kertynyt tavaraa vuosien varrella. ”Yllättävän monta tarvitaan välillä”, Patrik Berg kertoo.
Kellariin on kertynyt tavaraa vuosien varrella. ”Yllättävän monta tarvitaan välillä”, Patrik Berg kertoo.
Pekka Elomaa
Aron, 13, on mummunsa Marja-Liisa Bergin, 77, mikrotukihenkilö.
Aron, 13, on mummunsa Marja-Liisa Bergin, 77, mikrotukihenkilö.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!