Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvä tiskirätti löytyy kokeilemalla

Sieniliina imee hyvin, ohut viskoosiliina kuivuu nopeimmin ja mikrokuituliina kestää pisimpään.

Koti
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Kahvia pyyhitään keltaisella sieniliinalla, punaisella ohuella liinalla ja sinisellä mikrokuituliinalla.
Kahvia pyyhitään keltaisella sieniliinalla, punaisella ohuella liinalla ja sinisellä mikrokuituliinalla. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Näitä vertailtiin

 TTS-Työtehoseura vertaili 24:ää keittiöliinaa. Mukana oli viskoosi-, sieni-, rulla- ja mikrokuituliinoja. Vertailussa pyyhittiin myös monitoimi-, kuitu-, bambu-puuvilla- ja hamppuliinoilla.

 Suurin osa tiskiräteistä maksoi 0,30–0,46 euroa kappaleelta. Halvin liina maksoi 0,16 ja kallein (hamppuliina) 6,25 euroa.

 Vertailussa liinat kasteltiin kokonaan vedellä ja puristettiin kuiviksi. Sen jälkeen niillä pyyhittiin vettä terästiskipöydältä, laminaattityötasolta ja lakatulta puuviilupöydältä. Lisäksi kokeiltiin poistaa yön yli työtasolla kuivuneita puurotahroja.

 Kulumista arvioitiin silmämääräisesti.

Hyvä keittiöliina imee tehokkaasti, kuivuu nopeasti, eikä nukkaa tai jätä pisarajälkiä. Mikään keittiöliina ei ole ylivoimaisesti muita parempi. Tiskirätin voikin valita omien mieltymystensä mukaan.

”Lapsiperheessä, jossa laitetaan paljon ruokaa, voidaan tarvita erilaista liinaa kuin kahden aikuisen taloudessa. Rättejä myös käytetään monella tavalla: toiset hankaavat tahroja voimalla, toiset kevyesti”, sanoo tutkija Tarja Marjomaa TTS-Työtehoseurasta.

TTS vertaili yleisimpiä keittiöliinoja. Useimmiten ne on valmistettu puuvillasta, selluloosasta tai viskoosista.

Paras imukyky on sieniliinalla. Tosin paksu sieniliina myös kuivuu hitaasti.

Kestävimpiä sieniliinoja olivat Sini (0,46 e/kpl) ja Lidlin Aquapur (0,31 e). Aquapur oli sieniliinoista yksi raadin suosikeista.

Sieni- ja rullaliinojen pakkauksessa kerrotaan, onko tuote biohajoava ja voidaanko se heittää bioroskikseen.

Ohut viskoosiliina imee vain vähän nestettä ja se onkin vähän väliä puristettava kuivaksi. Ohuista liinoista parhaiten pyyhki Sini Sinifinet (0,30 e/kpl).

Ohut liina kuivuu nopeasti, mutta kestää räteistä huonoiten tahranpoistoa ja hankausta.

Kulutusta kestävä mikrokuituliina on ekologinen valinta, sillä se voidaan pestä pyykinpesukoneessa. Parhaiten pyyhkivät Sinin (2,45 e) ja Clas Ohlsonin (0,70 e) liinat. Mikrokuituliina on paras pinttyneiden tahrojen poistaja. Tehokkaimmin puurotahrat puhdisti Viledan Mikrofibre (2,15 e), jonka toisella puolella on hankaavia raitoja.

Tasaisen hyvä testin eri osioissa oli moderni monitoimiliina Viledan Actifibre (2,55 e).

Hajuhaittoja voi ehkäistä huuhtomalla liina käytön jälkeen huolellisesti ensin kuumalla ja sitten kylmällä vedellä. Lopuksi liinasta väännetään kosteus pois ja se jätetään kuivumaan ilmavaan paikkaan.

Tiskiliinojen vaihtoväli riippuu materiaalista ja siitä, kuinka paljon liinaa käytetään.

Lähes kaikki testin keittiöliinat voi pestä pyykinpesukoneessa muun pyykin seassa 40–95 asteessa annettujen ohjeiden mukaan. Liinaa voi myös keittää kattilassa pyykinpesuaineliuoksessa viisi minuuttia.

Ohuen liinan voi pestä astianpesukoneessa rullattuna ruokailuvälinekoriin. Tosin uuden tiskikoneet käyttävät vettä vain vähän, ja siksi paksuihin keittiöliinoihin imeytynyt likavesi saattaa heikentää koneen huuhtelutulosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!