Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alle 30 neliön yksiöönkin mahtuu koti-spa – näin saat lisätilaa pieneen asuntoon

Sisustaminen. Kaikki tarvittava saadaan mahtumaan alle 30 neliön yksiöön, kun käytetään vähän tilaa vieviä kalusteita.

Koti
 
Maija-Riitta Riuttamäki
Liisa Takala
Miika Mansikkamaa nauttii vaahtokylvystä monta kertaa viikossa. Asunto on maan tasalla, mutta vekkikaihtimet toimivat näkösuojina.
Miika Mansikkamaa nauttii vaahtokylvystä monta kertaa viikossa. Asunto on maan tasalla, mutta vekkikaihtimet toimivat näkösuojina. Kuva: Liisa Takala
Fakta

Näin saat lisääsäilytystilaa

 Hanki kauniita säilytyslaatikoita kaapin päälle ja vanhoja vaneriaskeja pinoon lattialle.

 Valitse vuoteeksi sopii vaikkapa taittuva futonsohva tai divaanimaiseksi verhoiltu runkopatja.

 Osta vuodevaatteille tarkoitettuja kannellisia säilytyslaatikoita ja sijoita ne sängyn alle.

 Kalusteet ja laitteet, joilla on useita käyttötarkoituksia, ovat käteviä. Yhdistelmäuuni, jossa on myös mikrotoiminto, säästää kaappitilaa. Arkku tai pikkujakkara toimii säilytyskalusteena, istuimena ja sohvapöytänä. Seinänaulakkoon tai kivoihin koukkuihin voi ripustaa laukkuja, vaatteita, koruja ja muuta pikkutavaraa.

 Hanki keittiön läheisyyteen kapea kirjahylly ja hyllyille kirjojen viereen muutama kannellinen säilytyslaatikko. Niissä voi säilyttää astioita, kuivatavaraa, kattaustarpeita tai vaikkapa sukkia tai asusteita.

 Vaaleat pinnat ja hyvä valo avartavat pientä asuntoa.

Musta kylpyhuone oli hieno. Miten 27,5 neliön yksiöön olikin saatu mahtumaan niin upea koti-spa!

Tosin kylpyhuone vei lähes neljänneksen asunnon pinta-alasta, mutta ratkaisi lopulta ostopäätöksen.

Miika Mansikkamaa, 40, osti yksiön Helsingin Punavuoresta viime kesäkuussa. ”Kävin läpi kymmeniä yksiöitä. Ne olivat toinen toistaa epäkäytännöllisempiä.”

Mansikkamaan koti on entinen talonmiehen asunto. ”Minua viehätti se, miten kylpyhuone oli otettu tilan keskiöön ja muut toiminnot ympäröivät sitä. Sain mahtumaan jopa leveän vierasvuoteen.”

Pienessä keittiösyvennyksessä on kaikki tarpeellinen astianpesukonetta myöten. Täyskorkean jääkaappi-pakastinyhdistelmän ovet aukeavat kapeaan komerovälikköön.

”Hiukan epäkäytännöllinen ratkaisu, mutta siihen tottuu ja keittiö on avara.”

Kapea peili takaseinällä on kiinnitetty kylmäkalusteen taakse. Välikössä on 40 senttiä syviä vaatekomeroita ja tikkaat parvelle.

Mansikkamaa ideoi yhdessä puusepän kanssa seinälle nostettavan 80 x 80 -senttisen ruokapöydän. ”Se voisi olla hiukan pidempikin. Ehkä seuraavaan asuntoon tulee sellainen.”

Kevyet ja läpinäkyvät muovituolit säilytetään myös seinälle nostettuina.

Liisa Takala
Keittiösyvennyksen takana olevat komerot ovat peilipintaisia. Komea valaisin on samalla liesituuletin. Alas lasketun katon yläpuolella on vierasparvi.
Keittiösyvennyksen takana olevat komerot ovat peilipintaisia. Komea valaisin on samalla liesituuletin. Alas lasketun katon yläpuolella on vierasparvi.

Asuntonäytössä keskellä huonetta oli edellisen asukkaan täysikokoinen flyygeli ja vuode oli sijoitettu parvelle. Flyygeliä Mansikkamaa ei tarvinnut, joten hän hankki sen tilalle seinälle nostettavan parisängyn. Ylös nostettuna sängyn syvyys seinästä on alle 30 senttiä.

Yöpöytänä on nerokas Kuusio-tuolikokonaisuus. Kuutio kätkee sisäänsä kuusi identtistä pikkujakkaraa.

Fatboyn jättityyny toimii nojatuolina ja mahtuu sopivasti alaslaskettavan vuoteen alle. Siinä on mukava lojua, kunhan Mansikkamaa saa hankittua sopivan television ikkunoiden väliin seinälle.

”Kun lattiatilaa on vähän, otetaan käyttöön seinät ja katto. En kuitenkaan halua kivuta jatkuvasti parvelle nukkumaan, joten seinäsänky on loistoratkaisu. Petivaatteet säilyvät hyvässä järjestyksessä, kun ne sitoo remmeillä kiinni ennen sängyn nostoa seinälle”, Mansikkamaa kertoo. Parven peti jäi vierasvuoteeksi.

Liisa Takala
Akryylituoleja säilytetään katon rajassa. Klaffipöytä nostetaan tauluksi seinälle.
Akryylituoleja säilytetään katon rajassa. Klaffipöytä nostetaan tauluksi seinälle.

Mansikkamaa tapetoi asunnon ainoan yhtenäisen seinän mustalla, asfalttia muistuttavalla tapetilla. Sen kimaltelevat kiteet näkyvät lasiseinän läpi kylpyhuoneeseen, jonka mustissa laatoissa on samaa kimallusta.

”Valkoinen avartaa, mutta ei musta seinäkään tee asunnosta yhtään pimeämpää.”

Seinälle nostettavassa pöydänkannessa ja vuoteen pohjassa on valokuvapinnoitteet, jotka kiinnittyvät magneeteilla. Kolmiulotteinen maisemakuva avartaa sekin tilaa. Kuvat voi helposti vaihtaa vaikka vuodenaikojen mukaan.

Miika Mansikkamaa sanoo olevansa sisustajana minimalisti.

”Tosin tykkään ideoida kaikenlaista hauskaa Pelle Pelottoman tapaan. Minusta kotini on hyvä esimerkki oivaltavasta suunnittelusta, jota tarvitaan yksiöissä. Myös bling-blingiä saa olla sopivasti”, Mansikkamaa sanoo.

Kuusio-kalusteen yöpöytä kätkee sisäänsä kuusi pikkutuolia.
Kuusio-kalusteen yöpöytä kätkee sisäänsä kuusi pikkutuolia.
Liisa Takala
Seinäsänky vie vain vähän tilaa, Miika Mansikkamaa esittelee. Hopeanhohtoinen istuintyyny litistyy sängyn alle.
Seinäsänky vie vain vähän tilaa, Miika Mansikkamaa esittelee. Hopeanhohtoinen istuintyyny litistyy sängyn alle.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!