Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaksi asuntoa mutkistaa kauppoja

Yksinkertaisinta on luovuttaa osakekirjat vasta, kun loppusumman saa käteen

Koti
 
Sanna Sevänen
Kimmo Räisänen
Susanna ja Petri Hyypiä ihailevat ilta-aurinkoa vanhan kotinsa parvekkeella Helsingin Laajasalossa.
Susanna ja Petri Hyypiä ihailevat ilta-aurinkoa vanhan kotinsa parvekkeella Helsingin Laajasalossa. Kuva: Kimmo Räisänen

Asunto-osakkeen kauppakirjan kirjoittaminen ilman ammattilaisen apua voi olla vaativaa.

Omasta edusta pitää huolehtia varsinkin silloin, jos ostaja tai myyjä on vaihtamassa omistusasunnosta toiseen ja joutuu hankkimaan väliaikaista rahoitusta. Näin voi käydä, jos vanha asunto on vielä myymättä ja uudesta pitää jo maksaa.

Toisinaan kauppoja tehdään kahdessa osassa.

Jos asunnon vapautumiseen on pitkä aika, ensimmäinen erä kauppasummasta maksetaan pian tarjouksen hyväksymisen jälkeen ja toinen erä asunnon vapauduttua. Välissä voi olla kuukausia.

”Kannattaa aina selvittää perusteellisesti, miksi kauppahintaa ei makseta kerralla”, neuvoo pankinjohtaja Sami Vallinkoski Hypo-pankista.

Kauppakirjaan on kirjattava, milloin ja miten ostaja saa asunnon ja sitä koskevat osakkeet haltuunsa. Siitäkin pitää huolehtia, että myyjä saa kauppahinnan kokonaisuudessaan.

Yksinkertaisinta on, että osakekirjat luovutetaan ostajalle vasta, kun loppusumma on maksettu.

”Jos osakkeet luovutetaan ensimmäisen maksuerän yhteydessä, ostaja voi hankkia pankkitakauksen. Siinä pankki sitoutuu maksamaan loppusumman myyjälle, jos ostaja ei ole maksanut sitä tiettyyn päivään mennessä”, kertoo asianajaja Jussi Laaka.

Pankkitakaukseen vaaditaan samanlaiset vakuudet kuin asuntolainaan. Vakuudeksi käy esimerkiksi asunto, josta ei ole enää lainaa jäljellä.

Lisäksi kauppakirjassa pitää sopia, kuka huolehtii asunnon ylläpitoon liittyvistä kustannuksista ja mitä tehdään, jos asunnolle tapahtuu vahinko ennen loppukauppaa.

Väliaikainen rahoitus voidaan järjestää esimerkiksi määräaikaisella kertalyhennyslainalla. Se voidaan ottaa vaikkapa puoleksi vuodeksi, ja laina-ajan päättyessä koko lainasumma maksetaan pois yhdellä kertaa. Käsittelykulut ja korot ovat tavallista asuntolainaa suuremmat.

”On tärkeää arvioida oikein, miten kauan asunnon myyminen kestää ja miten kauan välirahoitusta tarvitaan. Pääkaupunkiseudullakin on alueita, joilla 18 kuukauden myyntiaika voi olla tavallinen”, Vallinkoski sanoo.

Pankit kehottavat välttämään kahden asunnon tilannetta, sillä lainataakka voi hetkellisesti kasvaa liian suureksi.

”Jos vanha asunto on vielä myymättä ja siitä on 350 000 euroa lainaa ja uuteen otetaan 450 000 euron kertalyhennyslaina, ihmisellä voi olla väliaikaisesti jopa 800 000 lainaa”, Vallinkoski sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!