Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä pitää ottaa huomioon, jos haluaa myydä asuntonsa itse ilman välittäjää?

Pariskunta halusi hoitaa asunnon myynnin nopeasti ja uskoi, että se onnistuisi ilman välittäjääkin

Koti
 
Sanna Sevänen
Ohjat ovat omissa käsissä, kun asunnon myy itse
Ohjat ovat omissa käsissä, kun asunnon myy itse
Helsinkiläiset Petri ja Susanna Hyypiä kertovat, miksi he päättivät myydä vanhan kotinsa itse. Petri Hyypiä antaa myös vinkkejä, mitä kannattaa ottaa huomioon, kun tekee asuntokauppoja ilman välittäjää. Toimittaja: Sanna Sevänen, kuvaus ja editointi: Kimmo Räisänen

Petri ja Susanna Hyypiä eivät oikeastaan suunnitelleet vaihtavansa kotia. Syyskuun alussa he huomasivat, että myyntiin oli tullut unelma-asunto. Se sijaitsi vain noin kilometrin päässä nykyisestä kodista Helsingin Laajasalossa.

Hyypiät eivät voinut jättää tilaisuutta käyttämättä. Pariskunta sopi ensin uuden asunnon ostosta ja päätti sitten yrittää myydä itse vanhan kotinsa, 70 neliön kolmion.

Hyypiät halusivat hoitaa asunnon myynnin nopeasti ja uskoivat, että se onnistuisi parhaiten ilman välittäjää. Saman taloyhtiön kolmiot olivat aiemmin käyneet hyvin kaupaksi.

”Petri sanoi joskus, ettei asunnon myyminen itse voi olla kovin vaikeaa. Minä olin seurannut asuntojen tarjontaa ja hintoja Laajasalossa jo pitkän aikaa”, kertoo Susanna Hyypiä.

Pariskunnan tuttavilla oli myönteisiä kokemuksia asunnon myynnistä ilman välittäjää. ”Päätimme, että ainakin pari viikkoa yritämme myydä itse”, sanoo Petri Hyypiä.

Isoissa kaupungeissa, kuten pääkaupunkiseudulla ja Tampereella, asuntojen myyminen itse on tavallista.

Asianajaja Jussi Laaka arvioi, että yksityishenkilöiden tekemien kauppojen määrä olisi jopa pienessä kasvussa. Hän vastaa asuntokauppoihin liittyviin kysymyksiin Kiinteistölakimiehet.fi-neuvontapuhelimessa.

Asuntokauppojen yksityiskohtia voi opiskella kiinteistövälittäjien Hyvän välitystavan ohjeesta, Laaka neuvoo. Ohjeessa kerrotaan esimerkiksi, mitä dokumentteja kauppaan vaaditaan ja mitä ostajalle pitää kertoa.

Asuntokauppojen tekeminen voi olla yksinkertaista silloin, kun asunto-osaketta myyvät omistajat itse, korjaustarpeita ei ole ja koko hinta maksetaan kaupantekotilaisuudessa.

Jos asunnosta löytyy ongelmia, niistä pitää kertoa ostajalle. Valumajäljet katonrajassa tai lattialla tuntuva maakellarin haju voi olla merkki siitä, että rakenteisiin on päässyt kosteutta.

Ongelmat on kirjattava kauppakirjaan, jotta ostaja ei voi vaatia myyjää myöhemmin vastuuseen.

”Jos asunnossa on vaikkapa kosteusvaurio, pitää kertoa tarkasti, mitä tietoja ostajalle on annettu ja miten vaurio on otettu huomioon hinnassa”, Laaka sanoo.

Ostajalle pitää kertoa myös vaurioista, jotka on jo korjattu. Taloyhtiössä tehtyjen tärkeimpien remonttien pitäisi olla kirjattuina isännöitsijäntodistukseen.

Jos tietoja ei anna ja virheet aiheuttavat myöhemmin ongelmia, myyjälle voi tulla maksettavaksi isoja korvauksia.

”Maksettavaksi voi tulla melkein mitä tahansa muuttokuluista muualla asumisen kustannuksiin.”

Kimmo Räisänen
Vanha koti alkoi käydä ahtaaksi Petri ja Susanna Hyypiän perheelle. Kolmivuotias Viljami (vas.) ja vuoden ikäinen Ilona viihtyivät sohvalla shetlanninlammaskoira Teukan kanssa.
Vanha koti alkoi käydä ahtaaksi Petri ja Susanna Hyypiän perheelle. Kolmivuotias Viljami (vas.) ja vuoden ikäinen Ilona viihtyivät sohvalla shetlanninlammaskoira Teukan kanssa.

Hyypiät saivat määriteltyä kodin myyntihinnan helposti. He tiesivät, että hintapyyntö ei voi olla liian suuri, koska silloin asunnon myynti on hidasta.

”Kun ostimme nykyisen asuntomme, näimme, miten hyväkuntoinen ja hyvältä näyttävä asunto myytiin ensimmäisellä näytöllä. Hinta oli oikea”, Susanna Hyypiä kertoo.

Muutama kiinteistövälittäjä kävi katsomassa Hyypiöiden asuntoa ja kertomassa hinta-arvionsa. Välittäjien arvioivat sopivaksi myyntihinnaksi 190 000–205 000 euroa. Taloyhtiöstä oli myyty kolmioita noin 200 000 eurolla.

Hyypiät päätyivät pyytämään kodistaan 199 500 euroa. He tekivät asunnon myynti-ilmoituksen nettiin asuntojen myyntisivustolle. Petri Hyypiä tunsi taloyhtiön hyvin, sillä hän oli istunut yhtiön hallituksessa pari vuotta.

Ylimääräiset tavarat pariskunta vei vuokraamansa varastoon kodin valokuvauksen ja näyttöjen ajaksi.

”Meille oli selvää, että emme myy kotiamme, vaan asuntoa. Kenenkään koti ei varmaankaan näytä samalta, miltä sen myyntikuvissa ja näytöissä pitää näyttää”, Susanna Hyypiä uskoo.

Pankit suosittelevat välittäjän käyttöä, koska asunnon osto on suuri taloudellinen päätös. Välittäjiltä voi saada tärkeää tietoa siitä, mitä myynnin aikana pitää ottaa huomioon. Kaikki eivät esimerkiksi tule kertoneeksi ostajalle, jos asuinalueelle suunnitellaan isoja kaavamuutoksia.

Myös pankki voi antaa vinkkejä asioista, joita myyjän on tuotava esiin tai ostajan osattava kysyä.

Pankilta voi pyytää apua esimerkiksi kauppakirjan tarkistamiseen. OP-konsernin liiketoiminta-alueen johtaja Jussi Huttunen kertoo, että hyvä rahoitusmyyjä tarkistaa asiakirjan aina viimeistään kaupantekotilanteessa. Silloin käydään läpi ainakin oleellisimmat perustiedot, kuten kuka on myyjä ja millä ehdoilla omistusoikeudet siirtyvät.

”Jos pankki huomaa, että jotain on menossa pieleen, totta kai asia nostetaan esiin. On tärkeää, että asiakirja on yksiselitteinen, jotta sen perusteella voidaan ratkaista mahdolliset riidat.”

Pankille asiakkaat ovat samanarvoisia riippumatta siitä, ostavatko he asuntoa välittäjän avustuksella vai suoraan myyjältä. Koska asunto on yleensä tärkein asuntolainan vakuus, pankki haluaa aina varmistaa, että asunnon hinta todella vastaa sen arvoa.

Hyypiät järjestivät ensimmäisen näytön sunnuntaina iltapäivällä syyskuun puolivälissä. Ovet pidettiin avoinna kolme tuntia, jotta mahdollisimman moni pääsisi käymään. Tulijoita riitti koko ajan.

Susanna esitteli asuntoa sisältä, Petri taloyhtiön yleisiä tiloja.

”Tuntui, että meillä oli tarpeeksi aikaa käydä kysymyksiä läpi kaikkien ostajaehdokkaiden kanssa”, Petri Hyypiä kertoo.

Vain tunti näytön jälkeen Hyypiöiden ruokapöydän ääressä istui pariskunta, joka halusi tehdä asunnosta tarjouksen pyyntihintaan. Kirjallinen tarjous tehtiin yhdessä, jotta sekä ostajan että myyjän tarpeet tulisivat otettua huomioon.

Kimmo Räisänen
Uudessa kodissa maalattiin seiniä ennen muuttoa. Petri ja Ilona Hyypiä tunnustelevat, onko hiontajälki tasainen.
Uudessa kodissa maalattiin seiniä ennen muuttoa. Petri ja Ilona Hyypiä tunnustelevat, onko hiontajälki tasainen.

Kaupat solmittiin puolitoista viikkoa myöhemmin.

”Säästimme hirveästi rahaa, koska kaupat syntyivät nopeasti emmekä joutuneet nostamaan kertalyhennyslainaa uutta asuntoa varten. Lainakulut olivat korkeat, ja jokaisen päivän ja viikon, jonka asunto olisi roikkunut myynnissä, olisi voinut hinnoitella”, Petri Hyypiä kertoo.

Vanhan kodin myyntikulut olivat vain 300 euroa. Sillä maksettiin myynti-ilmoitus ja valokuvaajan palkkio. Lisäksi kuluja kertyi isännöitsijäntodistuksesta ja varaston vuokrasta, mutta ne olisi pitänyt maksaa, vaikka apuna olisi ollut välittäjä.

”Minusta oli mukavaa, että myynti oli kokonaan omissa käsissä. Saatoin soittaa viisi minuuttia näytön päättymisen jälkeen kiinnostuneelle pariskunnalle, että tuletteko tekemään tarjouksen”, Petri Hyypiä sanoo.

Hyypiät ovat jo muuttaneet uuteen kotiin. Viiden huoneen ja keittiön asunnossa on omat huoneet lapsille, Ilonalle ja Viljamille. Siellä on myös oma sauna.

Meren rantaan on lyhyt matka, ja metsä alkaa vierestä. Puuhun voi ripustaa itse tehdyn linnunpöntön, aivan kuten vanhassakin kodissa.

Hyypiät kertovat, mitä pitää ottaa huomioon kun myy asunnon itse.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!