Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloyhtiön ei kannata säästää lykkäämällä remontteja – nämä ovat kolme tyypillistä virhettä

Tiukka talouskuri on hyvästä, mutta säästö väärässä paikassa ei kannata

Koti
 
Tatu Hiltunen
Remontin takia huputettu talo Helsingin Kalliossa.
Remontin takia huputettu talo Helsingin Kalliossa. Kuva: Tatu Hiltunen

Remontin lykkäys

Mikä: Lykätään isoa remonttia hamaan tulevaisuuteen.

Miksi ei kannata: Ajoissa tekeminen tulee yleensä kokonaiskustannuksiltaan halvemmaksi. Joissakin taloyhtiöissä saatetaan korjata vuosia putkivuotoja ennen kuin ymmärretään tehdä putkiremontti.

Vahingoista tulee vain turhia kustannuksia. Vakuutuskorvaukset pienenevät, jos vahinkoja sattuu usein, eikä korjauksia tehdä.

Lisäksi suunnitteluvaihe voi jäädä liian lyhyeksi, mikä vaikuttaa lopputuloksen laatuun. Näin voi käydä esimerkiksi ”hätäputkiremontissa”.

Kun remonttia lykätään, budjetti yleensä kasvaa. Rakennusmateriaalit kallistuvat ja työ maksaa enemmän. Lisäksi säädökset voivat muuttua.

Tehdään vain osaremontti

Mikä: ”Säästetään” rahaa remontoimalla vaikkapa vain puolet julkisivusta ja loput muutaman vuoden päästä, vaikka koko julkisivu kaipaisi uudistamista.

Miksi ei kannata: Remontin jakamisesta kahteen kertaan tulee enemmän kustannuksia kuin jos kaikki tehtäisiin kerralla. Korjausten yhdistämistä kannattaa harkita, jos ne aiotaan tehdä lyhyen ajan sisällä.

Projektin hallinnosta joudutaan maksamaan kahdesti ja valvonnasta myös. Lisäksi työmaakokouksia ja katselmuksia joudutaan pitämään enemmän.

Työmaa joudutaan perustamaan kahdesti. Samoin vastaava työnjohtaja palkataan kahdesti. Ylimääräisiä kustannuksia tulee mahdollisesta rakennustelineiden vuokrasta, suojauksista ja työsuojelumääräysten toteuttamisesta. Vaiheittaisessa julkisivuremontissa asukkaat joutuvat kärsimään talon huputuksesta kahdesti.

Korjausten tekeminen vaiheittain on tokia juridisesti sallittua. Esimerkiksi, että eteläpuolen ikkunat korjataan tänä ja pohjoispuolen ensi vuonna. Remontin jakamiseen pitäisi kuitenkin olla juridisesti hyväksyttävä syy.

Asiantuntijan pitäisi kuitenkin kartoittaa, mitä riskejä vaiheittain tekemiseen liittyy sekä kuinka suuriksi kokonaiskulut kohoavat. Esimerkiksi ikkunoita kahdessa osassa remontoitaessa ikkunoiden energiatehokkuussäännökset voivat tiukentua ja jopa tekotapa voi muuttua.

Paikkaa paikan päälle

Mikä: Ei tehdä perusteellista remonttia vaan esimerkiksi laitetaan paikkaa paikan päälle, jos katto on risa.

Miksi ei kannata: Jos laitetaan vain paikkaa paikan päälle, kattovuotoja ei ikinä saada kuriin.

Pahimmassa tapauksessa koko kerrostalo voi rapistua, jos isoja vahinkoja ehtii syntyä. Vakuutusyhtiöt eivät pääsääntöisesti korvaa sulamis- ja sadevesien aiheuttamia vuotovahinkoja.

Katon, niin kuin muidenkin talon osien tekninen käyttöikä kannattaisi selvittää ja myös varautua ikävaiheen mukaisiin korjauksiin. Osa asiantuntijoista on sitä mieltä, että ennalta ehkäiseviä korjauksia pitäisi tehdä jo ennen kuin ensimmäinen vahinko ehtii edes syntyä.

Tosin välillä on pakko tehdä akuutteja huolto- ja korjaustoimia, jotta esimerkiksi kriittisen tärkeä kiinteistön rakenteen osa tai järjestelmä toimisi.

Jos esimerkiksi kattopelti tai lumiesteet rikkoutuvat lumenpudotuksen yhteydessä, vauriot pitää melko pian korjata. Samoin vaikkapa rikkoutunut sadevesipumppu on laitettava viipymättä kuntoon.

Taloyhtiön kunnossapidolla on vaikutusta myös vakuutuksiin.

Jos talossa on jatkuvasti putkistovuotoja, mutta mitään ei tehdä, vakuutusyhtiö voi pienentää korvausastetta tai jopa irtisanoa kiinteistövakuutuksen.

Juttua varten on haastateltu asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervan lakimiestä Marina Furuhjelmia ja pääekonomisti Jukka Keroa Kiinteistöliitosta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!