Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Huono kuntotarkastus voi viedä kodin, rahat ja terveyden – katso paikat, jotka pientalon ostajan kannattaa tarkastaa

Koti
 
Hannele Rämö
Kuntotutkimus on syytä tehdä aina, kun halutaan selvittää 1990-luvulla tai sitä aiemmin valmistuneen rakennuksen tila. Kuvan talossa ihmiset oireilivat, joten lattia avattiin tutkimuksia varten. Mikrobivaurio oli edennyt eristekerroksen läpi ja vaurioittanut puulattiaa. Kosteusvaurion syynä oli tuulettumaton alapohja.
Kuntotutkimus on syytä tehdä aina, kun halutaan selvittää 1990-luvulla tai sitä aiemmin valmistuneen rakennuksen tila. Kuvan talossa ihmiset oireilivat, joten lattia avattiin tutkimuksia varten. Mikrobivaurio oli edennyt eristekerroksen läpi ja vaurioittanut puulattiaa. Kosteusvaurion syynä oli tuulettumaton alapohja. Kuva: Hannele Rämö
Fakta

Miten löytää ammattitaitoisen kuntotarkastajan?

 Kuntotarkastuksen tilaa useimmiten myyjä tai ostaja ja myyjä yhdessä. Hyvin harvoin ostaja yksin tilaa kuntotarkastuksen.

 Kuntotarkastuslaskun maksaa tilaaja. Jos tilaajina ovat sekä ostaja että myyjä, kulut jaetaan puoliksi.

 Osaavan kuntotarkastajan löytäminen vaatii salapoliisityötä, sillä hyviä ja huonoja kuntotarkastajia ei ole listattu mihinkään. Paras tapa löytää kuntotarkastaja on oma verkosto. Kokemuksia ja suosituksia kuntotarkastajista kannattaa kysellä tutuilta ja tutun tutuilta.

 Hyvän kuntotarkastajan maine kiirii. Kuntotarkastajien referenssit eli suositukset kannattaa selvittää huolella.

 Kuntotarkastajan etsintää helpottaa Fisen rekisteri: Fise.fi. Sieltä voi hakea rakennus-, lvi- ja kiinteistöalan päteviä toimijoita. Fisen rakennusvirhepankista löytyy esimerkkejä yleisimmistä ja riskialtteimmista rakennusvirheistä.

 Fise myöntää pätevyyden kuntotarkastajille sille toimitettujen kuntotarkastusraporttien perusteella. Se ei kuitenkaan takaa, että kuntotarkastaja on pätevä.

Asuntokaupan yhteydessä tehtävä kuntotarkastus luo ostajalle ja myyjälle turvallisuuden tunteen. Näin ei pitäisi olla, sanoo sertifioitu rakennusterveysasiantuntija Hannele Rämö Asumisterveysliitosta.

Hän muistuttaa, että huonokuntoisetkin talot läpäisevät kuntotarkastuksia, koska tarkastuksia tehdään hutiloiden. Silloin esimerkiksi piilevä homevaurio voi jäädä löytämättä.

Homevaurio ei ole ongelma talon rakenteelle, mutta se on asukkaiden terveydelle. Talo pysyy pystyssä, vaikka siinä olisi hometta, mutta ihmiset eivät. He sairastuvat.

Kuntotarkastus tehdään lähes jokaisen kiinteistökaupan yhteydessä. Perusteellisempia kuntotutkimuksia toteutetaan harvemmin, tarvittaessa. Siinä mitataan kuntotarkastajan asiantuntemus.

”Jos myyjä sanoo, ettei taloon tarvitse tehdä yhtään reikää, kuntotarkastajan pitää pystyä perustelemaan, miksi hänen pitää tehdä reikä ja ottaa näytteitä”, sanoo Sisäilmakeskuksen valvontapäällikkö, rakennusterveysasiantuntija Esko Lindblad.

Hän on myös puheenjohtajana rakennus-, lvi- ja kiinteistöalan pätevyysrekisteriä ylläpitävän Fisen kuntotarkastajalautakunnassa ja Auktorisoidut kuntoarvioijat ja -tarkastajat ry:ssä.

Kuntotutkimus on syytä tehdä aina, kun halutaan selvittää 1990-luvulla tai sitä aiemmin valmistuneen rakennuksen tilanne.

Riskiostos on esimerkiksi vanha talo, jossa on niin sanottu mummolan haju. Löyhkä voi olla merkki vesivahingosta. Se voi myös olla peräisin tetrakloorianisolista, jota muodostuu, jos puun suojaamisessa on käytetty sinistäjäsienen torjunta-ainetta. Terve talo ei lemua.

Matalaperustusrakennukset ovat toinen riskiostos. Niissä on usein valesokkelirakenne ja ulkoseinistä puuttuvat ilmaraot, jolloin seinät eivät tuuletu.

Jos kylpyhuone on tehty ennen vuotta 1998, laattojen alla on harvoin toimivaa vedeneristystä. Joskus vedeneristeenä on pelkkä muovimatto. Silloin talossa on kosteusvaurioriski.

Eivät uudetkaan talot ole täysin turvallisia, Rämö sanoo. Home- ja kosteusvauriot ovat yleisiä kaikissa rakennuksissa. Jos rakennusmateriaaleja ei suojata ja ne kastuvat, ongelmia on myös vastavalmistuneissa kodeissa.

Niissä kannattaa Rämön mukaan selvittää sisäilmamittauksilla ainakin voc-yhdisteet. Tulosten perusteella rakennusterveysasiantuntija pääsee epäpuhtauksia aiheuttavien lähteiden jäljille, sillä voc-analyysissä näkyy usein rakenteissa piilevä mikrobivaurio.

”Kun rakennusmateriaalit pääsevät kastumaan, niitä ei erikseen työmaalla kuivata. Ne vedetään märkinä seiniin, ellei ole niin ammattitaitoinen vastaava mestari, että hän osaa vaatia kuivausta”, Rämö sanoo.

Hän tietää useita viime vuosina rakennettuja pakettitaloja, jotka ovat vaurioituneet ennen kuin niihin on muutettu. Muuton jälkeen ihmiset ovat alkaneet oireilla ja sairastaa.

Huono kuntotarkastaja arvioi talon nopeasti silmämääräisesti. Kunnollinen kuntotarkastus ei kuitenkaan hoidu hetkessä, vaan siihen on varattava ainakin neljä tuntia, joskus jopa kuusi tai enemmän. Lindbladin mukaan vähintään jonkinlainen rakenneavaus pitää kohteessa tehdä.

Rakenneavaus voi olla esimerkiksi sitä, että otetaan räystäältä kaksi lautaa pois ja katsotaan, onko yläpohjassa räystään kohdalla tuuletus kunnossa.

”Hyvä kuntotarkastaja koluaa kaikki mahdolliset paikat. Se ei ole kuntotarkastus, että kävellään kravatti kaulassa talon ympäri ja sanotaan, että tuonne en voi mennä ja tämähän on hyvässä maalissa”, Lindblad sanoo.

Rämön mukaan merkittävä osa asumiskelvottomasta rakennuskannasta karisisi, jos kuntotutkimuksia tehtäisiin nykyistä enemmän. Hänestä hyvä kuntotarkastaja uskaltaa tarvittaessa laatia lausunnon rakennuksen korjauskelvottomuudesta niin kuin katsastaja hylkää auton, jolla ei ole turvallista ajaa.

Nyt niin ei ole, ja syynä on monesti kuntotarkastajan ammattitaidon puute. Käytännössä kuka tahansa voi alkaa tehdä kuntotarkastuksia. Myös kiinteistönvälittäjät sotkevat kuviota, arvostelijat sanovat.

”Jotkut välittäjät ovat suosineet huonoja kuntotarkastajia, etteivät talon viat tulisi ilmi”, kertoo Tiina Koskinen-Tammi. Hän on asianajaja ja veti ympäristöministeriön asuntokaupan turvan parantamisen hanketta vuosina 2010–2012.

Samaa mieltä on Lindblad. Hänen mukaansa kiinteistönvälittäjät eivät pidä kuntotutkimuksista, koska mikrobinäytteitä viljellään 14 vuorokautta. Sen takia kaupat eivät etene. Ja kun tulokset saadaan, hintaa joudutaan todennäköisesti pudottamaan.

”Välittäjillä on kuulemma suullisia sopimuksia tiettyjen kuntotarkastajien kanssa. Välittäjän suosittelemaa kuntotarkastajaa ei siksi kannata käyttää”, Lindblad sanoo.

Kiinteistönvälittäjäliiton toimitusjohtaja Jaana Anttila-Kangas vastaa, ettei joidenkuiden kiinteistönvälittäjien kyseenalaista toimintaa pidä yleistää.

”En voi sanoa, etteikö tällaista tapahtuisi. Tällaiset toimijat pitää saada pois. Se ei ole hyväksyttävää. Välittäjällä on velvollisuus kertoa kuntotarkastuksen mahdollisuudesta tai tarpeesta, ja myös välittäjällä voi olla hyviä kokemuksia kuntotarkastajista”, Anttila-Kangas sanoo.

Hyvän kuntotarkastajan tunnistaa myös siitä, että hän ilmoittaa vaaranpaikat selkeästi eikä toimi kenenkään pillin mukaan. Mitäänsanomattomat kuntotarkastusraportit ovat ongelma.

”Ei se avaudu kenellekään, kun kuntotarkastusraportissa lukee, että talo on ikäisekseen hyvässä kunnossa”, Rämö sanoo ja ottaa toisen esimerkin.

”Raportissa saatetaan sanoa, että maanpintaa tulee seurata. Pitääkö asiakkaan istua tontin reunalla seuraamassa, muuttaako se muotoaan?” Rämö kysyy.

Rakennusvirheet pitäisi selittää kuntotarkastusraportissa. Niistä kirjoitetaan usein epämääräisesti. Lindbladin mukaan maallikko ei ymmärrä, mitä tarkoittaa vaikkapa riskirakenne ja mitä vastuita siihen liittyy.

”Tarkastuskierroksen jälkeen kuntotarkastajan pitää kertoa ostajalle ja myyjälle selkeästi, mitä tarkastuksessa ilmeni. Näin he voivat sopia, kuka korjaa mitäkin. Tarvittaessa kuntotarkastajaa pitää pyytää selittämään tuloksia”, Lindblad sanoo.

Joskus kiinteistönvälittäjä saattaa ehdottaa, ettei kuntotarkastusraporttiin kirjata tiettyjä asioita. Tähän ei pidä suostua.

”Tunkiolle pääsee vain kaksi kukkoa: myyjä ja ostaja. On tärkeää, että molemmat ovat tietoisia siitä, mitä virheitä tai vaurioita rakennuksessa on. Ne voidaan ottaa ehtona huomioon kauppakirjassa”, Rämö sanoo.

Hän muistaa yhdenkin raportin, jossa luki, että kissanluukut on suljettu.

Ostajaehdokas oli ajatellut, että hyvä juttu – eivät ole kissat päässeet alapohjaan pissimään.

Todellisuudessa luukkujen muuraamisesta oli seurannut se, että alapohjan ilmanvaihto oli tyrehtynyt, rossipohja eli tuulettuva alapohja oli painunut paikoin alas ja sinne oli kehittynyt lattiasieni.

”Talo jouduttiin polttamaan neljä kuukautta asuntokaupan jälkeen. Ihmiset ovat suurissa vaikeuksissa luokattomien kuntotarkastusten takia”, Rämö kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!