Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tanja Jauhiaisen kotona on 90 viherkasvia – olohuoneeseen mahtuu kukkien lisäksi vain sohva

”Ihmiset sanovat: tiedätkö, että olet hullu. Vastaan, että tiedän. Olen hullu.”

Koti
 
Jaana Laitinen
Kuolevatko huonekasvisi talvella? - Puutarhuri neuvoo, millä keinoin tutut viherkasvit jäävät henkiin
Kuolevatko huonekasvisi talvella? - Puutarhuri neuvoo, millä keinoin tutut viherkasvit jäävät henkiin
Puutarhuri Tom Sjölund Viherpajasta kertoo, miten jukkapalmua, limoviikunaa ja viirivehkaa kannattaa hoitaa talvella. Toimittaja: Jaana Laitinen, kuvaus: Liisa Takala, leikkaus: Arttu Luhtala.

Nurmijärveläisen Tanja Jauhiaisen, 54, kotona kasvaa viidakko.

Se on vallannut työhuoneen, keittiön ja olohuoneen. Myös kylpyhuoneessa nököttää kukkaruukku.

Keittiössä ikkunan alla on leveä työtaso, jossa on kolmisenkymmentä kasvia: kaktuksia, viime joulun joulutähti, lepokautta viettäviä orkideoja.

Amppelista roikkuu herttaköynnös. Sen Jauhiainen leikkasi juuri lyhyeksi. Hän näyttää kuvasta, miten se vähän aikaa sitten vielä valui maahan asti.

”Oi oi. Se on minun lempikasvini”, hän huokaisee.

Pitkänmallisen olohuoneen eteläseinä on lähes kokonaan ikkunaa. Sielläkin vihertää. Kasveja on monessa kerroksessa ja rivissä. Viherviidakko täyttää puolet olohuoneesta. Kasvien lisäksi olohuoneeseen mahtuu vain kulmasohva ikkunan vastaiselle seinälle.

Puoliso Jarmo Jauhiainen istuu sohvannurkassa ja yrittää seurata televisiota.

”Tämä on ainoa paikka, josta näkee vielä tv-ruudun. Sitä mukaa, kun kasvit ovat kasvaneet, olen joutunut siirtymään aina nurkkaa kohti”, hän nauraa.

Hän näyttää pientä sohvapöytää, johon mahtuu kaksi kaukosäädintä. ”Vain sohvanpääty, tämä pöytä ja autotalli ovat enää minun käytössäni.”

Tanja Jauhiainen hyörii paineilmaruiskun kanssa kasvien seassa ja antaa vesihöyryä kaikille kasveille – niin orkideoille kuin kaktuksillekin.

”Suihkutan kaikkia. Ei haittaa, vaikka vettä menee orkidean lehtihankaan. Voi, orkidea on niin helppo. Upotan ruukun veteen kerran viikossa, ja siinä se on. Joskus kastelen ruukun puolilleen ja jätän veden seisomaan koko päiväksi. Kun tulen töistä kotiin, kaadan veden pois. Ei se niin tarkkaa ole.”

Innokkaan viherpeukalon kotona kukkii parhaillaan kolme orkideaa ja viimejouluinen amaryllis. Se teki seitsemän vaaleaa, isoa kukkaa.

Jauhiainen nyppäisee niistä yhden irti. Se on nipin napin ohittanut kukkeimman hetkensä.

”Näiden pitäisi antaa kuivua. Mutta minä en halua tänne kuihtuvia kukkia.”

Kasvien lehdet ovat tummanvihreitä ja terveitä. Lakastuneita lehtiä tai ruskeita lehtien kärkiä ei näy. Yleensä lehtien kärjet kuivuvat, jos kasvia kastellaan väärin tai huoneilma on liian kuivaa.

”Kun herään aamulla, tulen puoliunessa heti suihkuttelemaan kasveja. Kokeilen joka päivä mullasta, tarvitseeko kasvi vettä. Kun tulen töistä kotiin, tiedän, millä kasvilla on jano.”

Kasviharrastajana Tanja Jauhiainen on itseoppinut.

”Luen neuvoja kirjoista ja netistä, mutta en usko kaikkea. Olen opetellut itse, miten paljon vettä ja valoa eri kasvit tarvitsevat.”

Sitten hän haluaa näyttää olohuoneessa kasvavan huonekuusen. Kuusi tarvitsee paljon kasteluvettä ja suihkutusta. Sen sirot, piikikkäät oksat kasvavat vaakatasossa.

”Jos kuusi kerrankin kuivuu, sen oksat eivät enää nouse vaakatasoon. Toki se kasvaa senkin jälkeen, mutta oksat kääntyvät alaspäin.”

Liisa Takala
Osa orkideoista kukkii parhaillaan Tanja Jauhiaisen kodissa.
Osa orkideoista kukkii parhaillaan Tanja Jauhiaisen kodissa.

Isojen kasvien juurelle kannattaa sijoittaa pienempiä kasveja, Tanja Jauhiainen neuvoo. Kasvit viihtyvät yhdessä.

Sitten hän pumppaa paineilmaruiskuun painetta ja suhauttaa sumupilven kuuselle ja sen vieruskavereille.

Paineilmaruisku on tehokas, kun kasteltavia kasveja on paljon. Tavallisen sumutepullon kanssa sormet väsyvät.

Nykyisin Tanja Jauhiaisella on noin 90 viherkasvia. ”Ihmiset sanovat: tiedätkö, että olet hullu. Vastaan, että tiedän. Olen hullu.”

Joskus kasveja oli 240.

”Ajattelin, että tässä tuli raja ja lahjoitin osan niistä. Heitin pois myös ison köynnösvehkan. Se oli monta metriä leveä, niin iso, ettei sohvalle mahtunut istumaan.”

Tanja Jauhiainen on kotoisin Pietarista. Venäjälle jäi ”hirveä määrä kukkia”, kun hän muutti Suomeen 16 vuotta sitten. ”Otin mukaan vain pienen tyräkin taimen.”

Nyt sen latva hipoo kattoa perheen olohuoneessa.

Rakkaus kasveihin periytyi isältä. ”Meillä on pieni mökki. Isä hoitaa siellä mehiläisiä ja kasvattaa gladioluksia. Ne olivat ihania. Joskus minulla oli sylin kokoinen kimppu, kun tulimme kaupunkiin.”

Venäläiset rakastavat kukkia, hän kertoo. ”Ruusuja pitää olla paljon: 101, 301 tai 501. Niitä viedään aina, kun jollakin on syntymäpäivät, häät tai lapsi on syntynyt.”

Suomessa Tanja Jauhiainen työskenteli aluksi Backaksen puutarhamyymälässä. ”Ajattelin, että työtä tekemällä oppii. Opin Backaksessa paljon ja olen siitä kiitollinen.”

Nyt hän työskentelee kukkakaupassa Vantaan Kaivokselassa. Lähialueen asukkaat käyvät kyselemässä häneltä neuvoja kasvipulmiinsa.

Kerran kauppaan tuli iäkäs nainen tyttärensä kanssa. Äiti sanoi, että haluaa ison ruusukimpun sitten, kun kuolee. Vuoden kuluttua tytär tuli liikkeeseen ja pyysi Jauhiaista tekemään ison kimpun vaaleista ruusuista.

”Kului viisitoista minuuttia, kunnes ymmärsin, mitä kimppua olen tekemässä.”

Hänellä on kimpusta muistokuva. Albumista löytyy myös kuva anopinkielestä. Sen juurelta nousee ohut kukkavarsi, jossa on pieniä, valkoisia kukkia.

”Tiesitkö, että se kukkii?”

Lopuksi on pakko kysyä: onko viherpeukalo joskus epäonnistunut kasvien hoidossa?

”En muista, oikeasti”, Tanja Jauhiainen kiertelee.

Puoliso Jarmo tulee hätiin. Yksikään kasvi ei ole kuollut. Vaimo on kukkien elvyttäjä, hän paljastaa.

Pariskunnalla on yhteensä kahdeksan jo aikuista lasta. ”Lapset ottavat Tanjalta kasveja, tappavat ne kotonaan, tuovat ne tänne hoitoon ja vievät taas kukoistavina kotiin.”

Jarmo Jauhiainen on oppinut elämään vaimon viherparatiisin keskellä.

”Menin kerran yöllä vessaan. Iskin jalan kukkaruukkuun. Tanja huusi sängystä, että varo kukkaa. Varpaasta hän ei sanonut mitään. Niinpä tietysti.”

Hyvä niin, ajattelee mies.

”Kun toisella on niin suuri intohimo, sitä ei pidä yrittää sammuttaa.”

Liisa Takala
Korallikaktus on kasvattajansa suosikki – kuten moni muukin kasvi.
Korallikaktus on kasvattajansa suosikki – kuten moni muukin kasvi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!