Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tunkkaisen kodin saa raikkaaksi yksinkertaisilla konsteilla

Jotta ilmanvaihto toimii, asukkaan täytyy itse huolehtia perusasioista, esimerkiksi siitä että venttiilit ovat puhtaat.

Koti
 
Leif Rosas
Minttu Kinnunen irrottaa ikkunan tuloilmaventtiilin puhdistusta ja suodattimen vaihtoa varten. Helsinkiläistalo on rakennettu vuonna 1939 ja siinä on painovoimainen ilmanvaihto.
Minttu Kinnunen irrottaa ikkunan tuloilmaventtiilin puhdistusta ja suodattimen vaihtoa varten. Helsinkiläistalo on rakennettu vuonna 1939 ja siinä on painovoimainen ilmanvaihto. Kuva: Leif Rosas

Tuntuuko kodin huoneilma tunkkaiselta? Jos vanha kerrostalohuoneisto pysyy raikkaana vain pitämällä ikkunaa auki, ilmanvaihdossa on luultavasti jotain pielessä.

Tehoton ilmanvaihto vaivaa etenkin ennen 1960-lukua rakennettuja kerros- ja rivitaloja, joissa on painovoimainen ilmanvaihtojärjestelmä. Siinä kylmä ulkoilma virtaa sisään tuloilmaventtiilien läpi ja lämmin sisäilma kulkeutuu ulos asunnosta poistoilmaventtiilien kautta.

Jotta ilmanvaihto toimisi, täytyy asukkaan itse huolehtia perusasioista.

”Paras keino tehostaa ilmanvaihtoa on pitää venttiilit puhtaina. Ne voi imuroida tai pyyhkiä niistä kaiken näkyvän lian niin syvältä kuin ylettää ja vaikka pestä venttiilin veden alla. Jos venttiilissä on suodatin, se pitää puhdistaa ja tarvittaessa vaihtaa”, kertoo Hengitysliiton ja Allergia- ja astmaliiton yhteinen sisäilma-asiantuntija Tuula Syrjänen.

Leif Rosas
Hoitoöljyllä nihkeytetty tomuliina kerää lattialta pölyn ja koirankarvat.
Hoitoöljyllä nihkeytetty tomuliina kerää lattialta pölyn ja koirankarvat.

Tuloilmaventtiilit on sijoitettu ulkoseiniin, jos talossa on painovoimainen ilmanvaihto.

Jos taloon on asennettu tuloilmaikkunat, niiden karmeissa olevien venttiilien suodattimia pitää huoltaa säännöllisesti. Etenkin kaupunkien keskustoissa suodattimet likaantuvat nopeasti. Suodatinten puhdistus ja vaihto kuuluvat asukkaalle.

Fakta

Taloyhtiö vastaa ilmanvaihtokanavista

 Ilmanvaihtokanavien rakenteiden puhdistamisesta vastaa taloyhtiö, asukas ei saa koskea kanaviin.

 Vanhoissa helsinkiläistaloissa ilmanvaihtohormit ovat voineet vahingoittua esimerkiksi sodan ajan pommituksissa.

 Hormien kunto ja mahdolliset tukokset saadaan selville hormikartoituksella, jossa hormit videokuvataan.

 Taloon, jossa on painovoimaisen ilmanvaihto, voidaan tarvittaessa asentaa koneellinen ilmastointi.

 Tällöin täytyy ottaa huomioon uusissa energiamääräyksissä säädetty lämmön talteenotto, ja siksi remontista voi tulla suuri ja kallis.

Lähde: lvi-tekninen asiantuntija Arto Kemppainen, Kiinteistöliitto Uusimaa

Asunnon tuloilmaventtiilit on sijoitettu olo- ja makuuhuoneisiin, poistoilmaventtiilit yleensä keittiöön, kylpyhuoneeseen tai saunaan. Joissakin taloissa venttiilejä on myös vaatehuoneissa.

Parhaiten painovoimainen ilmanvaihto toimii silloin, kun väliovet pidetään auki tai vähintään raollaan. Jos ovia pidetään kiinni, niiden alla pitää olla tarpeeksi suuri rako, jotta ilma kiertäisi koko huoneistossa.

Keittiön ilmanvaihto hoituu seinässä olevan poistoilmaventtiilin tai liesituulettimen avulla.

Liesituuletin toimii tehokkaimmin puhtaana. Mitä ahkerammin liedellä kokataan, sitä useammin liesituulettimen rasvasuodatin kannattaa pestä. Jos liesituulettimessa on aktiivihiilisuodatin, se pitäisi vaihtaa vähintään puolen vuoden välein.

Leif Rosas
Valaisimen näköisessä liesituulettimessa on aktiivihiilisuodatin. Se pitäisi vaihtaa vähintään puolen vuoden välein.
Valaisimen näköisessä liesituulettimessa on aktiivihiilisuodatin. Se pitäisi vaihtaa vähintään puolen vuoden välein.

Pienissä asunnoissa tuloilmaventtiileitä ei välttämättä ole riittävästi tuomaan asuntoon raitista ilmaa.

Vanhoissa kerrostaloissa ritiläventtiilit on saatettu peittää remontin yhteydessä tapetilla, jolloin ilmanvaihto ei enää toimi.

”Jos muuta konstia saada raikasta ilmaa ei ole, voi hätäapuna ottaa huoneen ulommasta ikkunasta tiivisteen pois alhaalta ja sisemmästä ikkunasta ylhäältä”, opastaa Sisäilma ry:n sisäilmaneuvoja Aila Laine-Sarkkinen.

Huoneilmaa voi raikastaa myös säätämällä lämpöpattereita pienemmälle. ”Jos asunnon lämpötila on yli 20–21 astetta, sisäilma voi tuntua tunkkaiselta”, Syrjänen sanoo.

Leif Rosas
Ikkunan tuloilmaventtiiliin oli kertynyt paljon katupölyä.
Ikkunan tuloilmaventtiiliin oli kertynyt paljon katupölyä.

Hyvän sisäilman perusta on puhdas asunto. Siivoamalla poistetaan pinnoille kertynyt pöly ennen kuin se alkaa kerätä kaasumaisia epäpuhtauksia ja toimia ilmanlaatua heikentävien mikrobien kasvualustana. Mikrobeja ovat esimerkiksi bakteerit ja homeet, joiden itiöt pääsevät hengitysilman mukana elimistöön.

Pöly nousee lämpimän ilman mukana kohti kattoa, joten pyyhkimistä vaativat erityisesti korkealla olevat tasot, kuten laakeiden valaisinten pinnat ja kirjahyllyn päällys. Pölyn määrää vähentää myös mattojen, verhojen ja tekstiilien tuuletus.

”Imuroinnin hyöty riippuu laitteen imutehosta ja kyvystä suodattaa hiukkasia eli siitä, jääkö pöly pölypussiin vai puskeeko imuri sen takaisin huoneilmaan”, Laine-Sarkkinen sanoo.

Huonon imurin sijaan kannattaa käyttää hoitoöljyllä nihkeytettyjä kertakäyttöisiä tomuliinoja. Moppiin kiinnitettävät liinat sitovat pölyn ja pikkuroskat lattialta, eikä pölyä ei pöllytetä ympäriinsä.

Ilmanpuhdistin ei riitä korvamaan siivousta. Se, ratkaiseeko laite ilmanlaatuongelman, riippuu Laine-Sarkkisen mukaan sisäilman tilasta. ”Ilmanpuhdistin kerää jonkin verran pölyä huoneilmasta, mutta jos laitetta ei huolla, sinne kertyvä pöly alkaa palautua takaisin huoneeseen.”

Mikrobeja ja niiden hajuja pääsee sisäilmaan myös mädäntyvästä biojätteestä. Siksi biojäteastia kannattaa peittää kannella ja tyhjentää usein.

Huonekasvien homehtunut multa taas voi levittää huoneilmaan sieni-itiöitä. Jos kasvin pintamullassa näkyy hometta, kasvista on syytä luopua, sillä rihmasto on voinut levitä koko ruukkuun.

Mikrobeja voivat levittää myös kierrätyshuonekalut, jotka ovat imeneet epäpuhtauksia sisäänsä hometalosta. Riski on suuri etenkin patjoissa ja topatuissa sohvissa.

”Huonekalusta leviävä haju on merkki siitä, että esine saattaa laskea sisäilman laatua. Sellaisista kalusteista kannattaa hankkiutua nopeasti eroon”, Laine-Sarkkinen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!