Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Onko sähköverkkoon kytketty palovaroitin pakollinen myös vanhoissa taloissa?

Koti
 
Helsingin Sanomat
Kimmo Taskinen
Uusimpien rakentamismääräyksien mukaan uudisrakennuksissa olevat palovaroittimet pitää kytkeä sähköverkkoon.
Uusimpien rakentamismääräyksien mukaan uudisrakennuksissa olevat palovaroittimet pitää kytkeä sähköverkkoon. Kuva: Kimmo Taskinen

Isännöitsijä ja suunnittelukonsultti pakottivat taloyhtiömme asennuttamaan sähköverkkoon kytkettävät palovaroittimet putkiremontin yhteydessä. Ovatko kiinteät palovaroittimet pakollisia vanhoissa kerrostaloissa, kun remontin aika koittaa?

Taloyhtiössä tehtävä putkiremontti on korjaustyö, joka edellyttää rakennuslupaa, sanoo lakimies Marina Furuhjelm asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta.

Rakennuslupaa edellyttävissä remonteissa pitää lähtökohtaisesti soveltaa rakentamismääräyksiä.

Uusimpien rakentamismääräyksien mukaan uudisrakennuksissa olevat palovaroittimet pitää kytkeä sähköverkkoon.

Jo olemassa olevien talojen osalta rakennusvalvontaviranomainen arvioi korjaushankkeen yhteydessä, miltä osin rakentamismääräyksiä pitää noudattaa ja täytyykö esimerkiksi kiinteitä palovaroittimia asentaa, Furuhjelm sanoo.

Sähköverkkoon kytkettävien palovaroittimen pakollisuus voi näin ollen vaihdella kunnittain.

”Itse en ole törmännyt siihen, että viranomainen edellyttäisi tällaisia palovaroittimia putki- tai sähköremontin yhteydessä tavallisessa taloyhtiössä”, Furuhjelm sanoo.

Helsingin rakennusvalvontavirastosta kerrotaan, että se ei edellytä remontoitaviin asuintaloihin kiinteitä palovaroittimia.

Saako ilmoitustaululla tiedottaa turvalukoista?

Porraskäytävämme ilmoitustaululla ilmoitetaan, milloin vesimittarit luetaan. Ilmoituksessa asukkaita pyydetään jättämään turvalukot auki. Onko se oikein?

Laki ei kiellä tiedottamista vesimittareiden luennasta porraskäytävän ilmoitustaululla, vaikka tiedotteessa pyydettäisiin jättämään huoneistojen turvalukot auki, sanoo lakiasiantuntija Jaana Sallmén Isännöintiliitosta.

Hänestä ilmoitustaulutiedottaminen voi olla halvempi, mutta ei välttämättä paras tapa. Turvallisempaa on ilmoittaa asuntoon jaettavalla tai sähköpostilla lähetettävällä asukastiedotteella.

Järjestyslain mukaan kerrostalossa on oltava näkyvässä paikassa talonmiehen tai isännöitsijän yhteystiedot muun muassa poliisin ja pelastustoimen sisäänpääsyn varmistamiseksi.

Tämä johtaa siihen, että ilmoitustaulu on nähtävissä porraskäytävän ulkopuoleltakin. Silloin on riski, että varkaat saavat tiedon avoinna olevista turvalukoista.

Vaikka Sallménin mielestä on järkevämpää panostaa turvalliseen tapaan viestiä, huolto-, isännöinti- tai taloyhtiötä ei hänen mukaansa voisi syyttää huolimattomasta toiminnasta, jos huoneistoon murtaudutaan auki jätetyn turvalukon takia.

Asukkaan kannattaa olla kotona silloin, kun vesimittarit luetaan. Hänellä on oikeus olla paikalla aina, kun asunnossa käydään. Hän voi myös ehdottaa yhtiölle itselleen sopivaa aikaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!