Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asuntosijoittaja – näillä kolmella vinkillä kevennät verotustasi

Esimerkiksi sijoitusasuntoa varten otetusta lainasta saa vähentää korot kokonaan.

Koti
 
Tatu Lertola
Sijoitusasunnon omistaja voi vähentää parketin asennuksen kulut verotuksessa.
Sijoitusasunnon omistaja voi vähentää parketin asennuksen kulut verotuksessa. Kuva: Tatu Lertola
Fakta

Vastikkeita ei aina saa vähentää verotuksessa

 Taloyhtiö voi joko rahastoida vastikkeet tai kirjata ne tuloksi. Asia selviää isännöitsijältä kysymällä.

 Jos yhtiö rahastoi vastikkeet, asuntosijoittaja ei saa vähentää niitä verotuksessa, ennen kuin myy asunto-osakkeet.

 Kun verottaja laskee asunnon myynnistä syntynyttä luovutusvoittoa, se vähentää voitosta asunnon hankintamenot, remonttikulut ja taloyhtiölle maksetut rahastoidut vastikkeet.

1 Lainan korot

Asuntosijoittaja on omistusasujaa paremmassa asemassa lainan korkovähennyksessä. Sijoitusasunnon hankkimista varten otetun lainan korko on nimittäin kokonaan vähennyskelpoinen, kun taas asuntolainan korkoa voi vähentää verotuksessa vain osittain: esimerkiksi tänä vuonna 65 prosenttia korosta.

Toisin kuin asuntolainan ottajalle, sijoittajalle vähennyskelpoisia ovat myös pankin lainasta perimät sivukulut, kuten luotonvarausprovisio, järjestelypalkkio ja toimitusmaksu.

”Käytännössä kaikki tulonhankkimistoimintaan otetun lainan kulut ovat vähennyskelpoisia”, täsmentää Veronmaksajien lakiasiainjohtaja Vesa Korpela.

Uuden asuntosijoittajan pitää olla tarkkana ja huolehtia varsinkin ensimmäisenä vuonna siitä, että sijoitusasuntoa varten otetun lainan korko tulee esitäytettyyn veroilmoitukseen oikein. Sen täytyy näkyä siinä tulonhankkimislainan korkona.

”Voi olla, että pankki ilmoittaa sen asuntolainan korkona, koska lainan vakuutena on asunto. Laina voi näkyä kulutusluottonakin”, Korpela sanoo.

2 Remonttikustannukset

Asuntosijoittaja saa verovähennyksiä myös sijoitusasunnossa tekemistään remonteista.

Vuosikorjaukset pitää vähentää aina maksuvuonna, eli vähennyksiä ei voi hajauttaa eri vuosille. Vuosikorjauksia ovat kaikki asunnon ylläpitoon liittyvät kunnostukset, kuten maalaus, tapetointi, lattian hionta ja kaappien uusiminen.

Perusparannukset eli esimerkiksi parvekelasien tai parketin asennus tai kylpyhuoneen laatoitus asuntoon sen sijaan jaksotetaan kymmenelle vuodelle.

Se tarkoittaa sitä, että kymmenen vuoden aikana vähennyksiä saa tehdä vuosittain aina kymmenesosan.

Jos perusparannuksen kuluja on vielä vähentämättä silloin, kun sijoitusasunto myydään, loput kulut vähennetään myyntihinnasta, Korpela sanoo.

Remonttikuluja ei voi vähentää vuokratuloista, jos sijoittaja tekee remontin heti asunnon oston jälkeen, Korpela muistuttaa. Tällöin verottaja katsoo, että remonttikulut ovat osa asunnon hankintahintaa.

”Jos sijoittaja ostaa asunnon esimerkiksi tammikuussa, tekee remontin helmikuussa ja vuokralainen tulee maaliskuussa, remonttikuluja ei saa vähentää”, Korpela sanoo.

Vähennyksiä saisi, jos asunnon ostaisi tammikuussa, vuokralainen tulisi jo helmikuussa, mutta remontin tekisi vasta maaliskuussa. Se ei olisi kuitenkaan vuokralaisen kannalta oikeudenmukaista.

”Asioita ei kannata tehdä pelkästään verotusta miettien. Voi olla, ettei asuntoa saa vuokralle, jollei siellä tee remonttia.”

3 Juoksevat kulut

Muita sijoitusasunnon vuokraukseen liittyviä vähennyskelpoisia kuluja ovat muun muassa hoitovastike, kiinteistövero, vakuutukset, perintäkulut, asuntosijoittamista käsittelevät koulutukset ja alan kirjallisuus.

Sijoitusasunnon kalusteet ja kodinkoneet, kuten jääkaappi-pakastimen tai uunin, voi niin ikään vähentää verotuksessa kerralla, kun niiden hankintahinta on alle 1 000 euroa.

Jos hankintahinta ylittää 1 000 euroa, kalusteista tehdään menojäännöspoisto. Se toimii niin, että ensimmäisenä vuonna vähennetään 25 prosenttia ostohinnasta, toisena vuonna 25 prosenttia siitä, mitä edellisen poiston jälkeen jäi jäljelle, ja niin edelleen kunnes kulut on kokonaan vähennetty.

Vähennyskelpoisia ovat lisäksi matkakulut, jos käy vuokraamassaan asunnossa esimerkiksi toisella paikkakunnalla.

Lähteenä myös Joonas Oravan ja Olli Turusen kirja: Osta, vuokraa, vaurastu (Talentum 2013).

Korjaus 23.11. klo 11:38. Remonttikuluja ei voi vähentää vuokratuloista, jos sijoittaja tekee remontin heti asunnon oston jälkeen

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!