Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Haaveiletko lisätilasta? Kaksi asuntoa yhdistyy kätevästi

Markku Rintalan perhe tarvitsi lisää tilaa. Sitä saatiin seinän takaa, ja naapurin kaksio yhdistettiin kolmioon.

Koti
 
Taru Taipale
Kahdesta asunnosta voi tulla yksi
Kahdesta asunnosta voi tulla yksi
Helsingissä yhdistetään joka vuosi useita kymmeniä asuntoja. Rakennusentisöijä Markku Rintalan perheen koti laajeni vuonna 2009 naapurikaksioon. Rintala purki huoneistojen väliltä vähän seinää ja siirsi keittiön makuuhuoneeseen.

Kun astuu rappuun Helsingin Käpylässä, ei tiedä, kumpaa ovikelloa soittaa. Rintalan perheen kotiin johtaa kaksi samanlaista ovea.

Vieras valitsee toisen, rimpauttaa kelloa ja kohta Markku Rintala avaa oven. Hän kertoo, että myös toisesta ovesta olisi päässyt eteiseen. Siis siihen toiseen eteiseen.

Tästä ovesta pääsee sen asunnon eteiseen, jonka Rintalan perhe osti vuonna 1999. Se asunto oli 60-neliöinen huoneisto, jossa oli eteisen lisäksi keittiö, kylpyhuone, kaksi makuuhuonetta, olohuone ja parveke.

Vuonna 2003 perhe osti naapurin noin 40 neliön kaksion, joka laitettiin vuokralle. Asunnot yhdistettiin vuonna 2009, kun lapset olivat 10- ja 12-vuotiaita ja tarvitsivat omat huoneet.

Siitä lähtien perheellä on ollut kahden ulko-oven ja eteisen lisäksi kaksin kappalein kylpyhuoneita, olohuoneita sekä parvekkeita.

Keittiöitä yhdistetyssä asunnossa on vain yksi, ja se sijaitsee pääosin vanhan asunnon entisessä makuuhuoneessa.

Keittiön siirtäminen makuuhuoneeseen oli Markku Rintalan mielestä täydellinen ratkaisu. Ilman sitä koko suunnitelma kahden asunnon yhdistämisestä olisikin saattanut olla aika huono idea.

Outi Pyhäranta / HS
Markku Rintala istuu vanhan kolmion puolella entisessä vanhempien makuuhuoneessa. Sen tilalle rakennettiin keittiö ja oviaukko naapurin kaksioon.
Markku Rintala istuu vanhan kolmion puolella entisessä vanhempien makuuhuoneessa. Sen tilalle rakennettiin keittiö ja oviaukko naapurin kaksioon.

Kerrostaloasuntoja voidaan yhdistää sivuttain mutta myös ylös- tai alaspäin. Viime aikoina ovat yleistyneet muutoshankkeet, joissa asuntoon yhdistetään osa taloyhtiön tilaa, kuten kellaria. Sinne on saatettu rakentaa esimerkiksi pieni sauna.

Kovin tavallisia yhdistämiset eivät ole. Helsingin rakennusvalvontavirasto myöntää lupia asuntojen yhdistämisille muutamia kymmeniä vuosittain.

Voi olla, että useampikin haaveilee asiasta, mutta ei pääse ostamaan naapurin asuntoa.

Markku Rintalan vaimo oli pyytänyt naapurikaksion omistanutta perikuntaa ottamaan yhteyttä, jos se koskaan päättäisi myydä asuntoa. Vastaus oli, että kaksiota ei myydä. Perikunta muutti kuitenkin mielensä.

Markku Rintala
Naapuriasunnossa oli alkuperäinen keittiö.
Naapuriasunnossa oli alkuperäinen keittiö.

Markku Rintala esittelee perheen entistä keittiötä, josta syksyllä 2009 tuli tyttären huone:

”Tuosta poistettiin keittiön kaapit ja seinään tehtiin äänieristys, jotta rappukäytävästä ei kuulu äänet sisään. Nurkasta poistettiin liesi. Siellä näkyy edelleen ilmanvaihtokanava. Keittiön kaapit ja taso vietiin pala palalta uuteen keittiöön. Vanha ruokakomero taas on vaatekaappina meidän nykyisessä makuuhuoneessamme.”

Siirrymme nykyiseen keittiöön, josta on puhkaistu kulku toiseen asuntoon. Tarkkaan ottaen keittiö on osaksi molemmissa asunnoissa.

”Salaattipuoli ja pihvipuoli”, Rintala vitsailee. Salaattipuoli on se osa keittiötä, joka sijaitsee vanhassa makuuhuoneessa ja jossa on vesipiste. Pihvipuoli on toisen asunnon entinen keittiö, jossa edelleen sijaitsee liesi.

Keittiöstä matka jatkuu entiseen naapurin olohuoneeseen, josta aukeaa toinen parveke. Olohuoneen takana on makuuhuone. Tämä on perheen vanhempien valtakuntaa. Vanha asunto on jätetty lapsille.

Jos Rintala ei olisi saanut ajatusta keittiön siirtämisestä, asuntojen yhdistäminen ei olisi toiminut. Asunnot olisivat ehkä jääneet ennalleen, ja perhe olisi jakautunut asumaan kaksiossa ja kolmiossa.

Muuttaakaan he eivät olisi halunneet. Perhe on viihtynyt Olympiakylässä hyvin. Lasten kasvaessa piti saada lisää huoneita eikä Olympiakylän taloissa ole tarjolla isoja asuntoja.

Outi Pyhäranta / HS
Kolmion entisessä keittiössä on nyt tyttären makuuhuone.
Kolmion entisessä keittiössä on nyt tyttären makuuhuone.

Lopputulos on hyvä, Markku Rintala tuumii. Hän nauttii siitä, että voi kävellä kodissaan kaikkien huoneiden läpi.

Kaksi huoneistoa yhdistämällä asunnosta saatiin sataneliöinen, eikä 1940-luvun kodikkuutta tuhottu.

Rintalat eivät halunnut tehdä remontissa mitään peruuttamatonta. Hehän saattavat vielä jonain päivänä haluta palauttaa asunnot ennalleen.

Markku Rintala on ammatiltaan rakennusentisöijä ja osasi tehdä suunnitelmat itse. Arkkitehti vain piirsi ne puhtaaksi. Muille hän suosittelee ammattilaista.

”Pitää olla kunnon suunnittelija, joka osaa myös keskustella. Mutta ideoiden pitää olla asiakkaan, jotta lopputuloksesta tulee oma koti”, Rintala neuvoo.

Rintalan kodissa lopputulos ilahduttaa asukkaita edelleen – ja erityisesti siksi, että se on heidän näköisensä.

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!