Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luvan saanti asuntojen yhdistämiseen ei ole itsestäänselvää

Kahden asunnon yhdistäminen on helpompaa kuin jakaminen.

Koti
 
Taru Taipale
Fakta

Ota ensin yhteyttä taloyhtiöön

 Jos harkitset asuntojen yhdistämistä, selvitä ensin, mitä taloyhtiö vaatii. Taloyhtiö hakee muodollisesti muutoslupaa.

 Taloyhtiö voi olla myös myöntämättä lupaa.

 Tietoa asuntojen muutostöihin liittyvästä lupaprosessista saa rakennusvalvonnan sivuilta sekä soittamalla.

 Virastossa kannattaa käydä siinä vaiheessa, kun alkaa olla selvillä, minkälaista muutosta ollaan tekemässä.

 Jokainen muutoskohde on omanlaisensa eikä kaiken kattavia ohjeita voi antaa. Jokaisen ajatus rakentamisesta on erilainen.

Lähde: Juha Veijalainen

1 Mitä sanoo asunto-osakeyhtiölaki?

Asuntojen yhdistäminen edellyttää lupaa taloyhtiöltä. Jotta kaksi asuntoa yhdistyy yhdeksi, johonkin seinään pitää puhkoa reikä. Kun kyseessä on kahden asunnon välinen seinä, se on todennäköisesti kantava. Ja koska muutostyö menee huoneiston ulkopuolelle, edes ilmoitus taloyhtiölle ei riitä.

Isännöintiliiton lakimiehen Jaana Sallménin mukaan osakkaan pitää toimittaa purettavaksi suunnitelluista seinistä tarkat lujuus- ja kantavuuslaskelmat. Taloyhtiön pitää vastaavasti katsoa, että laskelmat riittävät.

”Jos osakkaan selvitys osoittaa, että seinän purkaminen saattaa aiheuttaa vahinkoa talon rakenteille, taloyhtiön ei tarvitse antaa lupaa yhdistämiseen”, Sallmén sanoo.

Taloyhtiö voi päättää olla myöntämättä lupaa myös silloin, kun selvitysten perusteella talolle ei aiheudu riskiä. Jos lupa on vastaavassa tilanteessa aiemmin annettu toiselle osakkaalle, lupa tulisi Sallménin mukaan antaa. Hän epäilee, että jos tässä tilanteessa asiasta tulisi riitaa, osakas voisi olla vahvoilla.

Huoneistojen yhdistämisestä ei ole olemassa juurikaan oikeuskäytäntöä.

Sitä vastoin asunnon jakamisesta on.

Vuonna 2011 Korkein oikeus päätti, että osakkaalla ei ole lupaa jakaa asuntoaan ennen kuin muutos on viety yhtiöjärjestykseen. Yhtiöjärjestyksen muutos tehdään yhtiökokouksessa ja se vaatii kahden kolmasosan enemmistön.

Kahden asunnon yhdistäminen on helpompaa, koska se ei muuta osakkaan ja yhtiön suhteita. Yhdistetyt asunnon näkyvät yhtiöjärjestyksessä edelleen kahtena asuntona, ja osakas maksaa sen mukaan vastikkeet.

Ratkaisu on myös osakkaan edun mukainen, koska silloin asuntojen palauttaminen ennalleen on helpompaa.

Asuntojen yhdistäminen on niin iso muutos, että se vaatii rakennusluvan. Koska taloyhtiö käytännössä omistaa rakennuksen, rakennuslupaa hakee virallisesti taloyhtiö.

2 Mitä sanoo rakennusvalvonta?

Asuntojen yhdistäminen – tai pilkkominen – vaatii vähintään toimenpideluvan rakennusvalvontaviranomaiselta. Helsingissä luvat myöntää kaupungin rakennusvalvontavirasto.

Pelkkä toimenpidelupa ei välttämättä riitä. Jos asuntojen yhdistäminen johtaa merkittäviin vesijohto- tai viemäröintimuutoksiin tai edellyttää muutoksia talon kantaviin rakenteisiin, on luvat syytä selvittää tarkemmin.

Helsingin rakennusvalvontaviraston lupayksikön päällikkö Juha Veijalainen korostaa, että rakennuslupia ei haeta ensisijaisesti siksi, että viranomainen niitä vaatii – vaan siksi, että muutostyöt toteutettaisiin oikein ja asukkaan kannalta fiksusti.

”Meidän viestimme on: tehkää suunnitelmat kunnolla”, Veijalainen painottaa.

Suunnitelmien tekeminen edellyttää aina rakennusalan ammattilaista.

Moni yhdistettävä asunto vaatii myös muuta suunnittelua, jotta kahdesta asunnosta syntyy toimiva kokonaisuus. Siksi Veijalainen korostaa suunnitelmien tekemistä hyvin ja mielellään ammattilaisen kanssa.

”Yhdistämisissä syntyy usein kulkureittien risteämisiä ja turhia neliöitä. Asuntojen yhdistämisen nettohyöty saattaa jäädä pieneksi. Kokeneella ammattisuunnittelijalla saattaa olla hyvinkin pieniä muutosideoita, joilla koko paketti paranee”, hän sanoo.

Veijalaisen mukaan lupahakemuksia asuntojen yhdistämiselle hylätään hyvin harvoin. Paljon tyypillisempää on, että viranomainen ei myönnä lupaa ison asunnon pilkkomiseen.

Jos suunnitelmat ja paperit ovat kunnossa, rakennusvalvontavirasto saa käsiteltyä hakemukset muutamassa viikossa.

Mutta hakemuksissa on isoja eroja. Veijalaisen mukaan kaikista ei saa edes tolkkua, mitä ihminen on tekemässä.

”Jos joudumme kysymään paljon lisää tietoa, se hidastaa lupaprosessia. Suunnitelmien puutteellisuus on ihan keskeinen syy sille, miksi luvan saaminen kestää.”

Veijalainen muistuttaa, että lupaa edellyttäviin hankkeisiin tarvitaan aina kunnon suunnitelmat – riippumatta siitä, kokeeko ihminen itse muutokset pieniksi vai suuriksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!