Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mikä menetelmä kannattaa valita?

Koti
 
Helsingin Sanomat
Antti Hämäläinen
Putkimies tekee lattiaan vesieritystä Helsingin Oulunkylässä.
Putkimies tekee lattiaan vesieritystä Helsingin Oulunkylässä. Kuva: Antti Hämäläinen

Sopivan menetelmän valintaan vaikuttaa kylpyhuoneiden ja putkien kunto.

Perinteinen putkiremontti on yleisin tapa kunnostaa talon putket. Remonttiaika on pitkä, koska rakenteet avataan ja putket vaihdetaan kokonaan uusiin.

Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen sanoo, että perinteiseen putkiremonttiin päädytään silloin, kun märkätilojen tekninen käyttöikä eli noin 25 vuotta on kulunut.

Vaihtoehtoisia menetelmiä ovat viemäriputkien sukitus ja pinnoitus. Perinteistä ja uusia menetelmiä voi myös yhdistellä.

Pinnoitus on jäämässä pois, koska viemäreiden käyttöikä on voinut olla siinä vain alle viisi vuotta. Siinä vanhan putken sisään harjataan tai ruiskutetaan epoksia, joka kovettuu suojaksi putken pintaan.

Sukituksessa epoksi viedään vanhan putken sisälle polyesterisukassa. Työ hoituu perinteistä putkiremonttia nopeammin ja siistimmin. Pinnoitusta ei voi hyödyntää, jos putket ovat syöpyneet tai muuten rikki. Sukitusta voi harkita, kun suurin osa kylpyhuoneista on jo uusittu.

Jos kylpyhuoneita ei ole kunnostettu eikä rakenteita avata, riskinä on, että mahdolliset vuodot ja kosteusvahingot jäävät huomaamatta, muistuttaa Talokeskuksen linjasaneerausyksikön päällikkö Timo Haapea.

Esimerkiksi vedeneristykset voivat vanhoissa kylpyhuoneissa olla huonossa kunnossa tai niitä ei ole ollenkaan. Siksi perinteinen putkiremontti on varmin.

Kunnostamalla vanhojen putkien käyttöikää saa Kemppaisen mukaan pidennettyä 15–40 vuodella. Uudet viemäriputket kestävät pidempään, 40–50 vuotta.

Ennen putkiremontin menetelmien valintaa pitää taloyhtiössä tehdä luotettava lämpö-, vesi- ja viemäriputkien kuntotutkimus, märkätilakartoitus sekä hankesuunnitelma.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!