Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS vertaili nopeita putkiremontti­menetelmiä – urakoitsijat lupaavat valmista jopa runsaassa viikossa

Perinteisessä remontissa kylpyhuoneet voivat olla suurimman osan remonttiajasta tyhjillään

Koti
 
Antti Hämäläinen
Kuvan kylpyhuoneeseen asennettaan moduulia, jossa keskellä kulkee viemäriputki. Sivuilla on liitännät hanoille.
Kuvan kylpyhuoneeseen asennettaan moduulia, jossa keskellä kulkee viemäriputki. Sivuilla on liitännät hanoille. Kuva: Antti Hämäläinen

Putkiremontti kestää nopeimmillaan runsaan viikon, selviää HS:n tekemästä seitsemän erilaisen putkiremonttimenetelmän vertailusta.

Korjausrakentamiseen erikoistunut Consti lupaa valmista asuntokohtaisesti kymmenessä päivässä.

Sen käyttämä Ideal-menetelmä ei kuitenkaan ole perinteinen linjasaneeraus, jossa vanha kylpyhuone puretaan kokonaan ja putket uusitaan täysin. Sen sijaan vanhan kylpyhuoneen sisälle tuodaan uusi, tehtaassa valmistettu moduuli.

Constin toisessa menetelmässä, Hybridissä, taas uusitaan pelkät vesijohdot ja vanhat viemäriputket kunnostetaan sukittamalla. Sitä markkinoidaan 15 päivän remonttiajalla.

Vaikka remonttien asuntokohtaisen läpimenoajan mainostetaan olevan vain 10–15 päivää, koko linjan valmistuminen kestää 4–6 viikkoa. Se on noin puolet nopeammin kuin keskimäärin. Isännöintiliiton putkiremonttibarometrin mukaan perinteinen linjasaneeraus kestää noin 12 viikkoa.

Constin mukaan asunnot ovat silti täysin asuttavassa kunnossa huoneistokohtaisen urakka-ajan eli enintään parin viikon jälkeen. Vanha vesijohto on käytössä siihen saakka, kunnes uusi valmistuu.

Nopeiksi mainostettujen vaihtoehtoisten putkiremonttien kesto ei juuri eroa perinteisestä putkiremontista, jos myös niissä päädytään uusimaan märkätilat kokonaan, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan lvi-asiantuntija Arto Kemppainen.

Samaa mieltä on Talokeskuksen linjasaneerausyksikön päällikkö Timo Haapea.

”Kaikki menetelmät ovat suunnilleen yhtä nopeita, jos kylpyhuoneet uusitaan ja remontin sisältö on sama.”

Esimerkiksi Flowallin ja Uponor Cefon kaltaisissa elementtiratkaisuissa remontti aikaa on saatu pari viikkoa lyhyemmiksi. Niissä putkiremontti toteutetaan muuten perinteisellä tavalla, mutta putkimoduulit on esivalmistettu.

Juhani Niiranen
Putkiremontin tieltä poistettuja vanhoja vesikalusteita.
Putkiremontin tieltä poistettuja vanhoja vesikalusteita.

Uusimman putkiremonttimenetelmän tuo markkinoille Pilaster. Siinä putket viedään koteloon talon ulkopuolelle.

Pilasterin toimitusjohtaja Janne Kantola sanoo, että asukkaiden ei tarvitse kärsiä remontista kuin viikon tai kaksi, koska suurin osa työstä tehdään muualla kuin asunnoissa.

Pilaster-menetelmällä ei ole vielä toteutettu yhtään kohdetta. Ensimmäinen remontti alkaa vuodenvaihteessa.

Perinteisiä ja uusia menetelmiä yhdistelevä Fira Palvelut puolestaan pyrkii viikon putkiremonttiin.

Artikkeliin liittyvät

Toimitusjohtaja Sami Kokkosen mukaan alan toimintatapa on vanhanaikainen. Hän haluaa uudistaa käsityksen putkiremontista, joka kärsii huonosta maineesta – siitä, että aikataulut pettävät ja budjetit ylittyvät.

Hän on hakenut oppia Saksasta, jossa putkiremonteissa on jo päästy viikon läpimenoaikaan. Nyt yritys tekee putkiremontin kuudessa viikossa.

Putkiremontti tehdään perinteisesti päällekkäiset kylpyhuoneet kerrallaan. Yhdellä urakoitsijalla on usein samaan aikaan monia kohteita, joissa se kierrättää työmiehiään.

Putkiremonttikohteessa kylpyhuoneet voivat siten olla suurimman osan remonttiajasta tyhjillään. Tämä selvisi, kun Fira Palvelut asensi riistakamerat työmailleen.

”Halusimme seurata, miten työt kohteissa etenevät. Tulos oli pöyristyttävä: 82 prosenttia työajasta kylpyhuoneet olivat ilman työmiehiä. Siitä ei ole hyötyä kenellekään”, Kokkonen sanoo.

Saksan-mallissa putkiremontti toteutetaan niin, että työt aloitetaan kylpyhuoneissa limittäin, remontit tehdään samalla porukalla ja urakka aikataulutetaan tarkasti kahden tunnin siivuihin.

”Jokaisella ukolla on joka päivä yhdellä työmaalla neljä siivua. Näin ei tule hukka-aikaa eikä tarvetta hyppiä eri työmaiden välillä”, Kokkonen sanoo.

Kokkonen kertoo saksalaisesta asentajaryhmästä, joka on tehnyt töitä yhdessä jo 20 vuotta.

”Suomessa rakennusalalla puhutaan projektiliiketoiminnasta. Se tarkoittaa sitä, että jokainen projekti on ainutlaatuinen. Joka kerta työmiehet kerätään erikseen. Se ei ole hyvä asia, koska silloin oppiminen lähtee käytännössä aina nollasta.”

Juttua varten on haastateltu myös Constin kehityspäällikköä Harri Katajalaa, Consti Talotekniikan asiakkuuspäällikköä Jaakko Suomelaa ja Uponorin hankekehityspäällikköä Toni Wahlforsia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!