Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloyhtiöiden kannattaa kiireesti sopia kattolumien tarkkailusta

Jotkin kiinteistönhuoltoyritykset tekevät jo sopimuksia kattolumien tarkkailusta, mutta toiset kieltäytyvät vedoten liian suureen vastuuseen

Koti
 
Antti Hämäläinen
Lunta pudotettiin talon katolta Helsingin Kalliossa.
Lunta pudotettiin talon katolta Helsingin Kalliossa. Kuva: Antti Hämäläinen
Fakta

Hallitus vastaa turvallisuudesta

 Taloyhtiön hallituksen pitää huolehtia siitä, että yhtiön pihalla on turvallista liikkua. Piha pitää aurata, hiekoittaa, lumet pudottaa katolta ja vaaralliset alueet eristää selkeästi.

 Hallitus voi siirtää kiinteistönomistajalle kuuluvan vastuun tehtävien hoitamisesta kiinteistöpalveluyritykselle, jonka kanssa isännöitsijä sopii tarkasti, miten ja kuinka usein kattolumia tarkkaillaan ja pudotetaan.

 Taloyhtiön johdon on varmistettava, että kiinteistöpalveluyritys noudattaa sopimusehtoja.

Lähde: Isännöintiliitto ja kiinteistöalan yhteistyöjärjestö Rakli ry

Ennen talven lumipyryjä jokaisessa taloyhtiössä kannattaa varmistaa, että kattolumien tarkkailusta on sovittu kiinteistönhuollosta vastaavan yrityksen kanssa selvästi.

Talojen katoilta tippuva lumi ja jää aiheuttavat vaaratilanteita kadulla liikkuville. Pahimmillaan ne tappavat. Kattolumiturmissa on muutamana viime vuotena kuollut kolme ihmistä. Onnettomuuksista kaksi on sattunut Helsingissä ja yksi Tampereella.

Vastuu katolle kertyvien lumien turvallisesta poistamisesta on kiinteistön omistajalla.

Isännöitsijä ja hallitus voivat joutua kattolumionnettomuuksien takia suuriin vaikeuksiin, jos he ovat toimineet huolimattomasti lumen poistamisessa. Sopimalla asiasta riittävän tarkasti hallitus hoitaa vastuunsa.

”Huolimattomuudeksi voidaan katsoa se, ettei taloyhtiön johto ole sopimuksilla huolehtinut kattolumien tarkkailusta eikä tarvittavista toimenpiteistä, kuten varoituskylttien asettamisesta ja kattolumien pudottamisesta”, sanoo asianajaja Ari Kanerva asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanervasta.

Hallituksen jäsenten tai isännöitsijän ei itse tarvitse kiivetä katolle pudottamaan lumia eikä asettaa varoitusmerkkejä pihalle. Heidän pitää kuitenkin huolehtia siitä, että joku, esimerkiksi huoltoyhtiö, hoitaa tehtävät.

Paras tapa vaikeuksien välttämiseksi on kirjallinen sopimus. Jotkin kiinteistöpalveluyritykset tekevät jo sopimuksia kattolumien tarkkailusta, mutta toiset kieltäytyvät siitä.

Matinkylän Huollon isännöitsijä Ari Aaltonen kertoo, että esimerkiksi hänen isännöimissään kiinteistössä kaksi huoltoyhtiötä ei ole suostunut allekirjoittamaan tarkkailusopimusta.

”Liian iso vastuu”, Aaltonen perustelee huoltoyhtiöiden haluttomuutta yhteistyöhön.

Kattolumien tarkkailuun ei ole olemassa yleispätevää sopimusmallia. Sopimus tehdään aina tapauskohtaisesti taloyhtiön ja kiinteistöpalveluita tarjoavan yrityksen välille.

Alan järjestöt ovat kuitenkin yhdessä linjanneet asiat, joista on hyvä sopia. Taloyhtiö voi myös sopia kiinteistöpalveluyrityksen kanssa, että lumen ja jään poistoon ryhdytään automaattisesti, kun siihen on tarvetta.

Näin on toimittu monessa Aaltosen hoitamassa taloyhtiössä. Sopimukseen on merkitty, että huoltomiehet tarkkailevat kattolumen tilannetta ja jääpuikkojen muodostumista. Tarvittaessa he suojaavat piha-alueen ja aloittavat lumenpudotuksen.

Aapo Huhta / HS
Lumenpudotuksesta varoitettiin jalankulkijoita puomilla Helsingin Runeberginkadulla.
Lumenpudotuksesta varoitettiin jalankulkijoita puomilla Helsingin Runeberginkadulla.

Isännöintiliiton mukaan taloyhtiöiden ulkoalueiden hoitokustannukset ovat keskimäärin kolme prosenttia hoitovastikkeesta ja lumityöt tästä vain osan. Taloyhtiössä kannattaa keskustella siitä, miten paljon osakkaat haluavat panostaa kiinteistön turvallisuuteen.

Kanerva muistuttaa, ettei kumpikaan osapuoli voi yksipuolisesti lisätä tai vähentää toistensa velvoitteita, vaan palveluista ja niistä maksettavasta korvauksesta on sovittava yhdessä. Jos huoltoyhtiö ei suostu päivittämään sopimusta, taloyhtiö voi joko maksaa enemmän tai vaihtaa palveluntarjoajaa.

”Palvelu ei ole ilmainen taloyhtiölle, mutta turvallisuudessa ei kannata säästellä. Maksan mielelläni siitä, että onnettomuuksia yritetään ehkäistä ennalta”, Aaltonen sanoo.

Huoltoyhtiöt laskuttavat palveluistaan yleensä tuntilaskutuksella. Aaltosen mukaan kiinteistöpalveluyritys laskuttaa katon lumitöistä ja pihan puomittamisesta keskimäärin 40–50 euroa tunnilta. Vuodessa hintaa kertyy muutama sata euroa.

Isommissa kiinteistöissä, joissa on kolmesta viiteen rakennusta tai noin sata huoneistoa, onnettomuuksia ennalta ehkäisevät lumityöt ovat maksaneet lumisina talvina 1 500–2 000 euroa vuodessa.

”Kustannukset eivät ole taloyhtiöille suuria”, Aaltonen sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!