Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalainen haluaa Tallinnasta keskustakaksion

Ostajana on usein eläkeikää lähestyvä, joka haluaa kodin sadallatuhannella eurolla

Koti
 
Taru Taipale
Marko Mumm
Mika Sucksdorff on toiminut kiinteistönvälittäjänä Tallinnassa yhdeksän vuotta.
Mika Sucksdorff on toiminut kiinteistönvälittäjänä Tallinnassa yhdeksän vuotta. Kuva: Marko Mumm
Fakta

Mitä pitää tietää, jos haluaa ostaa asunnon Virosta?

 Virossa ei ole asunto-osakeyhtiöitä vaan asuinrakennuksia hallinnoi eräänlainen talon oma osuuskunta tai yhdistys. Vanhoissa taloissa asioiden hoito saattaa olla sotkuista. ”Paitsi virolaisille itselleen, jotka ovat tottuneet siihen”, sanoo Habitan toimitusjohtaja Jari Gardziella. Habita avasi juuri ensimmäisen toimistonsa Virossa.

Vanhoissa taloissa voi olla vaikea selvittää remonttitarpeet. Suomalainen rakennusalan yrittäjä Peter Malmberg neuvoo aina tutkimaan talon kuntoa ulkoapäin, vaikka asunto olisi sisältä kuinka kiva hyvänsä.

 Ostajan pitää selvittää tarkkaan, että talo on kunnossa ja että sen sen omistajilla on sekä maksukykyä että -halua pitää sen kunnossa tulevaisuudessakin. Ostajan kannattaa pyytää vastikelaskut nähtäväksi. Niistä selviää, mitä ja mistä talossa maksetaan.

 Virossa kaikki asuntokaupat ovat kiinteistökauppoja ja ne vahvistetaan notaarilla. Notaari laatii asiapaperit ja tarkistaa, että kaikki on oikein. Käytännössä ostaja tallettaa rahat notaarin tilille, josta ne siirretään myyjälle, kertoo kiinteistönvälittäjä Mika Sucksdorff. Hän on osakas virolaisessa Uus Maa -kiinteistönvälitysyrityksessä.

 Jos olet kiinnostunut ostamaan asunnon Virosta, kannattaa ensin muuttaa vuokralle sinne, mistä olet kiinnostunut ja alkaa vasta sitten etsiä omaa asuntoa.

 Myytäviä ja vuokrattavia asuntoja löytyy muun muassa City24.ee-ja Kv.ee-palvelusta, jotka toimivat myös suomen kielellä.

Piritassa ensimmäiset asukkaat ovat muuttaneet sisään upouuteen kerrostaloon. Suomalainen kiinteistönvälittäjä Mika Sucksdorff esittelee vielä myynnissä olevaa asuntoa. Hän on myös osakas Uus Maa -kiinteistönvälitysyrityksessä.

Tämä seitsemännessä kerroksessa sijaitseva 63 neliön kaksio maksaa 249 000 euroa, mikä on paikalliseen hintatasoon verrattuna arvokas. Tyypillisesti suomalainen ostaa Tallinnasta noin sadantuhannen euron hintaisen keskustakaksion.

Sucksdorffin asiakas on yhä useammin eläkeikää lähestyvä suomalainen, jolla on jo kokemusta Virosta ja joka haluaa nyt täältä myös asunnon.

Aiemmin Tallinnassa oli liikkeellä lähinnä suomalaisia asuntosijoittajia. ”Nykyään on paljon myös suomalaisia yrittäjiä, jotka ovat siirtäneet yrityksensä tänne”, Sucksdorff sanoo. Hän on toiminut kiinteistönvälittäjänä Tallinnassa yhdeksän vuotta.

Hän avaa oven isolle parvekkeelle, josta aukeavat komeat näkymät Tallinnanlahdelle.Tallink-Silja on juuri saapumassa Helsingistä Tallinnan satamaan.

Sucksdorff arvioi, että asuntojen hinnat nousevat Tallinnassa 4–5 prosentin vuosivauhtia.

Asunnot kallistuvat muuallakin Virossa mutta verkkaisemmin. Esimerkiksi suomalaisten suosimassa kesäkaupunki Pärnussa keskineliöhinta on noin 800 euroa.

”Siellä on vähemmän sijoittajia liikkellä”, Sucksdorff sanoo ja sulkee oven takanaan.

Seuraava työtehtävä odottaa jo. Sucksdorff lähtee näyttämään asuntoja suomalaiselle pariskunnalle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!