Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mitä pitää tietää, jos haluaa ostaa asunnon Virosta?

Kokenut kiinteistönvälittäjä antaa vinkkejä asuntokauppoihin – Rakennusalan yrittäjä Peter Malmberg on ehtinyt hankkia Virosta kaksi kerrostaloasuntoa ja talon

Koti
 
Taru Taipale
Haluatko ostaa asunnon Virosta? - Kiinteistönvälittäjä Mika Sucksdorff antaa siihen vinkit
Haluatko ostaa asunnon Virosta? - Kiinteistönvälittäjä Mika Sucksdorff antaa siihen vinkit
Asunnon ostaminen Tallinnasta eroaa Suomesta. Kauppaa tehdään kiinteistöstä, ei asunto-osakkeesta ja kaupat vahvistaa aina notaari. Uudiskohteet taas myydään ilman keittiötä ja vaatekaappeja.

Porvoolainen Peter Malmberg istuu talonsa rappusilla Ilmandun kylässä ja katselee eteenpäin. Malmbergin tontti jatkuu tien toisella puolen. Siellä kasvaa heinää.

Vähän kauempana kulkee maantie, jota pitkin ajaa Tallinnan keskustaan vartissa.

Rakennusalan yrittäjä Peter Malmberg teki vaimonsa Saija Malmbergin kanssa alkuvuonna kaupat isosta omakotitalosta ja kahdesta isosta tontista. Ilmandu oli monen vuoden hakemisen tulos. Jonain päivänä se saattaa olla myös pariskunnan koti.

Artikkeliin liittyvät

Mutta ensin täällä pitää rakentaa.

”Kyllä tästä talo tulee”, Peter Malmberg sanoo ja astuu sisään.

Talo näyttää ulkopuolelta valmiilta, mutta sisältä se on rakennustyömaa. Entiset omistajat eivät saaneet sitä valmiiksi, ja rahatkin loppuivat.

Suomalaispari päätyi asunto-ostoksille Viroon perinteisen kaavan mukaan. Vuonna 2008 Peter ja Saija Malmberg vierailivat Kuressaaressa Saarenmaalla, joka on Viron suurin saari ja oli varsinkin takavuosina suomalaisten suosiossa.

Saarenmaa oli ihastuttava paikka mutta hieman syrjässä. Siksi Malmbergit päätyivät Pärnuun, suomalaisten toiseen suosikkikaupunkiin lahden takana.

Vuonna 2011 he ostivat Pärnusta kaksion 1950-luvulla rakennetusta kerrostalosta ja vuonna 2013 toisen samanlaisen. Päämääränä oli kuitenkin koko ajan Tallinna.

Tallinnan Vanhassakaupungissa työmiehet naputtelevat mukulakiviä paikoilleen katutyömaalla. Satama-alueella suomalainen YIT rakentaa uusia asuntoja. Nostureita näkyy kaikkialla, mihin päänsä kääntää.

Vanhankaupungin laidassa kulkevalla Meren puistotiellä remonttimiehet tulevat ja menevät. Virolainen rakentaja Endover kunnostaa puistotiellä vanhaan kivitaloon pikkuasuntoja, joista on näkymät Vanhankaupungin muurille. Kansainvälinen sijoittaja on kuulemma ostanut talosta kokonaisen kerroksen.

Asunnot kallistuvat nopeasti, vaikka uusia koteja rakennetaan jatkuvasti. Joillakin alueilla hinnat nousevat yli kymmenen prosentin vuosivauhtia.

Onko hintojen nousu todellista? Eletäänkö Virossa taas asuntokuplan aikaa?

Vuosituhannen alussa asuntojen hinnat nousivat kovaa vauhtia, ja markkinoilla riitti ostajia. Asunnot kallistuivat niin nopeasti, että kun sijoittaja osti asuntoja rakennusvaiheessa, hän sai myytyä ne isolla voitolla heti valmistumisen jälkeen.

Kupla puhkesi huhtikuussa 2007, kun talouden kasvu pysähtyi ja asuntojen hintojen pitkään jatkunut nousu päättyi ja kääntyi laskuun. Syyskuuhun 2009 mennessä Tallinnan asuntojen keskineliöhinta oli pudonnut 1 614 eurosta 669 euroon.

Katso, mitä asunnot maksavat nykyään Tallinnan eri alueilla.

Peter Malmberg uskoo tehneensä hyvät kaupat. Mies seisoo keskellä rakennustyömaataan ja osoittelee taskulampulla talon nurkkiin.

”Tänne tulee uima-allasosasto. Tänne saisi elokuvateatterin. Ja tänne tulee autotalli, jossa on 250 neliötä ja johon mahtuvat kaikki prätkät, vanhat jenkkiautot ja muut.”

Keskeneräisessä talossa on huikeat 1 487 neliötä peräti kuudessa kerroksessa.

Talo on suuri jopa Ilmandun mittapuun mukaan. Alueelle alkoi nousta toinen toistaan ökympiä omakotitaloja Viron itsenäistymisen jälkeen 1990-luvun alussa.

Alue kulkee paikallisten suussa nimellä Hullujenhuone tai kirjaimellisesti Tyhmien maa.

Marko Mumm
Talon edelliseltä omistajalta loppuivat rahat.
Talon edelliseltä omistajalta loppuivat rahat.

Monessa talossa on torni. Malmbergien torniin kuljetaan vielä huteria tikkaita pitkin mutta tulevaisuudessa hissillä.

Mies ei suostu kertomaan, paljonko maksoi talosta. Hän kertoo vain, että samalla rahalla ei olisi saanut rakennettua uutta.

Tallinnan keskustassa suomalaisen kiinteistönvälitysketjun Habitan iskujoukko viimeistelee yhtiön ensimmäistä omaa toimistoa. Se avataan todennäköisesti joulukuun aikana.

Habita haluaa tuoda Viroon kiinteistökaupan suomalaisia käytäntöjä. ”Mielestämme suomalainen tapa on parempi, mutta emme tietenkään kuvittele, että Habita mullistaisi markkinat Virossa”, kertoo toimitusjohtaja Jari Gardziella.

Virossa kiinteistönvälittäjän rooli on hieman erilainen, mihin Suomessa on totuttu. Sama asunto voi esimerkiksi olla myynnissä usealla välittäjällä samaan aikaan.

Gardziella kertoo, ettei myyjä välttämättä anna välittäjälle avaimiakaan vaan tulee itse mukaan näytöille.

Marko Mumm
Peter Malmberg aikoo saattaa uima-altaan kuntoon.
Peter Malmberg aikoo saattaa uima-altaan kuntoon.

Malmbergilla ei ole juuri pahaa sanottavaa virolaisesta asuntokaupasta. Malmbergit ovat tehneet kaikki kolme kauppaansa suoraan myyjän kanssa. Virossa kaikki asuntokaupat ovat kiinteistökauppoja ja ne vahvistetaan notaarilla.

Malmbergin neuvo on, että kaupantekoon kannattaa ottaa mukaan suomea puhuva tulkki, jolla on asuntokaupoista aiempaa kokemusta tai mennä suoraan suomea puhuvan notaarin luokse. Lisäksi hän varoittaa, että virolaiset pitävät helposti kaikkia suomalaisia rikkaina. Suomalaiselle ostajalle saatetaan yrittää työntää ylimääräisiä laskuja.

”Pärnun talossa oli päätetty edellisten omistajien aikana salaojista, joista tuli meille yllättäen kustannuksia. Myyjä vetosi siihen, että hän oli myynyt asuntonsa meille niin halvalla”, Malmberg kertoo.

Hänen neuvonsa on pitää kiinni siitä, mitä on sovittu.

”Jos myyjälle antaa periksi, päätyy maksamaan kaikenlaista myyntihinnan päälle”, Malmberg sanoo ja lähtee näyttämään tietä torniin.

Tornista aukeavat komeat maisemat ympäristöön, merellekin. Kun talo on aikanaan valmis, tornista näkee 360 astetta.

”Ei tällaista taloa ole Suomessa. Heti kun tulimme tänne, tiesin, että tämä se on.”

Marko Mumm
Marko Mumm
”Kyllä tästä talo tulee”, sanoo Peter Malmberg. Hän osti puolisonsa kanssa keskeneräisen talon Piritasta viime maaliskuussa.
”Kyllä tästä talo tulee”, sanoo Peter Malmberg. Hän osti puolisonsa kanssa keskeneräisen talon Piritasta viime maaliskuussa.
Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!