Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kuka maksaa ikkunoiden tiivistyksen?

Koti
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto / lehtikuva
Ikkunoiden tiivistäminen säästää energiaa.
Ikkunoiden tiivistäminen säästää energiaa. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / lehtikuva

Vuonna 2000 valmistuneen talomme ikkunoista vetää, ja ne pitäisi tiivistää. Kuka ikkunoiden tiivistämisen maksaa: asukas vai taloyhtiö?

 

Isännöitsijä väittää, että kulut kuuluvat asukkaalle, mutta ikkunoiden tiivistämisestä syntyvä hyötyhän on kaikkien asukkaiden etu.

Taloyhtiö vastaa ikkunoiden ulkopuitteiden ja osakas sisäpuitteiden kunnossapidosta, sanoo rakennuttamispäällikkö Hemmo Päivärinne Matinkylän Huollosta.

”Tällöin osakas maksaa tai tekee itse ikkunan sisäpuitteiden tiivistyksen. Viisas taloyhtiö tiivistää kuitenkin kaikki ikkunat, jos siihen on tarvetta”, Päivärinne sanoo.

Hänen mukaansa ulkopuite ei saa olla tiivis, kun taas sisäpuitteen pitää olla mahdollisimman tiivis.

Vuotavien ikkunoiden tiivistäminen kuitenkin kannattaa, sillä se säästää huomattavan määrän energiaa.

”Kyse on monesti isosta energiahäviöstä”, sanoo Helenin energia-asiantuntija Markku Mannila.

”Ikkunoiden ja ovien kautta tapahtuvat häviöt voivat olla 1 500–3 000 kilowattia vuodessa eli kolmannes talon lämmitykseen tarvittavasta energiasta.”

Ikkunoita tilkitessä täytyy kuitenkin huolehtia siitä, että ilma vaihtuu riittävästi huoneistossa myös tiivistämisen jälkeen. Siksi voi olla järkevää antaa työ ammattilaisten tehtäväksi.

Kimmo Taskinen / HS
Onko osakkaiden saatava kokouspöytäkirja?

 

Taloyhtiössämme on ollut käytäntönä, että yhtiökokouksen jälkeen osakkaille lähetetään kokouspöytäkirjan sijasta lyhyt tiedote tehdyistä päätöksistä. Tämä ei tunnu oikealta – varsinkaan, jos ei itse ole päässyt kokoukseen. Riittääkö pelkkä tiedote?

 

Asunto-osakeyhtiölain mukaan yhtiökokouksesta pitää laatia pöytäkirja kuukauden kuluessa.

Pöytäkirjaa ei ole automaattisesti pakko lähettää kaikille osakkaille, mutta heillä on oikeus tutustua siihen ja sen liitteisiin, sanoo Kiinteistöliitto Uusimaan toiminnanjohtaja Kai Haarma.

Kokouspöytäkirjan tulee olla nähtävillä joko isännöitsijätoimistossa tai hallituksen puheenjohtajan luona.

Osakkaat myös saavat halutessaan jäljennöksen pöytäkirjasta. Jäljennöksen lähettämisestä isännöitsijätoimisto voi periä kohtuullisen korvauksen, joka kattaa kopioinnista ja postittamisesta syntyvät kustannukset.

Kiinteistöliiton isännöintipalkkioita selvittäneen tutkimuksen mukaan mustavalkokopion hinta on keskimäärin 44 senttiä sivulta. Koska pöytäkirja voi liitteineen olla laaja, kustannukset saattavat olla jopa joitakin kymmeniä euroja.

Pöytäkirjaan merkitään yleensä vain tieto kokouksessa tehdyistä päätöksistä. Siksi tiedotteen lähettäminen osakkaille kokouspäätöksistä riittää. Se on myös suositeltavaa.

Kenelle kuuluu parvekelasien uusiminen?

 

Taloyhtiössämme suunnitellaan parvekeremonttia, jonka yhteydessä puretaan osakkaiden asennuttamat ja kustantamat parvekelasit. Yhtä parveketta lukuun ottamatta kaikilla parvekkeilla on lasit.

Onko taloyhtiö velvollinen asentamaan vanhat parvekelasit takaisin tai kustantamaan uudet, vai jääkö kaikki osakkaiden omalle kontolle?

 

Kun osakkaat ovat hankkineet parvekelasit itse, he maksavat parvekelasien purkamisesta ja takaisin paikoilleen asentamisesta aiheutuvat kulut taloyhtiön parvekeremontissa, sanoo Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén.

Koska parvekelasit säästävät parveketta ja ne ovat myös energiataloudellisesti järkevä hankinta, Sallménin mukaan fiksu yhtiö hankkii parvekelasit jokaiselle parvekkeelle remontin yhteydessä. Samalla kaikkien parvekelasien kunnossapitovastuu siirtyy osakkailta yhtiölle.

Kunnossapitovastuu kannattaa aina kirjata myös yhtiöjärjestykseen epäselvyyksien ehkäisemiseksi, Sallmén sanoo.

Jos joku osakkaista on asennuttanut vastaavat parvekelasit hiljattain, yhtiö hyvittää osakasta syntyvän säästön verran. Hyvitystä laskettaessa otetaan vähennyksenä huomioon vanhojen parvekelasien purkamis- ja asennuskulut.

Jos taas parvekelasit ovat 10–15 vuotta vanhoja, osakas voi päättää, ottaako hän hyvityksen ja vanhat lasit takaisin vai valitseeko hän kokonaan uudet parvekelasit ilman hyvitystä. Vanhoista laseista hyvitys voi olla olematon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!