Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanhojen talojen pelastamisesta on tullut ilmiö – Asta Ikonen rakastui 90-vuotiaaseen hylättyyn taloon Iitissä

Ikonen korjaa taloaan sieltä täältä, mutta antaa sen olla vanha ja raihnainen

Koti
 
Anna Malk
Asta Ikonen hankki talorähjän Iitistä - vettä tuli hanasta vain tippa tunnissa
Asta Ikonen hankki talorähjän Iitistä - vettä tuli hanasta vain tippa tunnissa
Nuortenkirjailija Asta Ikonen rakastui tyhjillään olleeseen taloon heti. Kaupat vuonna 1926 rakennetusta hirsitalosta tehtiin kahden tunnin kuluttua. "Minulle tuli omituisen kodikas olo, kun astuin ensimmäisen kerran kynnyksen yli."

Aika seisoo, tuuliviiri nukkuu. Vanhan kärrynpyörän vieressä talitintti nakuttaa talipalloa nokallaan. Vesitilkka kottikärryjen pohjalla on jäätynyt kauniiksi kiteiksi.

Kun Asta Ikonen, 59, astui ensimmäistä kertaa sisään rautaportista, oli kevät 2006. Hän näki rähjäisen talon, joka nökötti ikkunat lommoilla asfalttitien varressa.

Talo oli sinapinkeltainen ja sen ikkunanpielet oli maalattu ruskeiksi. Katto oli sammaloitunut, eikä sisälle tullut vettä. Yksinäinen ja hylätty. Herttainen ja vähän säälittävä, ajatteli Ikonen.

Ikonen oli asunut koko ikänsä Helsingissä, varttunut ratikoiden kolinassa Mannerheimintiellä ja kasvattanut neljää lastaan radanvarressa Puistolassa. Hän ei oikein välittänyt maaseudusta, mutta hänen silloinen miehensä halusi sinne väkisin. Ja vihdoin Ikonenkin oli alkanut lämmetä ajatukselle.

Pariskunta piirsi kartalle harpilla Helsingistä ympyrän, jonka säde oli sata kilometriä. Sitten he lähtivät katsomaan taloja. Liian kalliita. Liian laitettuja. Taloja, joista puuttui se jokin.

Kimmo Räisänen
Villa Hemma sai Asta Ikosen käsissä heleänkeltaisen värin.
Villa Hemma sai Asta Ikosen käsissä heleänkeltaisen värin.

Kymmenes talo sijaitsi Kymenlaakson Iitissä.

Tässä on sitä jotain, Ikonen ajatteli. Vuonna 1926 rakennetun talon pihapiiri oli viehättävä. Päärakennuksen lisäksi kauppaan kuuluivat vuonna 1899 rakennetut saha ja meijeri.

Sisällä talossa oli valoisa sali, jonka kulmassa komeili vanha takka. Ikonen on nuortenkirjailija ja näki edessään inspiroivan työtilan.

Talo oli ollut tyhjillään vuoden. Se oli kuin osa luontoa. Ikosesta tuntui, että se täytyi pelastaa, joten hän jätti tarjouksen. Kaupat tehtiin kahden tunnin kuluttua.

Vanhat talot herättävät tunteita muissakin. Facebookissa on ryhmä, jonka nimi on Pelastetaan vanhat talot. Siinä on jo noin 14 000 jäsentä. Ryhmässä jaetaan kuvia pelastetuista taloista, vaihdetaan remonttivinkkejä ja keskustellaan kiivaasti siitä, mitä vanhoille taloille saa tehdä ja mitä ei.

Vanhojen talojen suojeleminen on romanttista, ja niiden kunnostaminen on yleensä ekologisempaa kuin uusien rakentaminen. Museoviraston arkkitehti Anu Laurila vertaa ilmiötä luonnonsuojeluun. Luonnonsuojelussa halutaan säilyttää luonnon monimuotoisuus, rakennusten suojelussa rakennetun ympäristön monimuotoisuus.

Laurila on huomannut, että myös nuoret ovat heränneet vanhojen rakennusten suojeluun. Hän uskoo, että epävarmat ajat vaikuttavat: tuntuu turvalliselta kiinnittyä historialliseen jatkumoon. Ihmiset ovat selvinneet ennenkin – kyllä mekin selviämme.

Kimmo Räisänen
Asta Ikosen suosikkipaikka vanhassa talossa on sali. ”Ikkunan takana on puutarhatöitä koko loppuelämäksi”, hän kertoo. Lattialla kissa AJ, joka löytyi pentuna Tapulinkaupungista sekä Romaniasta pelastettu koira Raffe.
Asta Ikosen suosikkipaikka vanhassa talossa on sali. ”Ikkunan takana on puutarhatöitä koko loppuelämäksi”, hän kertoo. Lattialla kissa AJ, joka löytyi pentuna Tapulinkaupungista sekä Romaniasta pelastettu koira Raffe.

Kun Ikonen muutti miehensä kanssa taloon, vettä tuli hanasta ”tippa tunnissa”. He hakivat käyttöveden läheiseltä koululta ja nostivat vessanpöntön huuhteluveden kaivosta. Ikonen kävi Helsingissä töissä ja pyykkäsi äitinsä luona kaupungissa.

Iltaisin Ikonen teki tuttavuutta uuden kotinsa kanssa. Hän istui sen portailla ja ihmetteli: ei kuulunut mitään, ei näkynyt mitään. Jos jotain kuului, se oli kurkien ja joutsenten huutoa, tikan koputusta talon nurkassa ja hiirten rapinaa rakenteissa. Pelottavaa, tuumasi talon emäntä.

Kyläläiset riensivät kertomaan kaiken, mitä tiesivät pihapiirin ja talon historiasta. Meijerirakennuksen yksiöissä oli asunut meijerin ja sahan työntekijöitä perheineen. Pihan perällä, nykyisessä kanalassa, oli ollut yhteinen ulkokäymälä.

Päärakennus oli rakennettu vuonna 1926 toimistoksi. Sen sali oli toiminut maitohuoneena, jossa lähiseudun asukkaat olivat vaihtaneet maitonsa rahaksi. 1960-luvulla taloon oli muuttanut perhe, jonka tyttären valokuvia on löytynyt talosta vuosien varrella. Ennen uusimpia asukkaita talossa asui pahamaineinen, taposta tuomittu mies.

Kimmo Räisänen
Vuonna 1926 rakennettu talo ehti olla vuoden tyhjillään ennen kuin Asta Ikonen hankki sen kymmenen vuotta sitten.
Vuonna 1926 rakennettu talo ehti olla vuoden tyhjillään ennen kuin Asta Ikonen hankki sen kymmenen vuotta sitten.

Talo sai pintaansa heleänkeltaisen värin. Kun myrsky kaatoi koivun sen kattoa vasten, vakuutus korvasi kattoremontin. Ikonen istutti pihaan kuusia ja norjanangervoja, mutta jätti sen muuten luonnontilaan.

Keväällä 2007 tuttu remonttimies korjasi pehmenneitä pätkiä alimmista hirsistä. Putkimies kunnosti vesiputket, ja Ikonen remontoi taloa miehensä kanssa. He laatoittivat kylpyhuoneen sementtilattian, vaihtoivat eteisen ja keittiön lattiat sekä maalasivat salin lautalattian. Myös kaivon pumppu uusittiin, ja lämminvesivaraaja jouduttiin vaihtamaan parikin kertaa.

Viime keväänä pariskunta muutti erilleen, ja talo päätettiin myydä. Ikonen osti rivitaloasunnon läheisestä kunnasta.

Muutama ostajaehdokas kävi katsomassa vanhaa taloa, mutta kukaan heistä ei saanut lainaa. Ikonen oli helpottunut.

Noin kuukausi sitten Ikonen heräsi keskellä yötä ahdistukseen. Hän laittoi tyttärelleen viestin, johon tämä vastasi: ”Koti on siellä, missä sydän on”. Ikonen veti talonsa pois myynnistä.

Hän oli pohtinut talolle sopivaa nimeä kymmenen vuotta, ja nyt se tuli mieleen vaivatta: Villa Hemma. Ikosen isomummu oli nimeltään Emma, ja koska hän oli aina kotona, häntä alettiin kutsua Hemmaksi.

Nyt Ikonen remontoi taloa torstaista maanantaihin ja asuu muun ajan rivitalossa. Tarvikkeita saa käytettyinä ja ohjeita löytyy netistä. Tekemällä oppii.

Ikonen kiroilee usein karkeasti sormet täynnä tikkuja, mutta sanoo pitävänsä remontoinnista. Hän korjaa taloa sieltä täältä, mutta antaa sen olla vanha ja raihnainen. Nyt hän paneloi salia. Tammikuussa tulee pönttöuunin korjaaja, jotta talon saa kunnolla lämpimäksi.

Ikonen elää löytökissojensa Fannin, Murun ja AJ:n sekä Romaniasta pelastetun Raffe-koiransa kanssa. Pian on palattava rivitaloon, eikä kukaan viidestä haluaisi lähteä. Eläimet aavistavat lähtöpäivän, ja jos ne pääsevät silloin ulos, ne karkaavat.

Kirjailija naputtaa öisin salissa. Ennen niin vieraat hiljaisuus ja pimeys ovat nyt Ikosen mielestä Hemman parhaita puolia. Jos ääniä kuuluu, ne eivät enää pelota. Hiiret saavat rapistella rauhassa, ja joskus Ikonen laittaa niille juustotarjottimen tiskikaappiin. Talon rakenteet jäävät silloin rauhaan.

Kun tikka koputtaa taloa, Ikonen juoksee vihaisena ulos.

Ettei lintu tee reikää Hemman jokaiseen nurkkaan.

Kimmo Räisänen
Lähialueen asukkaat hakevat postinsa pelastetun talon edestä.
Lähialueen asukkaat hakevat postinsa pelastetun talon edestä.
Kimmo Räisänen
Villa Hemma sai Asta Ikosen käsissä heleänkeltaisen värin.
Villa Hemma sai Asta Ikosen käsissä heleänkeltaisen värin.
Kimmo Räisänen
Fanni-kissa tuli Asta Ikosen luo kuusi vuotta sitten.
Fanni-kissa tuli Asta Ikosen luo kuusi vuotta sitten.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!