Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vältä nämä virheet, kun remontoit vanhaa taloa

Ennen 1950-lukua rakennettuja taloja eristetään usein liikaa

Koti
 
Helsingin Sanomat
Kimmo Räisänen
Asta Ikonen remontoi 90-vuotiasta taloaan Iitissä paljon itse. Juuri nyt työn alla on salin seinien panelointi.
Asta Ikonen remontoi 90-vuotiasta taloaan Iitissä paljon itse. Juuri nyt työn alla on salin seinien panelointi. Kuva: Kimmo Räisänen

Rakentamisen periaatteet olivat vuosisatoja samoja. 1950-luvulle asti rakennettiin paljon käsin ja perinteisistä materiaaleista. Arkkitehti Panu Kailan mukaan näin vanhoissa rakennuksissa talotekniikka on yksinkertaista ja toimii varmasti ja pitkään.

”Tällaisten talojen kosteusongelmat johtuvat usein myöhemmistä remonteista, kun vanhoihin taloihin pyritään soveltamaan esimerkiksi nykyaikaisia energiamääräyksiä”, kertoo Kaila.

Ennen 1950-lukua rakennettujen talojen remonteissa eristetään usein liikaa, ja luonnollinen ilmanvaihto häiriintyy. Pientalorakentamisen kehittämiskeskuksen toimitusjohtaja Mikko Juva kertoo tyypillisimmistä remonttivirheistä.

Joskus remontoijat tukkivat talojen ”kissanluukut” eli alapohjan tuuletuskanavat pysyvästi, jotta lattia pysyisi lämpimänä talven yli. Tällöin alapohjan ilmanvaihto häiriintyy.

Myös hirsiseinien lämmönerityksissä tehdään usein virheitä, olipa lämmöneriste sitten ulko- tai sisäpuolella. Väärin valitut eristeet, tuulensuojat ja pintarakenteet saattavat johtaa siihen, että seinään alkaa kertyä kosteutta.

Samantyyppisiä virheitä tehdään, kun ullakoita rakennetaan asuinkäyttöön: Vesikatteen alle ei aina ymmärretä jättää tuuletusrakoa. Joskus höyrynsulku unohdetaan tai se asennetaan väärin ja huoneilman vesihöyry pääsee kulkeutumaan rakenteisiin.

Kun kellareita muutetaan asuinkäyttöön, remontoijat eristävät usein kellareiden kivirakenteisia seiniä kiinnittämällä puiset runkorakenteet eli koolingit perusmuuria vasten ja villoittamalla välit. Pintaan taas asennettaan sisustuslevyä tai paneelia. Tällainen rakenne estää perusmuurin luontaisen kuivumisen.

Pesutiloja käytettäessä ei usein ajatella, että vaikka pesutila on hyvässä kunnossa, se ei ehkä kestä säännöllistä päivittäistä käyttöä. Jos käyttö on erilaista kuin ennen vanhaan, pesutiloja ei voi jättää ilman vedeneristettä.

Tavallinen virhe pilata vanhat talot on jättää ne huoltamatta. Salaojat tukkeutuvat kasvillisuudesta ajan mittaan, ja putkijärjestelmien tyypillinen kestoikä on 40–60 vuotta. Perustukset voivat painua tai maanpinta talon ympärillä nousta niin, että kissanluukut tukkiutuvat.

Kimmo Räisänen
Asta Ikonen irrottaa turhan naulakon seinästä akkuruuvinvääntimellä.
Asta Ikonen irrottaa turhan naulakon seinästä akkuruuvinvääntimellä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!