Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Veli-Matti Kalliokoski löysi yli satavuotiaan hirsitalon Perhosta

Pelastaja aikoo sisustaa talon aikakauden tyyliin: tupaan tulee takka, leivinuuni, räsymatot, pirttikalusto ja kangaspuut

Koti
 
Anna Malk
Veli-Matti Kalliokoski
Punainen hirsitalo on rakennettu vuonna 1883 Perhonjoen varteen.
Punainen hirsitalo on rakennettu vuonna 1883 Perhonjoen varteen. Kuva: Veli-Matti Kalliokoski

Hirsitalo peltomaisemassa, vieressä navetan karjalato ja tontin kulmassa ulkosauna.

Veli-Matti Kalliokoski, 26, on juuri tekemässä unelmiensa kauppoja noin vuonna 1883 rakennetusta hirsitalosta Perhonjoen varressa.

Aiemmin Kalliokoski oli kiinnostunut vain vanhoista autoista ja moottoripyöristä. Mutta sitten innostus ”levisi kuin sairaus” yhä varhaisempiin vuosikymmeniin ja kaikille elämän osa-alueille, myös asumiseen.

Kalliokoski oli katsellut vuosia, miten joku antoi yli satavuotiaan talovanhuksen lahota heidän mökkitiensä varteen. Sellainen hänen pitäisi saada omaksi, ja hän pitäisi siitä parempaa huolta.

Vanhoilla rakennuksilla on luonnetta, ja ne kertovat tarinaa menneisyydestä. Siksi Kalliokoski haluaa säästää niitä tuleville sukupolville.

Sopivan talon etsimiseen meni vuosi. Sen piti olla ”pohjalaistyylinen ilman turhia härpäkkeitä”.

Keski-Pohjanmaalla sijaitsevasta jokivarren talosta hän kuuli tuttavaltaan, ja viikon päästä talon näkemisestä hän löi jo kaupasta kättä päälle. Oli heti selvää, että hän kunnostaisi talon perinteitä kunnioittaen, sisustusta myöten.

Suunnitelmissa on riisua talo sisältä hirrelle, purkaa sisävessa ja rakentaa ulkokäymälä. Kalliokoski aikoo myös vaihtaa kuistiin alkuperäiset, sisäänpäin aukeavat ovet.

Kalliokosken 93-vuotias vaari on vieraillut nuorena talossa ja osaa kertoa, millaista siellä oli. Lisäksi Kalliokoski etsii tietoa netistä. Esimerkiksi Facebookin Pelastetaan vanhat talot -ryhmästä hän poimii paljon tietoa aikakauden rakentamisesta.

Hän kävi tarkistamassa talon kunnon etukäteen tutun kirvesmiehen kanssa. Silti hän uskoo, että yllätyksiä on luvassa.

”Jos esimerkiksi ikkunanpokat pitää vaihtaa, niitä ei löydy hyllytavarana, vaan ne pitää tilata puusepältä.” Mutta tuli mitä tuli, hän ei aio lannistua.

Hän aikoo myös sisustaa talon aikakauden tyyliin: takka, leivinuuni, räsymatot, katon rajaan leipähäkki, pirttikalusto, kangaspuut, ehkä kehto ja rajoitetusti valoa.

Kalliokoski aikoo vuokrata hirsitaloa ”aikamatkakäyttöön”. Ihmiset voivat tulla päiväksi tai viikoksi elämään niin kuin ennen elettiin. Katsomaan sielunsa silmin, kun tukkijätkät istuvat rivissä joenpenkereellä eväitä syömässä.

Korjattu 9.12. klo 9.55 torppa hirsitaloksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!