Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Espoolaisen Ida Männistön koti remontoitiin esteettömäksi 13 000 eurolla – Vaihtoehtona oli laitoshoito

Opiskelija on istunut pyörätuolissa syntymästään saakka sidekudossairauden takia

Koti
 
Maija-Riitta Riuttamäki
Outi Pyhäranta / HS
Keittiökomeroon mahtuu hyvin pyörätuolillakin. Yläkaapit laskettiin sopivalle korkeudelle. Kuumia astioita on helppo käsitellä, kun lieden alla on tyhjää tila pyörätuolia varten.
Keittiökomeroon mahtuu hyvin pyörätuolillakin. Yläkaapit laskettiin sopivalle korkeudelle. Kuumia astioita on helppo käsitellä, kun lieden alla on tyhjää tila pyörätuolia varten. Kuva: Outi Pyhäranta / HS
Fakta

Esteetön koti sopii kaikille

 Ikäihmisten kasvavalle joukolle tarvitaan yli miljoona esteetöntä asuntoa vuoteen 2030 mennessä. Nyt esteettömiä asuntoja on runsaat 400 000.

 Ympäristöministeriön Ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelma 2013–2017 on edennyt puoleenväliin. Ohjelman tavoitteena on parantaa ikääntyneiden asumisoloja niin, että he voivat asua kodissaan mahdollisimman pitkään.

 Esteetön koti sopii kaikille, niin vammaisille, ikäihmisille kuin lapsiperheillekin.

 Taloja peruskorjatessa on helppo tehdä muutoksia: rakentaa matalia kynnyksiä ja esteettömiä sisäänkäyntejä, asentaa käsijohteita portaiden molemmin puolin ja valaista rappukäytävät tehokkaasti. Sisääntulokatoksen penkillä levähtää mielellään kuka tahansa kauppakassien kantaja.

Tuore kahvi tuoksuu Ida Männistön kauniissa kaksioon Espoon Leppävaarassa. ”Tykkään puuhailla keittiössä ja nyt vihdoin siihen on mahdollisuus. Odotin muutostöitä lähes puoli vuotta.”

Männistö, 26, sairastaa osteogenesis imperfecta -nimistä sidekudossairautta ja on liikkunut pyörätuolilla syntymästään saakka. Vajaa vuosi sitten hän sai Espoon kaupungilta 45 neliön vuokrakaksion. Hän kävi läpi kaupungin vammaispalvelun toimintaterapeutin kanssa, mitä muutoksia kotiin pitäisi tehdä, jotta arki sujuisi.

Puolen vuoden kuluttua muutostyöt olivat valmiit. ”Sinnittelin odotusajan avustajien turvin, vaikka muutostyöt olivat lopulta aika pieniä. En tiedä, miksi kaikki kesti niin kauan”, Männistö ihmettelee.

Vuonna 1982 rakennetussa kaksiossa oli hyvä peruspohjaratkaisu, jotta siellä pääsee kulkemaan pienellä sisäpyörätuolilla. ”Sähkäri”, ulkokäyttöön tarkoitettu sähköpyörätuoli, mahtuu juuri ja juuri eteiseen.

Pienessä keittokomerossa yläkaapit laskettiin alemmas, työpöytätasoa madallettiin ja uuni siirrettiin viereiselle seinustalle. Näin tason alle saatiin tyhjää tilaa pyörätuolia varten.

”Jos täällä asuisi normaalikokoinen henkilö minun lisäkseni, kaapisto olisi jouduttu tekemään joko sähköisesti tai manuaalisesti alas laskettaviksi. Se olisi tullut paljon kalliimmaksi enkä tiedä, olisiko kaupunki sitä kustantanut”, Männistö pohtii.

Kun yläkaapit laskettiin alemmaksi, toinen kaappirivi jouduttiin säilömään kellarikomeroon. Poismuuton yhteydessä Männistö joutuu palauttamaan keittiön alkuperäiseen kuntoon omalla kustannuksellaan.

Outi Pyhäranta / HS
Kylpyhuoneen korkeaan kynnykseen asennettiin irrotettava luiska. Oveen kiinnitettiin tartuntakahva, jotta pyörätuolin saa rullattua kevyesti luiskan yli.
Kylpyhuoneen korkeaan kynnykseen asennettiin irrotettava luiska. Oveen kiinnitettiin tartuntakahva, jotta pyörätuolin saa rullattua kevyesti luiskan yli.

Sisäoviin asennettiin tartuntakahvat ja kylpyhuoneeseen vanerinen luiska. Ulos ulko-oven eteen rakennettiin teräksinen ramppi, mistä naapurin vanha rouvakin ilahtui. Rollaattorilla kulku onnistuu nyt helpommin.

Männistö pystyy avaamaan alaoven sähköisesti myös ylhäältä asunnostaan. Ainoa muutos, jota kaupunki ei suostunut tekemään, oli luiskan asentaminen parvekkeen ovelle.

”Helsinki maksaa luiskan asentamisen parvekkeelle. Espoossa ajatellaan ilmeisesti, ettei vammaisen tarvitse sinne päästä. Itse pääsen parvekkeelle joten kuten keppien avulla, mutta vain pyörätuolia käyttävät ystäväni eivät. Aion kyllä teettää luiskan parvekkeelle omalla kustannuksellani ensi keväänä.”

Outi Pyhäranta / HS
Espoon kaupunki ei kustantanut luiskaa parvekkeelle.
Espoon kaupunki ei kustantanut luiskaa parvekkeelle.

Asuntoon tehdyt muutostyöt maksoivat yhteensä runsaat 13 000 euroa. Remontin jälkeen Ida Männistö pystyy elämään lähes itsenäisesti omassa kodissaan. Jos muutostöitä ei olisi tehty, vaihtoehtona olisi ollut muuttaa laitokseen. Se on kallista.

Männistö opiskelee viimeistä vuottaan Haaga-Helia ammattikorkeakoulussa ja tekee markkinointitöitä valmennusyhtiö Trainers’ Houselle. Hän on myös Espoon Demarinuorten puheenjohtaja.

Uudet rakentamismääräykset saavat hänet tuohtumaan. Hän ei pidä ajatuksesta löysätä esteettömyysmääräyksiä niin, että vain osa uudistuotannosta rakennettaisiin esteettömäksi.

Outi Pyhäranta / HS
Idä Männistö avaa ulko-oven kaukosäätimellä.
Idä Männistö avaa ulko-oven kaukosäätimellä.

”Jo nyt on todella vähän asuntoja, joihin itse voisin muuttaa. En pääse esimerkiksi Kalliossa asuvan ystäväni luokse, koska talossa ei ole hissiä. Tulevaisuudessa on paljon enemmän myös ikäihmisiä, jotka liikkuvat rollaattorilla tai pyörätuolilla. Edullisia, esteettömiä vuokra-asuntoja pitäisi löytyä heillekin.”

Männistö on tyytyväinen asuntoonsa. Plussaa on myös kodin sijainti lähellä juna-asemaa. ”En haluaisi muuttaa täältä pois koskaan.”

Haluatko lukea koko artikkelin?
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!